Kjo helmetë mund të na tregojë se çfarë i bën hapësira trurit të njeriut

Tre astronautë në një mision të planifikuar në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) do të mbajnë një helmetë të projektuar posaçërisht për të monitoruar efektet e eksplorimit të hapësirës në aktivitetin e trurit, tha kompania që qëndron pas veshjeve të kokës.

Misioni 10-ditor nga firma e fluturimeve hapësinore Axiom, i cili do të jetë udhëtimi i parë privat në stacionin hapësinor, do të nisë më 3 prill me katër astronautë në bord.

Të dhënat janë mbledhur vazhdimisht mbi rrahjet e zemrës së astronautëve, rezistencën e lëkurës, masën muskulore dhe të tjera në hapësirë, por jo ende mbi aktivitetin e trurit, tha për Reuters Yair Levy, shefi ekzekutiv i Brain.Space, krijuesi i helmetës me elektroencefalogram (EEG).

Ky sistem nuk varet nga asnjë teknik, nuk kërkon ndonjë përgatitje ose ndonjë proces të veçantë për ta veshur atë. Thjesht klikoni në një buton dhe është bërë, dhe ju mund të filloni të matni aktivitetin e trurit,” tha ai.

Projekti Brain.Space do t’i bashkohet 30 eksperimenteve të tjera që do të marrin pjesë në të ashtuquajturin Mision Rakia në ISS.

Tre nga katër astronautët – përfshirë izraelitin Eytan Stibbe – do të mbajnë helmetën, e cila ka 460 furça ajri që lidhen me lëkurën e kokës dhe do të kryejnë një sërë detyrash për 20 minuta në ditë, gjatë së cilës të dhënat do të ngarkohen në një laptop në stacionin hapësinor.

Detyrat përfshijnë një test “vizual të çuditshëm” që kompania thotë se ka qenë efektiv në zbulimin e dinamikave jonormale të trurit.

Studime të ngjashme duke përdorur këto detyra janë kryer në Tokë.

Pas misionit, Brain.Space do të krahasojë të dhënat EEG për të parë ndryshimet në aktivitetin e trurit midis Tokës dhe hapësirës.

Kryerja e eksperimenteve të tilla është një komponent jetik në avancimin e fluturimit njerëzor në hapësirë, veçanërisht pasi eksplorimi afatgjatë i hapësirës dhe “jetesa jashtë botës janë të kuptueshme”.

Brain.Space, e cila tha se mblodhi 8.5 milionë dollarë (7.6 milionë euro) në një raund financimi fillestar, e faturon veten si një kompani e infrastrukturës së trurit dhe po punon me departamentin e shkencave njohëse dhe trurit në Universitetin Ben Gurion të Izraelit për të transformuar terabajte të dhënash në njohuri të përdorshme.

Levy tha se shpresonte që misioni hapësinor të ishte një trampolinë për institucionet e tjera, studiuesit dhe zhvilluesit e programeve kompjuterike për të përdorur platformën e tij të të dhënave të trurit.

“Vizioni ynë është të krijojmë një gjuhë të trurit dhe të lejojmë mjekët, studiuesit dhe madje edhe zhvilluesit e aplikacioneve të përdorin këtë gjuhë dhe të krijojnë produkte dhe shërbime të bazuara në tru”. – u shpreh ai.

Burimi: Euronews