Është e rëndësishme që në shtatzani të ndjekim një dietë të ekuilibruar dhe ushqyese me vitamina esenciale, minerale, proteina, karbohidrate, hekur dhe mikroelementë të tjerë dhe antioksidantë.
Këto janë pesë ushqimet kryesore për një shtatzëni të shëndetshme:
Spinaqi
Spinaqi është i mbushur me vitamina, veçanërisht hekur dhe kalcium, spinaqi luan një rol vendimtar në parandalimin e defekteve të lindjes, rritjes së kockave të foshnjës dhe ruajtjen e niveleve të energjisë së nënës.
Salmoni
Salmoni është një thesar i acideve yndyrore Omega-3. Këto acide yndyrore esenciale janë thelbësore për zhvillimin e trurit dhe syve të foshnjës. Omega-3 gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të lindjes së parakohshme dhe ofrojnë përfitime anti-inflamatore për nënën.
Avokado
Avokado është një burim i shkëlqyer i yndyrave të shëndetshme, fibrave dhe një shumëllojshmëri vitaminash dhe mineralesh thelbësore, duke përfshirë kaliumin, folatin dhe vitaminën K.
Kosi grek
Kosi grek është një superushqim për shtatzëninë që jep një sasi të dyfishtë proteinash dhe probiotikësh. Është një burim i pasur i proteinave me cilësi të lartë, thelbësor për zhvillimin e organeve dhe indeve të foshnjës.
Frutat
Frutat, të tilla si boronicat, luleshtrydhet dhe mjedrat, janë të pasura me antioksidantë, fibra dhe vitaminë C. Burimi i bollshëm i vitaminës C, thelbësor për formimin e kolagjenit, mbështet zhvillimin e lëkurës së foshnjës dhe indeve lidhëse.