Kurrë mos i anashkaloni këto 7 pyetje klasike të intervistës për punë

Ju nuk mund t’i dini të gjitha pyetjet që do t’ju bëhen në një intervistë pune. Ata mund të jenë zhurmues të paqartë (“Nëse do të ishe një kafshë, çfarë do të ishe?”) ose gjithsej ngacmues mendjesh (“A mund të vlerësosh numrin e xhamave në qytetin e Seattle?”).

Por pavarësisht se sa ka evoluar procesi i punësimit, janë pyetjet më të thjeshta të intervistës që do të mbeten gjithmonë të njëjta. E megjithatë, Gary Burnison thotë që sheh shumë pak njerëz që përgatiten për to këto ditë.

Si CEO i firmës më të madhe të rekrutimit në botë, ai kam punësuar kandidatë për më shumë se 22 vjet – dhe këshilla ime është të mos i anashkaloni kurrë këto shtatë pyetje klasike të intervistës:

  1. “Më trego për veten tënde.”

Shumë njerëz përgjigjen duke rikthyer rezymenë e tyre. Kjo nuk është ajo që intervistuesi juaj dëshiron të dëgjojë.

Përgjigja më e mirë – dhe më e paharrueshme – që Gary ka marrë ndonjëherë për këtë pyetje ishte: “Kam ngjitur malet më të larta në çdo kontinent, përfshirë Everestin”.

Kjo kandidate tregoi se kush ishte në të vërtetë përtej një copë letre: një person aventurier, kurioz, e orientuar drejt qëllimit dhe e disiplinuar.

Flisni për rreth 30 sekonda, më pas lëreni intervistuesin të përgjigjet. Qëllimi është ta bëjë atë bisedues.

Kur Gary pyeti alpinisten për mendimin e parë që i kaloi në kokë me arritjen e majës, ajo foli për faktin që kishte bërë diçka që shumica prej nesh as që mund ta mendojë.

Në vend të kësaj, ajo qeshi dhe tha: “Si dreqin do të zbres?” Kjo tregoi aftësinë e saj për të përfshirë të tjerët me humor dhe përulësi.

  1. “A mund të përshkruani një situatë në të cilën keni marrë iniciativën për të arritur një qëllim?”

Intervistuesi juaj po kërkon për shembuj se si ju keni qenë proaktiv dhe të udhëhequr nga rezultatet. Përshkruani motivimin tuaj dhe se si e keni përdorur kreativitetin tuaj për të zgjidhur një problem ose për të identifikuar një mundësi.

  1. “Çfarë vlere sjell?”

Kjo mund të jetë e vështirë sepse është shumë e paqartë. Por çelësi është të zgjidhni dy ose tre kualifikime kryesore për punën dhe të shpjegoni se si i përmbushni ato.

Për më shumë pozicione të reja, do të dëshironi të kaloni më shumë kohë duke folur për aftësitë teknike. Por nëse jeni më tej në karrierën tuaj, atëherë fokusohuni në nënvizimin e mënyrës se si menaxhoni, punoni, motivoni dhe angazhoheni me të tjerët.

  1. “Cila është arritja juaj më e madhe në karrierë?”

Kjo është një nga pyetjet më të rëndësishme për t’u përgatitur. Dhënia e një përgjigjeje të mirë mund t’ju sigurojë vendin e punës.

Vetëm mos u zvarritni për një kohë të gjatë; tregoni një histori të shpejtë me detaje specifike. Ndihuni rehat me mburrjen dhe përdorimin e fjalës “Unë”. Zgjidhni një arritje që është më e rëndësishme për pozicionin për të cilin po intervistoni.

Së fundi, përcaktoni sasinë e arritjes: A i keni ulur shpenzimet? Rritja e produktivitetit apo të ardhurave? Edhe diçka që i dha kompanisë njohje të lartë në industrinë e saj vlen.

  1. “Cilat janë dobësitë tuaja?”

Deri tani, intervistuesi tashmë ka një ide se cilat janë pikat tuaja të forta, kështu që ata do të jenë shumë më kureshtarë për atë që mund të përmirësoni. Dhe t’u thuash atyre se “punoni shumë” ose “kujdeseni shumë” nuk do ta prishë atë.

Kompanitë duan një përgjigje të vërtetë nga ju dhe duan të dinë që ju jeni të vetëdijshëm. Përgatitni disa shembuj të fushave në të cilat jeni duke punuar – ndoshta diçka që keni theksuar në rishikimin e fundit të performancës së punës. Ose, kontaktoni një ish-shef dhe kërkoni mendimin e tij të sinqertë.

Këtu është një shembull i një përgjigjeje të shkëlqyer:

“Ndërsa idetë e mia të fushatës kanë ndihmuar në rritjen dhe diversifikimin e bazës së klientëve tanë, më është dashur të mbështetem te bashkëpunëtorët e mi kur bëhet fjalë për menaxhimin e fushatave të mediave sociale dhe dizajnimin e grafikëve.

Këto janë dy fusha në të cilat dua të përmirësoj vërtet. Unë kam filluar të punoj shumë ngushtë me kolegët e mi në këto fusha për të përvetësuar njohuritë e tyre dhe për të fituar përvojë. Unë gjithashtu u regjistrova për disa kurse të dizajnit grafik për të cilat jam shumë i emocionuar.”

  1. “Çfarë problemi madhor, sfidë apo dështimi ju është dashur të kapërceni? Si e bëtë?”

Përveç nënvizimit të aftësive dhe kompetencave tuaja, ju mund të shfaqni orientimin tuaj të qëllimit, etikën e punës, përkushtimin personal dhe integritetin.

Kapërcimi i vështirësive të shumta ose domethënëse për të pasur sukses kërkon këto cilësi. Demonstroni elasticitetin tuaj duke u marrë realisht në lidhje me sfidat që keni kapërcyer.

  1. “Pse doni të punoni këtu?”

Çfarë dini për kompaninë? Kjo është një mundësi për ju që të diskutoni “faktorin e përshtatjes”: Çfarë admironi në lidhje me kompaninë, misionin dhe qëllimin e saj, produktet, shërbimet dhe kulturën.

Nëse doni të bëni një përpjekje shtesë, bëni disa kërkime rreth personit të cilit do t’i raportoni dhe ndani atë që dëshironi të mësoni prej tij. Çfarë kanë arritur gjatë karrierës së tyre që aspironi të arrini edhe ju?

Burimi: CNBC