Xiaomi bëhet për herë të parë marka #1 e smartphone-ve në nivel global

Kompania kineze Xiaomi, e cila ka qenë një udhëheqëse e gjatë në tregun indian të smartphone-ve, ka kryesuar listat e shitjeve globale të telefonave në qershor 2021, sipas firmës kërkimore të tregut, Counterpoint. Sipas të dhënave të tij, Xiaomi ende renditet e dyta pas Samsung nëse merret parasysh i gjithë tremujori i dytë i vitit 2021. Sidoqoftë, OEM u rrit 26 për qind mbi numrin e telefonave që shiti në maj 2021 për të kapërcyer Samsung, i cili është i mbushur me kufizime furnizimi për momentin për shkak të situatës Covid-19 në Vietnam, ku Samsung prodhon një numër të madh pajisjesh.

Sipas Counterpoint, Xiaomi aktualisht kryeson listat globale të shitjeve të smartphone-ve me një pjesë tregu prej 17.1 përqind në qershor 2021, e ndjekur nga Samsung në vendin e dytë me 15.7 përqind, dhe Apple në vendin e tretë me 14.3 përqind. Lëvizja e tregut në dukje është rezultat i faktorëve të shumtë të tregut, të tilla si kufizimet e sipërpërmendura të zinxhirit të furnizimit të Samsung, rrëshqitja e Huawei nga rëndësia për shkak të kufizimeve tregtare të vendosura ndaj saj nga SHBA, dhe rritja e vetë Xiaomi në segmente më premium të smartphone-ve me prodhimin e saj më të ri të telefonave.

Tendencat globale mujore të shitjeve të telefonave inteligjentë (%)

Burimi: Pulsi Mujor i Tregut Counterpoint Research, Korrik 2021

Në një deklaratë për shtyp, Tarun Pathak, drejtor kërkimi në Counterpoint, tha: “Që kur filloi rënia e Huawei, Xiaomi ka bërë përpjekje të qëndrueshme dhe agresive për të mbushur hendekun e krijuar nga kjo rënie. OEM është zgjeruar në tregjet e trashëguara të Huawei dhe Honor si Kina, Evropa, Lindja e Mesme dhe Afrika. Në qershor, Xiaomi u ndihmua më tej nga rimëkëmbja e Kinës, Evropës dhe Indisë dhe rënia e Samsung për shkak të kufizimeve në furnizim.” Analisti i lartë i Counterpoint, Varun Mishra shtoi më tej se Xiaomi ishte “përfituesi më i madh” në tregun e smartphone-ve të rangut të mesëm, për shkak të një hendeku të mbetur nga furnizimet e kufizuara të telefonave të serisë A të Samsung.

Burimi: News 18