Varianti BA.2 i Omicron tani po dominon globalisht

Një nënvariant i versionit shumë të transmetueshëm të Omicron të koronavirusit i njohur si BA.2 tani është mbizotërues në mbarë botën, duke shkaktuar rritje në shumë vende në Evropë dhe Azi dhe duke ngritur shqetësime mbi potencialin për një valë të re në Shtetet e Bashkuara.

Më poshtë është një përmbledhje e asaj që dihet për BA.2.

Më e transmetueshme

BA.2 tani përfaqëson gati 86% të të gjitha rasteve të renditura, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Është edhe më i transmetueshëm se variantet e tjera të tij shumë ngjitëse Omicron, BA.1 dhe BA.1.1, megjithatë provat e deritanishme sugjerojnë se nuk ka më shumë gjasa të shkaktojë sëmundje të rëndë.

Ashtu si me variantet e tjera në familjen Omicron, vaksinat janë më pak efektive kundër BA.2 sesa kundër varianteve të mëparshme si Alpha ose lloji origjinal i koronavirusit, dhe mbrojtja bie me kalimin e kohës. Megjithatë, sipas të dhënave të Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, mbrojtja rikthehet me një dozë përforcuese, veçanërisht për parandalimin e shtrimit në spital dhe vdekjes.

Pamja globale

Rritja e BA.2 është fajësuar si përgjegjëse për rritjet e fundit në Kinë, si dhe infeksione rekord në vendet evropiane si Gjermania dhe MB. Megjithatë, disa vende evropiane tani po shohin një rritje më të ngadaltë të rasteve të reja, apo edhe një rënie.

BA.2 është quajtur “varianti i fshehtë” sepse është pak më i vështirë për t’u gjurmuar. Një gjen i munguar në BA.1 lejoi që ai të gjurmohej si parazgjedhje përmes një testi të zakonshëm PCR. BA.2 dhe, BA.3 – e cila gjithashtu është në rritje në prevalencë, por aktualisht është në nivele të ulëta – mund të gjenden vetëm nga sekuenca gjenomike, të cilën disa vende e bëjnë më shumë se të tjerët.

Riinfeksionet

Një shqetësim kryesor në lidhje me BA.2 ishte nëse ai mund të riinfektonte njerëzit që kishin pasur tashmë BA.1, veçanërisht pasi një numër vendesh dukej se po përjetonin “pika të dyfishta” në shkallët e infeksionit çuditërisht afër njëri-tjetrit. Por të dhënat nga Mbretëria e Bashkuar dhe Danimarka kanë treguar se ndërsa Omicron mund të riinfektojë njerëz që kishin variante të tjera, si Delta, vetëm një pjesë e vogël e riinfeksioneve BA.2 te njerëzit që kishin BA.1 janë gjetur deri më tani në mesin e dhjetëra mijëra rasteve.

Shkencëtarët thonë se një shpjegim i mundshëm për rritjen e fundit të BA.2 mund të jetë se rritja globale ndodhi në të njëjtën kohë që shumë vende hoqën ndërhyrjet në shëndetin publik.

Në një farë mënyre, mund të ishte thjesht se BA.2 ishte varianti që qarkullonte kur të gjithë këta njerëz pushuan së veshuri maska,” tha Dr Andrew Pekosz, një virolog në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Baltimore.

Si i tillë, ekspertë të tjerë amerikanë si Eric Topol, drejtor i Institutit të Përkthimit të Kërkimeve Scripps në La Jolla, Kaliforni, tha se ishte “pak herët” për të thënë nëse edhe SHBA do të shihnin një valë të rëndësishme BA.2.

Por cilado qoftë arsyeja e rritjes së BA.2, shkencëtarët thanë se ishte një kujtesë se virusi vazhdon të shkaktojë dëm, veçanërisht në mesin e popullatave të pavaksinuara, të nënvaksinuara dhe të cenueshme.

Është ende një problem i madh i shëndetit publik dhe do të vazhdojë të jetë,” tha Mark Woolhouse, një epidemiolog në Universitetin e Edinburgut.

Burimi: Reuters