Njerëzit më të suksesshëm kanë këtë lloj inteligjence

Ju mund të keni dëgjuar për EQ, shkurt për inteligjencën emocionale, dhe IQ, shkurt për koeficientin e inteligjencës, por me siguri nuk jeni të njohur me RQ: Inteligjenca relacionale, ose aftësinë për të lundruar mirë marrëdhëniet.

RQ po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme sepse secila fushë e jetës suaj ndikohet në mënyrë të pashmangshme nga njerëzit në jetën tuaj.

Dharius Daniels, si një studiues i EQ që ka trajnuar mijëra njerëz, ka zbuluar se përparimi ynë shpirtëror, fizik, financiar, emocional dhe profesional është i lidhur me atë që lejojmë të jetë në jetën tonë.

Çfarë është inteligjenca relacionale?

RQ është aftësia për të dalluar nëse dikush duhet të jetë pjesë e jetës sonë dhe çfarë vendi duhet të zërë, dhe më pas t’i rreshtojmë ato në përputhje me rrethanat. Gjithashtu ju jep njohuri nëse po bëni shumë apo pak përpjekje dhe kohë në një marrëdhënie.

Hapi i parë është të përcaktoni marrëdhëniet tuaja, dhe ka katër kategori për t’u marrë parasysh:

  1. Miqtë

Ne nuk duhet të ndihemi njësoj në miqësitë tona siç ndihemi, të themi, në punë, ku thjesht po shkëmbejmë aftësi. Me fjalë të tjera, nëse nuk kontribuoni me talentet ose aftësitë tuaja në punë, atëherë nuk do të kishte asnjë marrëdhënie.

Por marrëdhëniet që kemi me njerëzit që i quajmë miq nuk duhet të jenë transaksionale. Ata janë vendi i vetëm ku ne jemi në gjendje të jemi vetvetja jonë autentike. Me miqtë, ne duhet të jemi në gjendje të themi: “Ky jam unë dhe nuk kam pse të përpiqem të jem dikush tjetër”.

Kjo nuk do të thotë që ju nuk rriteni apo evoluoni. Thjesht do të thotë se pranimi është në thelb të marrëdhënies suaj intime.

  1. Bashkëpunëtorët

Bashkëpunëtorët shpesh ngatërrohen me miqtë. Por RQ e një personi është ajo që i mundëson ata të njohin ndryshimin.

Ju caktoni dikë në kategorinë e bashkëpunëtorëve kur nuk ka pasur kohë, interes ose dëshirë të mjaftueshme për të zhvilluar llojin e lidhjes që kërkohet për miqësi. Është një marrëdhënie ku një person nuk preferon, për çfarëdo arsye, të angazhohet më thellë se sipërfaqja.

Ndoshta ka mungesë kimie ose shumë pak interesa të përbashkëta. Ndoshta ka mospërputhje të karakterit që ju bëjnë të ndiheni të pasigurt pranë tyre.

Diçka tjetër për të mbajtur parasysh: Edhe nëse i konsideroni ata si një “person të mirë”, kushdo që do t’ju dëmtonte ose do t’ju shpërfillte për një mundësi është në rastin më të mirë bashkëpunëtor.

  1. Të mentoruarit

Kjo lloj marrëdhënie ekziston kryesisht për qëllimin që një person t’i ofrojë mentorim, udhëzim, trajnim ose stërvitje një tjetri.

Një tipar kyç i kategorisë së detyrave është se mund të jetë një shkëmbim i njëanshëm. Të mentoruarit janë njerëz tek të cilët do të bëni depozita, por nga të cilët nuk do të merrnit tërheqje.

Kjo nuk do të thotë se ata nuk mund ose nuk do të japin ndonjë kontribut në jetën tuaj. Marrëdhëniet e caktimit ekzistojnë posaçërisht për qëllimin që ju t’i jepni dikujt atë që mund të keni marrë nga dikush tjetër.

