3 rregulla për të shprehur mendimet tuaja në mënyrë që të gjithë t’ju kuptojnë

Ndoshta kjo tingëllon e njohur: Ju po shprehni një ide, mendim ose ndjenjë të vështirë dhe për momentin duket se po shkon mirë. Audienca juaj po tund me kokë në ritmet e duhura. Kadenca juaj ka një rrjedhë dhe elokuencë jo karakteristike. Madje ju fshiheni në botë të shthurur dhe jeni 90% të sigurt se e keni përdorur atë siç duhet. (Epo, 80% e sigurt. Patjetër që do ta kërkojmë më vonë.)

Ju merrni frymë thellë, pyesni se çfarë mendojnë të gjithë dhe kuptoni se po e merrni pamjen. Ju e dini një: gojët paksa të hapura, kokat e anuar në pritje dhe një shikim si të gjithë, sapo duroi provimin e syve më të mundimshëm në botë. Të gjithë janë më të hutuar tani sesa përpara se të fillonit të flisnit.

Qoftë nga të folurit në publik apo thjesht duke pasur një bisedë nga zemra në zemër, jeta është plot me këto lloj bisedash. Të gjithë kemi qenë në atë pozitë.

Ndonëse më së shumti i njohur për rolin e tij në sitcom të viteve 1970 MAS*H, Alda është një folës publik, entuziast i shkencës dhe avokat për një kohë të gjatë për komunikim më të mirë shkencor. Ai ka intervistuar shkencëtarë si mikpritës i Scientific American Frontiers, ka fituar çmimin AAAS Kavli Science Journalism Award dhe ka themeluar Qendrën Alan Alda për Shkencën e Komunikimit në Universitetin Stony Brook.

Në atë kohë, ai ka zhvilluar një libër strategjish për t’i ndihmuar njerëzit të përfshihen në bisedë dhe të shprehin qartë idetë e tyre. Nëse këto këshilla mund t’i ndihmojnë biologët të shpjegojnë zhvendosjen gjenetike, fizikantët rrezatimin Hawking ose gjuhëtarët ndonjë gjë rreth gjuhësisë Chomskyan, atëherë ka shumë mundësi që ato të na ndihmojnë të shprehim mendimet dhe ndjenjat tona kur kemi nevojë që të tjerët t’i kuptojmë më së shumti.

  1. Nxirrni jo më shumë se tre pika kyçe

Truri i njeriut mund të ruajë kaq shumë informacion vetëm në kujtesën afatshkurtër. Numri i përsëritur shpesh është shtatë artikuj (ose copa). Ky numër vjen nga kërkimet në vitet 1950 dhe është përforcuar në nënndërgjegjen tonë kolektive nga fakti se kaq shumë gjëra ndodhin në shtatë. Kini parasysh se para ardhjes së telefonave celularë, njerëzit shpenzonin shumë kohë duke mësuar përmendësh numrat shtatëshifrorë të telefonit.

Megjithatë, kërkimet e mëtutjeshme sugjerojnë se kujtesa afatshkurtër është shumë më pak e fortë, duke arritur në tre deri në pesë artikuj.

Nëse jeni mjaftueshëm në moshë për të kujtuar kohët kur numrat e telefonit mbaheshin mend, do të dalloni disa të vërteta në këtë. Askush nuk e mësdoi çdo shifër përnjëherë. Në vend të kësaj, ata e ndanë numrin në copa më të vogla të cilat i mësuan veçmas – më shpesh, kodin e zonës (tre shifra), prefiksin (tre shifra) dhe numrin e pajtimtarit (katër shifra). Vetëm me kalimin e kohës, përsëritjes dhe aplikimit, një numër do të hynte në kujtesën afatgjatë si një hyrje e vetme në Rolodex-in mendor të dikujt.

Kujtesa afatshkurtër nuk funksionon më mirë me idetë ose mendimet sesa numrat e telefonit. Mund të mbajë kaq shumë tema dhe tangjente, dhe pasi të jetë në kapacitet, duhet të fshijë informacionin e vjetër për të ngarkuar ndonjë gjë të re.

Alda është dakord. Ai ju këshillon të kufizoni pikat tuaja të bisedës në jo më shumë se tre, duke ju lejuar ju dhe partnerin tuaj të përqendroheni në mendimin në fjalë duke shmangur shtesat përçarëse.

  1. Shpjegoni idetë e vështira në tre mënyra të ndryshme

Siç tha Alda në intervistën e tij: “Nëse kam një gjë të vështirë për të kuptuar, nëse ka diçka që mendoj se nuk do të jetë aq e lehtë për t’u marrë, përpiqem ta them në tre mënyra të ndryshme. Unë mendoj se nëse hyni nga këndvështrime të ndryshme, keni një shans më të mirë për të marrë një pamje tredimensionale të kësaj ideje të vështirë.

