3 nga tendencat më të mëdha të vendit të punës që do të shohim në 2023

Nuk ka dyshim që viti 2022 ishte një vit rollercoaster, kur bëhet fjalë për vendin e punës gjithnjë në zhvillim. Ne kemi parë një zhvendosje të mëtejshme në punën në distancë, inflacion, pushime nga puna dhe tani ka parashikime për një recesion të mundshëm.

Për punonjësit, kjo do të thotë të kërkoni rritje page apo edhe kërkime për pozicione me paga më të larta për t’i ndihmuar ata të vazhdojnë me çmimet në rritje.

Nga ana e punëdhënësit, aktivitetet e rekrutimit dhe mbajtjes do të jenë në qendër të vëmendjes pasi punëtorët vazhdojnë të kenë ndikim në një treg të ngushtë pune.

Kombinuar me nevojën për inovacion të mëtejshëm teknologjik dhe domosdoshmërinë që kompanitë t’i japin përparësi mirëqenies së punonjësve, viti 2023 premton të jetë një vit plot sfida dhe mundësi. Pra, cilat janë tendencat më me ndikim në vendin e punës për vitin 2023?

Përmirësimet e përfitimeve

Fuqia punëtore e sotme dëshiron të ndihet e vlerësuar dhe e kompensuar në mënyrë adekuate për kohën, punën dhe përpjekjet që ata bëjnë në një kompani, dhe tani presin rritje vjetore të planifikuara, rritje të kostos së jetesës dhe rregullime të tjera të lidhura me inflacionin, si dhe shpërblime në përgjigje të jashtëzakonshme puna.

Punëtorët presin që punëdhënësit e tyre të ofrojnë përfitime shëndetësore më të përballueshme, si dhe të ofrojnë mjete dhe programe të dizajnuara për të forcuar mirëqenien e tyre financiare.

Dhe ndërsa shumica e punëtorëve presin që kompanitë e tyre të përmirësojnë përfitimet tradicionale (të tilla si përputhja e pensioneve), ata po kërkojnë gjithashtu oferta të reja si aksesi në trajtimet e fertilitetit, sigurimi i kafshëve shtëpiake, një fond kursimi emergjent, asistenca hipotekore apo edhe pagimi në kriptomonedhë.

Duke pasur parasysh krizën e vazhdueshme të talenteve në tregun e punësimit, nuk është për t’u habitur që shumë punëdhënës të mëdhenj po i drejtohen paketave të përfitimeve gjithëpërfshirëse dhe bujare për të tërhequr dhe mbajtur talentin kryesor.

Kompanitë globale në Euronews.jobs, si Siemens, po synojnë lartë për talentin më të mirë me kompensim konkurrues (paga dhe bonus), përshtatje të menjëhershme të pensionit të punëdhënësit dhe opsione të aksioneve.

Kompania ofron gjithashtu përfitime tërheqëse si mbulim mjekësor, dentar, me recetë dhe vizion që nga dita e parë e punësimit.

Ata që kanë një sy në zhvillimin e karrierës dhe lëvizshmërinë lart duhet të kenë parasysh se Siemens ofron programe të rimbursimit të arsimit dhe shkollimit, si dhe nxitjen e promovimit të brendshëm dhe shtigjet e rritjes.

Fleksibiliteti është çelësi

Koncepti i balancës punë-jetë ka qenë prej kohësh një synim për miliona profesionistë. Në vitin 2023, më shumë kandidatë do të kërkojnë kompani që promovojnë integrimin e punës dhe jetës: të jenë në gjendje të kalojnë orët kur është e përshtatshme për t’u kujdesur për përgjegjësitë personale kur është e nevojshme.

Një 75% e punëtorëve globalisht besojnë se puna në distancë është normale e re. Thjesht, përfitimet në jetën e tyre (për shembull, pa kohë udhëtimi) tejkalojnë shumë aspektet negative, siç është mungesa e lidhjes me kolegët.

Me një recesion që kërcënon të rrisë më tej koston e jetesës, punëtorët nuk duan të shpenzojnë para shtesë për karburant dhe kafet e tyre të mëngjesit.

Larg nga të qenit thjesht një hangover nga kohërat e bllokimit dhe pandemisë, kërkimet dhe statistikat mbështetëse tregojnë se aranzhimet e punës në shtëpi, në distancë dhe hibride janë vendosur të bëhen standarde.

Së bashku me udhëtimin e përditshëm, viti 2023 mund të jetë viti që ne i japim lamtumirën javës pesëditore të punës. Në vitin 2022, më shumë se 3,300 punëtorë në 70 kompani në Mbretërinë e Bashkuar filluan të punojnë një javë katër-ditore pa humbje page në provën më të madhe në botë të modelit të ri të punës.

