10 tendencat kryesore të teknologjisë në 2022 për të cilat të gjithë duhet të jenë gati

Si një futurist, çdo vit shikoj përpara dhe parashikoj tendencat kryesore të teknologjisë që do të formojnë muajt e ardhshëm. Ka kaq shumë risi dhe përparime që ndodhin tani, dhe mezi pres të shoh se si ato ndihmojnë për të transformuar biznesin dhe shoqërinë më tej në vitin 2022.

Le të hedhim një vështrim në listën time të tendencave kryesore të teknologjisë për të cilat të gjithë duhet të jenë gati, duke filluar nga sot.

1. Fuqia kompjuterike

Fuqia kompjuterike do të vazhdojë të shpërthejë në vitin 2022. Tani kemi një infrastrukturë shumë më të mirë të resë kompjuterike dhe shumë biznese po ri-platformohen në renë kompjuterike.

Ne po shohim gjithashtu një shtytje drejt rrjeteve më të mira – 5G po shpërndahet dhe 6G është në horizont. Kjo do të thotë edhe më shumë fuqi në telefonat tanë, në makinat tona dhe në pajisjet tona të veshura.

2. Pajisje më inteligjente

Rritja e fuqisë kompjuterike po na mundëson të krijojmë pajisje më të zgjuara. Tani kemi televizorë inteligjentë, makina autonome dhe robotë më inteligjentë që mund të punojnë së bashku me njerëzit për të kryer më shumë detyra.

Në vitin 2022, do të shohim një vrull të vazhdueshëm për këtë shpërthim të pajisjes inteligjente, duke përfshirë prezantimin e robotëve inteligjentë në shtëpi.

3. Llogaritja kuantike

Trendi i llogaritjes kuantike – përpunimi i informacionit që përfaqësohet nga gjendje të veçanta kuantike – u mundëson makinave të trajtojnë informacionin në një mënyrë thelbësisht të ndryshme nga kompjuterët tradicionalë. Llogaritja kuantike do të na japë potencialisht fuqi llogaritëse që është një trilion herë më e fuqishme se ajo që marrim nga superkompjuterët e avancuar të sotëm.

Unë parashikoj që në vitin 2022, kompjuterët kuantikë mund të ndryshojnë rrënjësisht mënyrën se si ne i qasemi problemeve si logjistika, menaxhimi i portofolit dhe inovacionet e drogës.

4. Datafication (të dhënat)

Të dhënat janë një mundësi kyçe për të gjitha këto tendenca. I gjithë digjitalizimi në botën tonë sot do të thotë se kemi sasi të mëdha të dhënash në dispozicion dhe të dhënat tani janë bërë aseti numër një i biznesit për çdo organizatë. Ne mund të përdorim të dhëna për të kuptuar më mirë klientët tanë, për të hulumtuar tendencat kryesore dhe për të marrë njohuri mbi atë që funksionon brenda organizatave tona.

5. Inteligjenca Artificiale dhe Mësimi i Makinerive

Organizatat dhe studiuesit po përdorin tani të gjitha të dhënat e tyre dhe fuqinë kompjuterike për t’i ofruar botës aftësi të avancuara të AI.

Një nga tendencat kryesore në botën e AI është vizioni i makinerive. Tani kemi kompjuterë që mund të shohin dhe njohin objektet në një video ose fotografi. Përpunimi i gjuhës po bën gjithashtu përparime të mëdha, kështu që makineritë mund të kuptojnë zërat tanë dhe të na flasin përsëri.

Kodi i ulët ose pa kod do të jetë gjithashtu një trend i madh këtë vit. Ne do të jemi në gjendje të ndërtojmë AI-në tonë duke përdorur ndërfaqe grafike tërhiq dhe lësho, në mënyrë që të mund të zhvillojmë aplikacione të jashtëzakonshme pa u kufizuar nga aftësitë tona të kodimit.

