Viva Magenta, ngjyra e vitit 2023

Në një moment kulturor të formuar nga sfida të panumërta, ngjyra e vitit e Pantone për vitin 2023 është një nuancë e theksuar e kuqe që flet për forcën dhe vitalitetin e nevojshëm për të krijuar një të ardhme më pozitive. PANTONE 18-1750 Viva Magenta, një nuancë e gjallë dhe e nuancuar e së kuqes së thellë, është një studim në ekuilibrat: duke u mbështetur në tonet e ngrohta dhe të ftohta, origjina e ngjyrës është e bazuar në natyrë me një nuancë elektrizuese që mund të gjendet si në fizik ashtu edhe në sfera virtuale, duke folur për diversitetin e botës sonë bashkëkohore.

Tani në vitin e 23-të të zgjedhjes së një ngjyre vjetore, Instituti Pantone mori në konsideratë sulmin e sfidave me të cilat janë përballur njerëzit vitet e fundit, si pandemia COVID-19, dhe se si ata kanë formësuar perspektivën, vlerat dhe qëndrimet për të gjetur një ngjyrë për vitin 2023.

“Ne zgjodhëm këtë ngjyrë sepse ndjemë se ishte një nuancë jokonvencionale për një kohë jokonvencionale, diçka që mund të na paraqiste një vizion të ri,” thotë për TIME Leatrice Eiseman, drejtore ekzekutive e institutit. Viva Magenta, vëren Esieman, komunikon fuqinë – por në një mënyrë të sigurt, jo agresive. “Është një ngjyrë që me të vërtetë dridhet nga energjia dhe entuziazmi, që tregon një sinjal të ri fuqie, gjë që të gjithëve na duhet për një të ardhme më optimiste.”

Eiseman, i cili e përshkroi Viva Magenta si një “të kuqe të animuar, pulsuese me lëvizje”, thekson natyrën si një nga frymëzimet kryesore për përzgjedhjen e ngjyrave këtë vit, përkatësisht bojërat kokineale që rrjedhin nga insektet, të cilat janë përdorur që në shekullin e dytë para Krishtitpër për të mbushur me nuanca të kuqe të pasura në pëlhura dhe letër. Me ndikimin në rritje të teknologjisë në botën tonë bashkëkohore, e cila u reflektua fuqishëm në nuancën e frymëzuar nga ekrani me prekje të ngjyrës së vitit të kaluar, bluja dinamike mëtrik, Very Peri, që ka një kujtesë të botës primordiale me një nuancë si Viva Magenta është një shans për të rishikuar, nderuar dhe rilidhur me historinë, duke imagjinuar një të ardhme më të ndritur.

“Ne shpresojmë që simbolika në këtë ngjyrë do të krijojë një botë dinamike që inkurajon eksperimentimin,” thotë Eiseman. “Ai që përdor virtualin brenda sferës fizike dhe inkurajon shpirtin tonë për të eksploruar mundësi novator.”

Ndërsa ngjyra ka lidhje të thella si me të kaluarën ashtu edhe me të tashmen, instituti dëshiron të jetë i qartë se është gjithashtu një ngjyrë që i përshtatet pa dyshim të tashmes, një nuancë që inkurajon të gjithë njerëzit të jetojnë jetën me guxim në këtë moment.

“Vetë emri i ngjyrës ju tregon se kjo është një ngjyrë për të festuar, një ngjyrë e tepruar që nxit optimizëm dhe gëzim,” tha Eiseman. “Është ajo që ne e quajmë një hije e pakufishme, një deklaratë e vërtetë e spikatur. Nuk ka asnjë mënyrë që të hyni në një dhomë nëse keni veshur këtë ngjyrë dhe nuk keni vëmendje për ju. Është e guximshme. Është mendjemprehtë dhe gjithëpërfshirëse – mirëpret këdo dhe këdo me të njëjtin shpirt rebel.”

Burimi: Time