Ky numër do të lulëzojë në vitin 2023, pasi ka të ngjarë të shohim më shumë kompani që miratojnë dispozita për orë fleksibël, duke i lejuar punonjësit të përshtatin përgjegjësitë e prindërimit, si dhe mundësitë arsimore rreth punës së tyre.

Kompanitë që ofrojnë një javë pune katër-ditore, ose orë më të shkurtra pune, do të kenë një shans të shkëlqyer për të konkurruar për zgjedhjen e parë të rekrutëve më të mirë, madje edhe kundër kompanive me paketa më fitimprurëse kompensimi.

Drejtuesit e rrugës për vendet e ardhshme të punës janë kompanitë franceze si Deezer (kompania e dytë më e madhe e pavarur e transmetimit të muzikës në botë) me role aktuale të hapura për inxhinierë, dizajnerë dhe analistët.

Deezer është veçanërisht krenare për fuqinë e saj punëtore ndërkombëtare dhe të pasionuar dhe nxit një kulturë të përkushtuar dhe mbresëlënëse DEIB duke filluar që nga futja e punonjësve me mundësi të shumta mësimi.

Përtej përfitimeve të pritshme si sigurimi shëndetësor dhe subvencionet e transportit, kompania ofron anëtarësim në palestër, kompensime për sporte, udhëtime dhe ngjarje kulturore dhe më e mira nga të gjitha, është plotësisht e përkushtuar ndaj një politike hibride të punës në distancë.

Lumturia ka rëndësi

Mirëqenia është më shumë se thjesht një fjalë kryesore këtë vit. Mirëqenia e punonjësve ka të bëjë me atë se si puna juaj – detyrat, pritjet, niveli i stresit dhe mjedisi – ndikon në shëndetin dhe lumturinë tuaj të përgjithshme.

Rreziku i burnout mbetet i lartë. Një studim i Korn Ferry tregoi se 89% e profesionistëve thonë se kanë përjetuar burnout në dy vitet e fundit, dhe 80% e atij grupi thonë se janë më shumë në gjendjen e burnout tani sesa në fillimin e pandemisë.

Punëdhënësit do të duhet të investojnë në një sërë kundërmasash: përmirësim të planifikimit të fuqisë punëtore për të parashikuar më mirë se cilat aftësi/role dhe sa role nevojiten, orë më bujare dhe/ose orare fleksibël (duke përfshirë kohën shtesë për t’u rimbushur), mjete dhe teknika për mendore. shëndetin dhe mirëqenien, dhe zgjerimin e mbështetjes për grupet që mund të jenë larguar nga fuqia punëtore në një përpjekje për t’i rikthyer ata.

Kompanitë do të duhet gjithashtu të ndihmojnë në përmirësimin e frekuencës së komunikimit të tyre, të apelojnë dhe të mbështesin interesat e përbashkëta sociale të punonjësve dhe të përcaktojnë mënyra që stafi personal dhe në distancë të lidhen më shpesh për të nxitur një ndjenjë integrimi dhe përkatësie.

Nuk ka asnjë gjë që i përshtatet të gjithëve kur bëhet fjalë për mirëqenien e punonjësve dhe ajo që funksionon për një biznes mund të mos funksionojë për të tjerët.

Ekspertët pajtohen që punëdhënësit që mund të investojnë në mënyrë proaktive në një sërë programesh të mirëqenies për t’iu përshtatur nevojave të ndryshme, do të korrin shpërblimet afatgjata të një fuqie punëtore më të lumtur, më të shëndetshme dhe më të angazhuar.

Në drejtimin e përfitimeve të mirëqenies janë kompanitë progresive si teknologjia e shkallës Multiverse, e cila aktualisht ka mundësi emocionuese për punë në Evropë.

Angazhimi i Multiverse për mirëqenien e punonjësve përfshin sigurimin mjekësor privat me Bupa, një skemë mjekësore të kthimit të parave, sigurimin e jetës dhe aksesin në Spill – të gjithë në një mbështetje për shëndetin mendor.

Kompania nxit evente të rregullta sociale të ekipit për integrimin e punonjësve dhe koha e pushimit përfshin 27 ditë pushimi, plus gjashtë ditë shtesë pushimi. Ai gjithashtu ofron pushim për punonjësit dhe familjet e tyre për sëmundje, pushim të dhembshur dhe paaftësi afatshkurtër.

Ndërsa bota e punës vazhdon të evoluojë në vitin 2023, është e qartë se punonjësit ndihen gjithnjë e më shumë të fuqizuar për të gjetur përshtatjen e duhur pasi prioritetet e tyre në punë dhe jetë ndryshojnë. Me një fillim të ri dhe një vit të ri, është koha e duhur për të parë mirë alternativat tuaja. Zbuloni se cila është rruga juaj dhe planifikoni hapat e ardhshëm në përputhje me rrethanat.

Burimi: Euronews