Çfarë ndodh nëse Rusia mbyll gazin për Gjermaninë, plani i emergjencës

Gjermania ka aktivizuar fazën e parë të një plani emergjent për të menaxhuar furnizimet me gaz në ekonominë më të madhe të Evropës, në përgatitje për një ndërprerje ose ndalim të mundshëm të furnizimeve me gaz natyror nga Rusia.

Rusia përbënte 55% të importeve të gazit të Gjermanisë në vitin 2021 dhe 40% në tremujorin e parë të 2022.

Ministri i Ekonomisë Robert Habeck ka thënë se Gjermania nuk do të arrijë pavarësinë e plotë nga furnizimet ruse para mesit të vitit 2024.

Ku qëndron problemi?

Moska tha javën e kaluar se do të hartonte një mekanizëm deri më 31 mars, sipas të cilit vendet e ashtuquajtura “jomiqësore” – ato që qëndrojnë pas sanksioneve të vendosura për pushtimin e Ukrainës nga Rusia – do të paguanin gazin në rubla. Kjo përfshin Gjermaninë, fuqinë industriale të Evropës dhe aleatë të tjerë evropianë.

Shumica tani paguajnë në euro ose dollarë.

Habeck, i cili është ministri përgjegjës për sigurinë energjetike të Gjermanisë, ka hedhur poshtë kërkesën e Rusisë, duke thënë se kontratat do të respektohen sipas kushteve aktuale.

Konsumatorët më të mëdhenj gjermanë të Rusisë janë Uniper (UN01.DE), RWE (RWEG.DE) dhe EnBW (EBKG.DE) VNG (VNG.UL), të cilët të gjithë kanë kontrata afatgjata furnizimi me gaz. Ata nuk kanë komentuar për përgatitjet individuale për ndonjë ndërprerje.

Cili është plani i Gjermanisë për gazin?

“Plani Emergjent i Gazit” i Berlinit ka tre nivele krize.

Niveli i parë është paralajmërimi i hershëm, kur të ketë shenja që mund të zhvillohet një emergjencë furnizimi. E dyta është alarmi, kur një ndërprerje në ofertë ose një kërkesë jashtëzakonisht e lartë prish ekuilibrin e zakonshëm, por mund të korrigjohet ende pa ndërhyrje.

Niveli i tretë është emergjenca, kur masat e bazuara në treg nuk kanë arritur të korrigjojnë mungesat. Në këtë fazë, rregullatori i rrjetit të Gjermanisë, Bundesnetzagentur, duhet të vendosë se si të shpërndajë çdo furnizim të mbetur me gaz në të gjithë vendin.

Kush preket i pari?

Nëse Gjermania nuk siguron mjaftueshëm gaz, industria, e cila përbën një të katërtën e kërkesës gjermane për gaz, do të goditet e para.

“Kjo do të thotë që prodhimi industrial humbet, se zinxhirët e furnizimit humbasin,” tha Leonhard Birnbaum, shefi ekzekutiv i grupit gjerman të energjisë E.ON (EONGn.DE), për transmetuesin publik ARD. “Ne po flasim sigurisht për dëme shumë të rënda.

Familjet private do të kenë përparësi ndaj industrisë, ndërsa spitalet, institucionet e kujdesit dhe institucionet e tjera të sektorit publik me nevoja të veçanta do të jenë të fundit që do të preken nga një ndërprerje.

Ndërmarrjet e energjisë elektrike që përbënin 13% të konsumit të gazit vitin e kaluar, teorikisht mund të kalojnë në impiantet e djegies së qymyrit brenda portofolit të tyre. Megjithatë, një program i vazhdueshëm i daljes nga qymyri mund të duhet të ndryshohet sipas ligjeve të emergjencës për të siguruar që kapaciteti i mjaftueshëm është gati.

Përveç ofruesve të energjisë, industritë më të shqetësuara për humbjen e gazit përfshijnë kimikatet, ku gazi përdoret për të prodhuar gjithçka, nga plastika dhe plehrat te fibrat dhe tretësit. Nga ana tjetër, prodhuesit e makinave varen nga produktet kimike për produkte të tilla si bateritë dhe llaqet.

Union IG BCE ka thënë se faqja e BASF (BASFn.DE) në Ludwigshafen mund të rishikohet për reduktimin e operacioneve nëse furnizimet me gaz përgjysmohen.

Rafineritë kanë nevojë për gaz për të prodhuar produkte, duke përfshirë naftën, benzinën, karburantin e avionëve dhe vajin për ngrohje.

Burimi: Reuters