Një mënyrë për të përdorur këtë strategji është përmes metaforës. Kur Barbara Oakley po shkruante librin e saj A Mind for Numbers, ajo iu drejtua profesorëve të cilët u renditën shumë për aftësitë e tyre të mësimdhënies. Ajo zbuloi se në të gjithë disiplinat, profesorët më të mirë ishin taktiistët e metaforës. Ata analoguan konceptet kryesore ose idetë e vështira për t’i shpjeguar më mirë ato.

Sipas Oakley, metaforat funksionojnë duke ndërtuar mbi modelet ekzistuese nervore të krijuara nga mësimet e mëparshme. Këto modele ekzistuese më pas ndihmojnë në krijimin e rrjeteve të reja nervore për përfshirjen e informacionit të ri. Një mësues i fizikës, për shembull, mund të shpjegojë konceptin befasues të Universit në zgjerim duke e krahasuar atë me mënyrën se si zgjerohet buka me rrush të thatë ndërsa piqet. Një metaforë e tillë i ndihmon studentët të lidhin të madhin kozmologjikisht me diçka të përjetuar më parë në Tokë.

Kjo strategji nuk e nënvlerëson konceptin, por përkundrazi e bën atë të lidhshëm dhe për këtë arsye më të lehtë për t’u kuptuar – duke arritur në atë “pamje tre-dimensionale” kampionët e Alda. Strategji të tjera të dobishme mund të përfshijnë shembuj, pamje vizuale, ndryshimin e kornizës së referencës dhe ofrimin e një krahasimi ky-jo-atë.

  1. Përsëritini pikat e rëndësishme tri herë

Përsëritja është një mjet i fuqishëm komunikimi sepse na ndihmon të identifikojmë informacionin kryesor dhe ta transferojmë atë nga kujtesa afatshkurtër në atë afatgjatë.

Kur bëhet fjalë për të mësuarit, lloji më i mirë i përsëritjes është i ndarë. Pavarësisht nëse jeni duke memorizuar një numër telefoni ose një ekuacion kompleks fizik, rishikimi dhe aplikimi i informacionit gjatë disa javëve e forcon atë në trurin tuaj duke zhvilluar dhe forcuar modelet nervore ku është vendosur informacioni. Ky proces shpjegon pse kartat flash janë një mjet kaq efektiv studimi.

Në disa marrëdhënie të ngushta, përsëritja e ndarë është një mjet fenomenal. Mësuesit, prindërit, psikiatër ose menaxherët e ekipit mund ta përdorin atë për t’u kthyer dhe për të përforcuar idetë e vështira në shumë biseda.

Por koha është më e kufizuar në marrëdhëniet e tjera. Megjithatë, përsëritja është ende një mjet i dobishëm. Sa herë që përsëritni diçka, kjo sinjalizon se ky informacion është i rëndësishëm, prandaj kushtojini vëmendje. Kjo është arsyeja pse shkrimtarët e këngëve, fjalëve dhe solilokueve e përdorin përsëritjen kaq lirshëm. Mendoni fjalimin “I Have a Dream” të Martin Luther King, Jr., solilokuet e shumta të Shekspirit dhe, natyrisht, “Single Ladies” të Beyonce.

Shprehni qartë mendimet tuaja përmes lidhjes

Por Alda paralajmëron se këshillat ju çojnë vetëm kaq larg dhe mund të dëmtojnë përpjekjet tuaja nëse përpiqeni t’i përshkruani bisedat tuaja si një formulë për të përsëritur kryeveprën e dikujt tjetër. Në vend të kësaj, Alda sugjeron se zemra e vërtetë e komunikimit është lidhja. Qëllimi juaj nuk duhet të jetë të magjepsni audiencën tuaj me një metaforë krijuese, pauzë kuptimplote ose mendjemprehtësi. Kjo është retorikë, jo komunikim.

Një këshillë është thjesht një intelektualizim i kësaj, gjë që mund të jetë në rregull t’i jepet dikujt pasi të ketë bazën në aftësinë për t’u lidhur, por duhet të dalë nga lidhja. Nuk duhet të jetë një kuti zgjedhjeje që ju e shënoni,” tha Alda.

Në fund të fundit, ne duhet të ndërtojmë një lidhje mjaft të thellë që strategjitë e komunikimit të funksionojnë. Këto lidhje më pas ju ndihmojnë të kuptoni kur duhet të ngadalësoni, të përsërisni një ide kyçe ose t’i shpjegoni gjërat nga një kënd tjetër.

Burimi: Big Think