6. Realiteti i zgjeruar

Tani kemi më shumë aftësi të realitetit të shtuar (AR) në pajisjet tona (veçanërisht telefonat dhe tabletët tanë) dhe po shohim një shtytje edhe më të madhe drejt realitetit virtual (VR). Në vitin 2022, do të shohim pajisje VR të reja, më të lehta dhe më të lëvizshme, kështu që në vend që të kemi kufje të trasha që kërkojnë lidhje WiFi, do të kemi pajisje që ngjajnë më shumë me syze që lidhen me telefonat tanë dhe na japin përvoja superiore VR në lëvizje .

Këto përparime të zgjeruara të realitetit hapin rrugën për përvoja të pabesueshme në metaverse, një botë virtuale e vazhdueshme dhe e përbashkët që përdoruesit mund t’i qasen përmes pajisjeve dhe platformave të ndryshme.

7. Besimi digjital

Teknologjia Blockchain, librat e shpërndarë dhe tokenet e pandryshueshme (NFT) po transformojnë botën tonë dhe ne do të vazhdojmë të shohim përparime në këtë teknologji në vitin 2022. Këto risi shkojnë përtej Bitcoin në gjëra të tilla si kontratat inteligjente që na lejojnë të verifikojmë pronësinë me NFT. Këtë vit, do të shohim më shumë kompani dhe individë që përmirësojnë objektet fizike me teknologjinë blockchain dhe argumentet.

8. Printimi 3D

Tani mund të bëjmë gjëra me printim 3D që nuk do t’i kishim ëndërruar kurrë një dekadë më parë. Në vitin 2022, do të shohim transformime në prodhim dhe më gjerë, nga inovacionet teknologjike të printimit 3D, duke përfshirë pjesë të personalizuara të prodhuara në masë, beton për shtëpi, ushqim të printuar, metal dhe materiale të përbëra.

9. Gjenomika

Çmimi Nobel për Kimi 2020 iu dha dy shkencëtarëve, Emmanuelle Charpentier dhe Jennifer A. Doudna, për punën e tyre në zhvillimin e një metode për redaktimin e gjenomit. Gjenomika, redaktimi i gjeneve dhe biologjia sintetike janë një prirje kryesore e vitit 2022, sepse këto përparime mund të na ndihmojnë të modifikojmë të korrat, të kurojmë dhe të çrrënjosim sëmundjet, të zhvillojmë vaksina të reja si vaksina kundër COVID-19 dhe zbulime të tjera mjekësore dhe biologjike.

Nanoteknologjia do të na lejojë gjithashtu t’u japim materialeve atribute të reja duke i manipuluar ato në një nivel nënatomik, kështu që ne mund të krijojmë gjëra të tilla si ekrane të përkulshme, bateri më të mira, pëlhura të papërshkueshme nga uji, pëlhura vetë-pastruese dhe madje edhe bojë vetë-riparuese këtë vit.

10. Zgjidhjet e reja të energjisë

Trendi i fundit jashtëzakonisht i rëndësishëm janë zgjidhjet e reja të energjisë. Ndërsa trajtojmë ndryshimet klimatike, do të shohim përparime të vazhdueshme në bateritë që përdorim në makinat tona, si dhe inovacione në energjinë bërthamore dhe hidrogjenin e gjelbër. Këto tendenca të reja do të na lejojnë të fuqizojmë anijet tona, avionët tanë, trenat tanë dhe të gjenerojmë energji për publikun e gjerë.

Autori: Bernard Marr është një autor best-selling ndërkombëtarisht, folës kryesor i njohur, futurist dhe një këshilltar strategjik biznesi dhe teknologjie për qeveritë dhe kompanitë. Ai i ndihmon organizatat të përmirësojnë performancën e tyre të biznesit, të përdorin të dhënat në mënyrë më inteligjente dhe të kuptojnë implikimet e teknologjive të reja si inteligjenca artificiale, të dhënat e mëdha, zinxhirët e bllokimit dhe Internet of Things.

Burimi: Forbes