Çfarë e shkakton “burnout” dhe si ta parandaloni atë

Shkëputur nga THE BURNOUT CHALLENGE: MANAGING PEOPLE’S RELATIONSHIP WITH THEIR JOBS, nga Christina Maslach dhe Michael P. Leiter, botuar nga The Belknap Press e Harvard University Press. E drejta e autorit © 2022 nga Presidenti dhe anëtarët e Kolegjit të Harvardit. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Në sondazhet e fundit të Gallup, shumica e punëtorëve amerikanë i vlerësojnë punët e tyre si mediokre ose të këqija. Në nivel global, situata është edhe më e keqe, ku vetëm 20 për qind e punonjësve raportojnë se janë të angazhuar në punën e tyre. Një studim i fundit i qytetarëve britanikë zbuloi se, kur ata punonin në punën e tyre, lumturia e tyre ra rreth 8 për qind në krahasim me lumturinë e tyre mesatare në aktivitete të tjera të jetës. E vetmja gjë që ata e lidhnin me më shumë pakënaqësi sesa me punën ishte të sëmurit në shtrat.

Me sa duket, për shumë njerëz, puna është një vend i pakëndshëm cinizmi dhe dëshpërimi, dhe diçka për t’u duruar më shumë sesa një burim kënaqësie ose krenarie. Hulumtimi ynë ka përfshirë shumë biseda me një spektër të gjerë punëtorësh rreth vendeve të tyre të punës. Këtu janë komentet përfaqësuese të pakënaqësisë dhe zhgënjimit që kemi dëgjuar:

Nga një mjek: «Kam dhënë 110 për qind për shumë vite vetëm për ta parë veten të rraskapitur, të hidhur dhe të zhgënjyer. Nëse do të mund të bëja një profesion tjetër me diplomën time të mjekësisë, do ta bëja. Unë do t’i këshilloja fëmijët e mi të shmangin ilaçet.

Nga një punonjës i teknologjisë: “Unë e dua punën time. Unë jam një nxënës i zjarrtë dhe një person shumë pozitiv. Por unë punoj në një vend pune toksik social. Ky është një mjedis shumë politik që inkurajon konkurrencën midis kolegëve, goditjen me thikë, thashethemet dhe fshehjen e informacionit. Më duket shumë e vështirë të shkoj në punë dhe kthehem në shtëpi i rraskapitur.

Nga një inxhinier: “Një problem i madh është se kompania është gjithmonë duke ecur në drejtime të reja dhe kjo bëhet në fshehtësi pa marrë të dhëna nga profesionistët që realisht kryejnë punët. Na bën të ndihemi të zhvlerësuar kur bëhen ndryshime në një departament apo program, por stafi nuk konsultohet apo pyetet kurrë se çfarë mund të bëhet për të përmirësuar punën e tyre.”

Këtu ka një paradoks. Idealet e organizatave dhe përvojat e punonjësve janë të shkëputura, madje edhe në kundërshtim me njëra-tjetrën. Në një kohë kur liderët lartësojnë virtytet e vendeve të punës me respekt dhe angazhimit të punës ekipore, ankesat për pacipësi, abuzim dhe ngacmim janë të shfrenuara. Edhe pse konsulentët dhe menaxherët rrahin vazhdimisht daullen e angazhimit, pakënaqësia mbetet një shqetësim intensiv, duke përfshirë profesionet që ofrojnë mundësitë më të mëdha për punë të gjallë, të përkushtuar dhe thithëse. Kudo, ka udhëheqës të menduar thellësisht të shqetësuar për të ndihmuar punonjësit e tyre të jenë produktivë, të përmbushur dhe të shëndetshëm – dhe ka prova se disa nga gjërat që ata bëjnë, bëjnë ndryshim. Por provat tregojnë gjithashtu se, shumë shpesh, përpjekjet e tyre nuk arrijnë rezultatin.

