3 grafikët tregojnë krizën e paprecedentë të gazit natyror në Evropë

Evropa po përballet me një krizë të paprecedentë energjetike që po e shtyn ekonominë më pranë një recesioni dhe po shtron pyetje serioze në lidhje me ambiciet e rajonit për ndryshimin e klimës.

CNBC hedh një vështrim se si Rusia, e udhëhequr nga presidenti Vladimir Putin, po shtrydh furnizimet me gaz në Evropë dhe çfarë do të thotë kjo për të ardhmen.

Rusia shkurton furnizimet

Rusia ka reduktuar ndjeshëm rrjedhat e gazit natyror në Evropë që kur vendet perëndimore vendosën sanksione të ashpra ndaj Kremlinit pas pushtimit të paprovokuar të Ukrainës më 24 shkurt.

Moska mohon se po përdor gazin si armë, por evropianët ankohen se Gazprom, kompania shtetërore ruse e energjisë, nuk është më një ofrues i besueshëm. Furnizimi i reduktuar i gazit nga Rusia është një problem për vendet e BE-së, duke qenë se ajo importonte rreth 40% të rezervave të saj të gazit nga vendi.

Të dhënat nga Nord Stream, operatori përgjegjës për një tubacion (Nord Stream 1) që lidh Rusinë me Gjermaninë, konfirmojnë se ka më pak vëllime gazi që shkojnë drejt Perëndimit.

Vetëm javën e kaluar, furnizimet përmes Nord Stream 1 u reduktuan në 20% nga 40% me Gazprom duke përmendur problemet e mirëmbajtjes.

Ministri i Ekonomisë i Gjermanisë, Robert Habeck, tha se justifikimi teknik i Gazprom ishte një “farsë”. Furnizimet ishin ndalur për pak kohë përpara uljes së fundit, me punët e mirëmbajtjes që përfunduan midis 11 korrikut dhe 21 korrikut.

Sipas Komisionit Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, 12 shtete anëtare po vuajnë tashmë nga flukset e reduktuara të gazit dhe një pjesë e vogël e të tjerëve janë ndërprerë plotësisht.

Zyrtarët e lartë të BE-së thonë se Rusia po “shantazhon” Evropën dhe po “armatos” furnizimet e saj me gaz. Moska i ka mohuar vazhdimisht akuzat.

“Duhet të jemi gati, mund të ketë përçarje të plotë në të ardhmen e afërt, dhe kjo do të thotë se ne duhet të kemi një plan në vend”, tha për CNBC javën e kaluar Kadri Simson, komisioneri për energjinë në Evropë.

Udhëheqësit evropianë janë të shqetësuar për një mbyllje të plotë të furnizimeve, veçanërisht për shkak se shumë industri përdorin mallin si lëndë të parë në procesin e tyre të prodhimit.

Në këtë kontekst, ka pasur përpjekje për të kërkuar furnizues alternativë dhe burime të ndryshme energjie. Megjithatë, ky tranzicion është një detyrë e vështirë që është e pamundur të bëhet në një afat të shkurtër kohor.

Komisioni u ka kërkuar vendeve të BE-së që të kenë një objektiv minimal të ruajtjes prej 80% deri në nëntor. Në qershor, nivelet e mbushjes me gaz ishin pak më shumë se 56%, sipas të njëjtit institucion.

Çmimet e gazit natyror rriten

Çmimet e gazit natyror janë rritur në mënyrë dramatike pas pushtimit rus të Ukrainës dhe madje edhe më parë kur Rusia filloi të shtrëngonte flukset.

Ka presione të reja të çmimeve sa herë që Rusia ul furnizimet e saj në Evropë, duke pasur parasysh se sa i rëndësishëm është malli për disa sektorë dhe duke pasur parasysh mungesën e alternativave ndaj karburanteve fosile ruse.

Salomon Fiedler, një ekonomist në Berenberg, vuri në dukje se çmimet e gazit natyror në Evropë janë “jashtëzakonisht më të shtrenjta” tani krahasuar me mesataren e çmimit 2015-2019.

“Në një vit normal, BE-ja mund të përdorë rreth 4.3 miliardë megavat në orë (MWh) gaz natyror me vlerë. Kështu, nëse çmimet janë më të larta me 100 € për MWh për një vit dhe BE-ja duhet të paguajë këto çmime në vend që të përfitojë nga disa kontrata afatgjata me çmim fiks, kostot do të rriten me rreth 430 miliardë euro (437 miliardë dollarë) – ekuivalente me 3% e PBB-së së BE-së për vitin 2021”, tha ai.

Çmimet më të larta pastaj rrjedhin natyrshëm në faturat e energjisë të kompanive dhe individëve në të gjithë bllokun.

“Çmimet standarde evropiane të gazit natyror në objektin Hollandez të Transferimit të Titullit (TTF) u rritën me 15% në pothuajse 200 euro për megavat-orë, ndërsa ndërmarrjet u ofruan për furnizime alternative, duke ngritur shqetësime se konsumatorët dhe industria do të luftojnë për të paguar faturat e tyre të energjisë dhe se do të ketë një recesion dimëror,” thanë analistët në konsulencën Eurasia Group në një shënim kërkimor të martën.

Pritshmëritë për rritje u shkatërruan

Me furnizimet e reduktuara dhe çmimet më të larta, kriza e gazit po trondit perspektivat ekonomike të Evropës.

Leximi i fundit i rritjes për eurozonën, të premten, tregoi PBB-në në 0.7% në tremujorin e dytë – mbi pritshmëritë e tregut. Por gjithnjë e më shumë ekonomistë po vlerësojnë çmimet në një recesion për vitin 2023.

Komisioni Evropian tha në fillim të këtij muaji se ekonomia do të rritet me 2.7% këtë vit dhe 1.5% vitin e ardhshëm. Megjithatë, institucioni tha gjithashtu se një mbyllje e plotë e furnizimeve me gaz nga Rusia mund të sjellë një recesion më vonë në 2022.

Çmimet më të larta të gazit rrisin kostot e firmave dhe shtrydhin buxhetet e konsumatorëve, duke u lënë atyre më pak para për të shpenzuar për mallra dhe shërbime të tjera. Si rezultat, ne presim që zona e euros të bjerë në recesion këtë vjeshtë me inflacion ende të lartë,” tha Fiedler.

Burimi: CNBC