“Vajza e katastrofës” shet meme-n ikonike për 500,000 dollarë

Vajza në memen virale të “Disaster Girl” ka shitur fotografinë origjinale për 473,000 dollarë. Zoë Roth, tani 21 vjeç, u bë hit në internet pasi u fotografua në moshën katër vjeçare duke qëndruar para një ndërtese që digjej me një buzëqeshje djallëzore në fytyrën e saj.

Imazhi është bërë një meme për këdo që shpreson të përshkruajë një skenë katastrofike ose veprim të djallëzuar.

Zonja Roth e shiti atë në një ankand të enjten si një shenjë jo-zbutëse (NFT) – një certifikatë dixhitale e pronësisë. Në janar 2005, Zoë Roth dhe babai i saj Dave shkuan për të parë një djegie të kontrolluar – një zjarr i cili u vu me qëllim për të pastruar një pronë – në lagjen e tyre në Mebane, Karolina e Veriut. Z. Roth, një fotograf amator, bëri një foto të vajzës së tij duke buzëqeshur djallëzisht para zjarrit.

Zonja Roth, tani një studente universiteti, ka shitur kopjen origjinale të memes së saj si NFT për 180 Ethereum, një formë kriptomonedhe, te një koleksionist i quajtur @3FMusic.

Një NFT është një shenjë unike dixhitale, e koduar me nënshkrimin e një artisti, e cila verifikon pronësinë e tij dhe është e bashkangjitur përgjithmonë me pjesën. Kjo lejon që versionet origjinale të përmbajtjeve popullore në internet, të tilla si meme virale dhe tweets, të shiten sikur të ishin pjesë fizike arti.

NFT është shënuar me një kod që do të lejojë Roths – të cilët kanë thënë se do të ndajnë fitimin – të mbajnë të drejtat e autorit dhe të marrin 10% të fitimeve nga shitjet e ardhshme.

Që kur u shfaq për herë të parë meme “Girl Disaster” ka marrë një jetë të vetën. Krijuesit e memeve e kanë redaktuar atë në imazhe të katastrofave natyrore dhe aksidenteve të tilla si Titaniku. Zonja Roth thotë se i ka pëlqyer të shohë qindra versione të fotos së saj.

Thjesht e bëni atë të përshtatet, sidoqoftë doni ta përshtatni“,-tha ajo për New York Times. “Më pëlqen t’i shoh, sepse nuk do të bëja kurrë asnjë prej tyre vetë, por më pëlqen të shoh se sa krijues janë njerëzit.

Tregu për të drejtat e pronësisë mbi artin dixhital ka lulëzuar këtë vit pas disa shitjeve miliona dollarëshe të NFT. Zonja Roth tha se do të dhuronte të ardhurat nga shitja për bamirësi, si dhe do t’i përdorte për të paguar huanë e saj studentore.

Njerëzit që janë në meme dhe bëhen virale është një gjë, por mënyra se si interneti e ka mbajtur foton time dhe e ka mbajtur atë virale, e ka mbajtur atë të rëndësishme, është kaq e çmendur për mua,”-tha ajo për New York Times. “Unë jam jashtëzakonisht mirënjohës për të gjithë përvojën.

Burimi: BBC News