Faktorë të ndryshëm socialë, politikë dhe ekonomikë e kanë formësuar mjedisin e punës në mënyrë të tillë që shumë punë janë gjithnjë e më stresuese. Presionet konkurruese për të ulur kostot dhe për të rritur fitimet kanë rezultuar në zvogëlim, për shembull, duke lënë stafet më të vogla për të menaxhuar të njëjtat ngarkesa pune. Në disa sektorë, ndryshimi i politikave publike – dhe në kujdesin shëndetësor, rritja e kujdesit të menaxhuar – kanë ndikuar fuqishëm në atë që punonjësit që përballen me klientët mund të ofrojnë dhe çfarë nuk munden. Për shumë lloje të punës, pagat reale kanë rënë dhe përfitimet e punës janë shkurtuar. Rezultati është një kontradiktë thelbësore në vendet e punës të shekullit të njëzet e një. Nga njëra anë, organizatat kanë gjithnjë e më shumë nevojë për kreativitetin dhe përfshirjen e punonjësve të tyre. Nga ana tjetër, organizatat kanë bërë ndryshime që minojnë kapacitetin e njerëzve për t’u angazhuar në punën e tyre.

Ndikimi negativ i këtyre tendencave në vendin e punës krijon një përvojë të një punonjësi të një lodhjeje dërrmuese, ndjenja cinizmi dhe tjetërsimi, dhe një ndjenjë joefektiviteti – triumvirati i njohur si burnout. Sindroma e burnout ndodh kur njerëzit përjetojnë kriza të kombinuara në të tre këto dimensione, shumicën e kohës. Ata ndihen të rraskapitur kronikisht; ata janë tërhequr mendërisht, socialisht dhe emocionalisht nga puna e tyre; dhe ata kanë humbur besimin në kapacitetin e tyre për të pasur një ndikim konstruktiv. Në thelb, kjo do të thotë se ata po përjetojnë stres të lartë, një mjedis pune armiqësor dhe një vlerësim pesimist të vetes. Burnout është një term i përshtatshëm, që sugjeron një zjarr dikur të nxehtë që është shndërruar në hi: ato hi janë ndjenjat e rraskapitjes dhe mungesës së angazhimit të mbetur pas shuarjes së një flake fillestare, të brendshme përkushtimi dhe pasioni. Përshpejtuesit janë kushtet e vendit të punës që krijojnë mjedise shumë të nxehta dhe lënë pas këtë trifekta me efektet e saj përvëluese në jetën e njerëzve.

Burnout gjithashtu nuk është një term i ri. Në të vërtetë, ai ka qenë pjesë e fjalorit popullor për pjesën më të mirë të një shekulli, dhe ndoshta edhe më gjatë. (Shikuesi Ngram i Google paraqet ngritjen e tij nga një pikënisje në vitet 1820.) Koncepti i përgjigjes së stresit njerëzor ndaj ngjarjeve të vështira të jetës (stresorëve) u zhvillua në vitet 1950. Më parë, burnout përdorej më së shpeshti në inxhinieri për të përshkruar rezultatin kur stresi i përsëritur ose ngarkesa e tepërt në një pjesë të pajisjes prish aftësinë e saj për të funksionuar (si kur digjet një motor, llambë ose përforcues rakete jashtë). Ndoshta përdorimi inxhinierik i termit ishte arsyeja pse aplikimi i tij në vendet e punës mori hov në Silicon Valley, ku sipërmarrjet e hershme të fillimit u referoheshin si “dyqane të burnout”. Por burnout u bë gjithashtu një fjalë zhargon për një abuzues kronik të drogës dhe rezonoi me idenë e “djegjes së qiririt në të dy skajet”. Graham Greene e quajti romanin e tij të vitit 1961 për një arkitekt në një gjendje krize shpirtërore dhe zhgënjimi një rast i burnout.

