Vendet e BE-së do të trajnojnë 15,000 ushtarë ukrainas si pjesë e misionit të ri

Ministrat e Jashtëm të Bashkimit Evropian pritet të nënshkruajnë të hënën një mision ndihme ushtarake për të trajnuar 15,000 personel ukrainas në shtete të ndryshme anëtare.

Planet do të nënkuptojnë se si rekrutët ukrainas ashtu edhe personeli i specializuar do të trajnohen në tokën e BE gjatë dy viteve të ardhshme.

Ideja për Misionin e Ndihmës Ushtarake të BE-së u shfaq për herë të parë nga Përfaqësuesi i Lartë i bllokut Josep Borrell në një jo-letër të lëshuar në gusht pas një kërkese nga Ukraina.

Ai bazohet lirshëm në një propozim që i paraprin pushtimit rus të Ukrainës për të ofruar trajnime të nivelit të lartë brenda kufirit të vendit, i cili nuk u realizua kurrë.

Një diplomat i BE-së e përshkroi planin si “radikalisht të ri dhe shumë thelbësor”.

Disa vende të BE-së tashmë po ofrojnë trajnime për forcat ukrainase në baza dypalëshe, megjithëse kjo tenton të kufizohet në sigurimin që ata mund të përdorin pajisjet ushtarake që këto shtete anëtare i kanë ofruar vendit për t’u mbrojtur kundër forcave ruse.

Ndihma ushtarake e BE-së do të zgjerojë fushën e trajnimit me një strukturë të qartë komanduese që koordinon ofertën dhe kërkesën midis ukrainasve dhe vendeve të BE-së, si dhe me partnerët dhe aleatët e tjerë që tashmë u ofrojnë trupave të Ukrainës trajnime, duke përfshirë Kanadanë, MB dhe SHBA.

Burimi: Euronews