Ndonjëherë, mund të ketë edhe një frymë miqësie, pavarësisht se një person në të vërtetë nuk është mik. Njerëzit pa RQ nuk janë të vetëdijshëm për këtë dhe rrezikojnë të bëjnë gabim duke e trajtuar një të tillë si një mik. Kur kjo ndodh, ne përfundojmë duke keqmenaxhuar pritshmëritë ose duke zbuluar atë që duhet të jetë konfidenciale.

  1. Këshilltarët

Këshilltarët shërbejnë si mentorë dhe ofrojnë udhëzime në fusha specifike të jetës sonë, zakonisht për një kohë të kufizuar. Ne mund të kemi këshilltarë profesionistë në fushat tona të karrierës, ose këshilltarë shpirtërorë që na japin njohuri, mençuri dhe drejtim.

Këshilltarët na pengojnë të ekspozohemi në mënyrë të panevojshme ndaj elementeve si dhimbja dhe gabimet, por ato janë gjithashtu katalizatorë. Ata bëjnë që të ndodhin gjëra për ne që nuk do të kishin ndodhur pa to. Ato na ndihmojnë të ecim më shpejt.

Mbani mend se vetëm për shkak se dikush ju jep këshilla nuk do të thotë se ai është një këshilltar. Ata mund të jenë miq ose bashkëpunëtorë që kanë diçka për të ofruar në kontekstin e një ose disa bisedave.

Si të përdorni RQ për të përmirësuar jetën tuaj

Pasi kategoritë relacionale të jenë përcaktuar qartë, hapi tjetër është të dalloni se kush është në jetën tuaj, çfarë kategorie zënë ata aktualisht dhe nëse duhet të jenë në të vërtetë atje.

Pa këtë ushtrim të qëllimshëm, ne do të jetojmë në një gjendje të vazhdueshme të turbullt dhe zhgënjimit të marrëdhënieve. Reflektimi është një aspekt thelbësor i RQ dhe përfshin shtrimin e pyetjeve të duhura për të dhënë qartësi.

Këtu janë disa për të filluar:

  1. Ku jam unë në jetë? Mendoni se ku jeni – emocionalisht, shpirtërisht, profesionalisht, etj. Nëse nuk mund ta gjeni veten, do të jetë e vështirë të përcaktoni se ku dëshironi të shkojë një marrëdhënie.
  2. Çfarë më duhet? Ka momente në jetën tonë kur kemi nevojë për njerëz që thjesht shpërqendrojnë shëndetin. Sigurisht, kjo nuk është e gjithë vlera që ata shtojnë, por këto janë marrëdhëniet që na lejojnë të shkëputemi nga një botë pune që mund të jetë gjithëpërfshirëse.

Në atë rast, mund të themi: “Kam nevojë për njerëz që janë në gjendje të më nxjerrin nga rrjeta joshëse e punës”. Pastaj mund të marrim vendime se si t’i përafrojmë marrëdhëniet tona.

  1. Çfarë kam unë? Nëse nuk po merrni atë që ju nevojitet nga një marrëdhënie, pse e quani të tillë? A është e mundur që ju të keni njerëzit e gabuar në kategoritë e gabuara?
  2. Çfarë duhet të bëj? A duhet dikush të riorganizohet? Ndonjëherë, mund t’ju duhet të ndiqni një marrëdhënie ose të ndërprisni lidhjet me një person.

Njerëzit më të suksesshëm janë “njerëz të zgjuar”

Qëllimi për t’u bërë njerëz të zgjuar nuk është të nxjerrim maksimumin nga të tjerët, ose të manipulojmë rrugën tonë drejt majës. Është të jesh një mik më i mirë dhe të kesh miq më të mirë.

Ne duam t’u japim maksimumin që mundemi të tjerëve, dhe ta bëjmë këtë në një kontekst reciprok. Një nga gjërat më të mëdha që mund të arrijmë në jetë është të krijojmë një mjedis ku mund të marrim dhe të japim përsëri.

Burimi: CNBC