Deri në vitet 1970, punëtorët në fusha të ndryshme të shëndetësisë dhe shërbimeve njerëzore po përdornin burnout për të përshkruar krizën e tyre të punës. Njëri prej nesh (Maslach), duke kryer intervista me punëtorë të tillë për një projekt kërkimor, e dëgjoi termin në mënyrë të përsëritur së bashku me historitë pas tij – dhe shpejt e zhvendosi projektin për t’u fokusuar në burnout. Ajo bashkëpunoi me Susan Jackson në 1981 për të botuar Inventari i Burnout Maslach (MBI), një instrument për vlerësimin e përvojës. Më pas ne të dy (Leiter dhe Maslach) bashkuam forcat në tre linja pune: duke zhvilluar versione shtesë të atij mjeti matës dhe një të ri, Zonat e Jetës së Punës Survey (AWS); kryerja e studimeve kërkimore mbi burnout së bashku me kolegë ndërkombëtarë; dhe duke shkruar librin tonë të parë mbi burnout. Që kur ky i fundit doli në 1997, ne kemi kryer studime në organizata të shumta, duke ndjekur zhvillimin e burnout së punës, duke gjetur mënyra për ta kthyer atë dhe duke i nxitur njerëzit drejt angazhimit. Është e qartë se të kuptuarit e djegies ka qenë fokusi kryesor i punës së jetës sonë. Në këtë libër, ne i mbledhim të gjitha së bashku në një perspektivë të integruar mbi burnout dhe çfarë të bëjmë për të.

Në vitin 2019, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e njohu burnout si një fenomen legjitim profesional që mund të ketë një ndikim negativ në mirëqenien e punëtorëve në vendin e punës. Në fjalët e saj:

Burn-out është një sindromë e konceptuar si rezultat i stresit kronik në vendin e punës që nuk është menaxhuar me sukses. Karakterizohet nga tre dimensione:

• ndjenjat e varfërimit të energjisë ose rraskapitjes.

• rritja e distancës mendore nga puna e dikujt, ose ndjenja e negativizmit ose cinizmit në lidhje me punën e dikujt.

• reduktimi i efikasitetit profesional.

Një vit pasi OBSH njohu burnout si një fenomen legjitim profesional, sëmundja e koronavirusit – shkurtuar si Covid-19 – detyroi mbylljen e shumë vendeve të punës, duke përfshirë zyrat, shkollat, restorantet, objektet e përpunimit të ushqimit dhe më shumë. Duke filluar nga fillimi i vitit 2020, pandemia bëri që shumë njerëz të përjetonin ndryshime dramatike në punën e tyre, shpesh pa paralajmërim ose përgatitje – thjesht mendoni për punonjësit e kujdesit shëndetësor, ngarkesa e të cilëve u rrit me sulmin e pacientëve me Covid, ose mësuesit që papritmas edukojnë studentët në internet dhe jo personalisht. Njerëz të tjerë duhej të përballeshin me pasigurinë e shkurtimeve në organizatat e tyre dhe rreziqet e humbjes së plotë të vendeve të punës.

Ne e dinim tashmë se, kur vendet e punës janë të dizajnuara kryesisht për nivelin e fundit ekonomik, ato mund të humbasin shenjën në atë njerëzore dhe se ato në fakt mund të jenë të këqija për njerëzit që punojnë brenda tyre. Shumë dekada kërkimesh mbi faktorë të ndryshëm rreziku në vendin e punës (si kërkesat e larta, rreziqet toksike, pasiguria në punë, mungesa e kontrollit, etj.) kanë treguar se mjediset e pashëndetshme të punës dëmtojnë punonjësit si fizikisht ashtu edhe mendërisht, me dëme përfundimtare në fundin ekonomik. Pandemia shtoi edhe më shumë faktorë rreziku në këtë ekuacion – të tillë si puna shumë afër njerëzve të tjerë, për orë më të gjata, në hapësira të mbyllura.

