Volkswagen zbulon ‘makinën fluturuese’

Filiali kinez i prodhuesit gjerman të makinave Volkswagen ka zbuluar “Tigrin Fluturues” (V.MO), një prototip plotësisht i automatizuar makine fluturuese, të cilin e quan një “prototip të fundit të dronit të pasagjerëve”.

Droni i drejtuar ka një sistem fluturimi të automatizuar vertikal të ngritjes dhe uljes (VTOL) dhe është i ngjyrosur në ngjyrë të zezë dhe ari. Grupi VW shpreson që avioni eVTOL do të transportojë pasagjerë “më shpejtë, më efikas dhe më fleksibël” sesa transporti ekzistues tokësor.

Grupi fillimisht synon klientët në Kinë. Sipas tyre, “lëvizshmëria ajrore urbane” së shpejti do të bëhet një “segment kyç i tregut” në tregun kinez, duke ofruar një “koncept të ri lëvizshmërie premium që synon fillimisht klientët kinezë me vlerë të lartë neto”.

Makina fluturuese përmban një konfigurim me krahë x, 11.2 metra i gjatë dhe me një hapësirë prej 10.6 metrash, tetë rotorë për ngritjen vertikale dhe dy helika për fluturim horizontal.

Credit: Volkswagen Group China

Qëllimi ynë afatgjatë është të industrializojmë këtë koncept dhe, si një ‘tigër fluturues’, të hapim terren të ri në këtë treg të ri të lëvizshmërisë në zhvillim dhe festim,” CEO i Volkswagen Group China, Dr. Stephan Wöllenstein, tha në një deklaratë për shtyp.

Automjeti i ri do t’i nënshtrohet testeve të mëtejshme të avancuara të fluturimit deri në fund të verës 2023. Pas lëshimit përfundimtar të tij, prodhuesi pretendon se modeli plotësisht elektrik dhe i automatizuar mund të transportojë përfundimisht katër pasagjerë plus bagazhe në një distancë prej 200 kilometrash.

“Në Kinë, ajo është vendosur të luajë një rol të rëndësishëm në të ardhmen e transportit urban dhe ndërqytetës në megaqytetet e saj të mbipopulluara,” shtoi kompania. “Lançimi i këtij modeli mahnitës të vërtetimit, V.MO, është i pari nga shumë momente të jashtëzakonshme në udhëtimin tonë emocionues drejt udhëtimit ajror urban.”

Burimi: The Brussels Times