Gjatë pandemisë njerëzit përdornin termin e burnout në mënyrë të folur për të përshkruar ndjenjën e stresit. Të bësh këtë nuk vë në pikëpyetje përkufizimin e bazuar në kërkime të burnout, më shumë sesa njerëzit që thonë në mënyrë bisedore se janë në depresion sfidojnë realitetin që depresioni është një gjendje e diagnostikueshme klinikisht. Por ishte në mes të kësaj kohe sfiduese që ne ndjemë, më shumë se kurrë, se na duhej të ndanim një kuptim më të thellë të burnout dhe si ta luftonim atë, bazuar në dekada kërkimesh dhe analizash të të dhënave.

Ne besojmë se burnout lind nga mospërputhja në rritje midis punëtorëve dhe vendeve të punës. Siç shpjegon përkufizimi i OBSH-së, fenomeni profesional i burnout është rezultat kur stresorët kronikë në vendin e punës “nuk janë menaxhuar me sukses”. Nëse kushtet dhe kërkesat e vendosura nga një vend pune nuk janë të sinkronizuara me nevojat e njerëzve që punojnë atje, kjo përshtatje e keqe në marrëdhënien person-punë do të shkaktojë që të dy të vuajnë. Hulumtimi ynë ka identifikuar të paktën gjashtë forma mospërputhjeje që mund të ekzistojnë midis një pune dhe personit që e mban atë:

• mbingarkesa e punës

• mungesa e kontrollit

• shpërblime të pamjaftueshme

• zbërthimi i komunitetit

• mungesa e drejtësisë

• konfliktet e vlerave

Rreshtimi i dobët në secilën nga këto gjashtë fusha rrit rrezikun e burnout. Për shembull, le të shqyrtojmë mbingarkesën e punës. Nëse kërkesat e punës nuk mund të plotësohen brenda ditës së zakonshme të punës, atëherë punonjësit duhet të punojnë orë shtesë dhe të marrin kohë larg pjesëve të tjera të rëndësishme të jetës së tyre (si interesat personale, familja dhe miqtë dhe gjumi). Kemi zbuluar se këto mospërputhje të këqija shpesh i kanë rrënjët në supozime të gabuara rreth asaj që i bën njerëzit të kuptojnë – çfarë i motivon, çfarë i shpërblen dhe çfarë i dekurajon. Me fjalë të tjera, shpesh ka një keqkuptim të psikologjisë bazë. Sa më shumë që ndonjë ose të gjitha këto gjashtë kushte të largohen nga aspiratat e punonjësve ose mënyrat e preferuara të punës, aq më shumë ata janë të prekshëm ndaj burnout.

Në kapitujt në vijim ne detajojmë këto gjashtë mospërputhje – cilat janë ato, pse kanë një efekt kaq toksik dhe si t’i rregullojmë ato dhe të arrijmë përputhje më të mirë midis punës dhe personit. Nëse mospërputhjet mund të korrigjohen ose përmirësohen, atëherë ka mënyra për të parandaluar burnout dhe për të nxitur angazhim më të madh në punë.

Analogjia që filluam me kanarinë në minierën e qymyrit është e përshtatshme për të kuptuar përvojën e burnout, sepse ajo përqendron vëmendjen tonë në tre gjëra kritike: individin, kontekstin dhe marrëdhënien midis tyre. Nëse kanarina individuale vuan dukshëm brenda kontekstit të minierës, është një paralajmërim me flamur të kuq se konteksti ka probleme – që do të prekin jo vetëm kanarinën, por çdo individ tjetër që punon atje. Dikush mund të thotë se marrëdhënia midis kanarinës dhe minierës së qymyrit përfaqëson një mospërputhje serioze midis individit (me nevojën e tij për oksigjen) dhe vendit të punës (me ajrin e tij të mbushur me monoksid karboni). Çfarë mund të bëhet, për individin dhe vendin e punës, për të rregulluar marrëdhëniet mes tyre, në mënyrë që puna të bëhet e sigurt? Përgjigjet gjenden në faqet që do të ndiqni.

Burimi: Big Think