4 ndryshime që Elon Musk mund të bëjë në Twitter

CEO i Tesla, Elon Musk dëshiron që bota të dijë se ndryshimi po vjen në Twitter.

Të enjten, Musk zbuloi se ai ofroi të blinte Twitter për 54.20 dollarë për aksion, një marrëveshje e mundshme që do ta vlerësonte Twitter në rreth 43 miliardë dollarë. Njoftimi erdhi pasi Musk refuzoi një vend në bordin e Twitter.

Twitter ka një potencial të jashtëzakonshëm. Unë do ta zhbllokoj“, shkroi Musk në një letër drejtuar Bret Taylor, kryetar i bordit të drejtorëve të Twitter. Me 9.2% të aksioneve në Twitter, Musk është një nga aksionerët më të mëdhenj të kompanisë.

Përpjekja e Musk për të marrë përsipër Twitter-in ka nxitur spekulime se çfarë mund të thotë kjo për të ardhmen e faqes së mediave sociale. Nëse Twitter refuzon ofertën e Musk, manjati i teknologjisë tha se do të rishqyrtojë pozicionin e tij si aksioner. Musk madje ka hedhur idenë e krijimit të një rrjeti të ri social.

Ashtu si përdoruesit e tjerë të Twitter, Musk nuk ka qenë i turpshëm për të ndarë mendimet për atë që duhet të rregullohet në faqe, duke postuar në Twitter komentet e tij të sinqerta për 81 milionë ndjekësit e tij. (Musk ka më shumë ndikim në mediat sociale, siç matet nga ndjekësit, sesa CEO i Twitter, Parag Agrawal dhe bashkë-themeluesi i Twitter, Jack Dorsey së bashku.) Këto tweets ofrojnë një pasqyrë të marrëdhënies së tij dashuri-urrejtje me Twitter.

Dorsey, një figurë e njohur në industrinë e teknologjisë, ka shprehur admirim për mënyrën se si Musk përdor Twitter-in, duke vënë në dukje se manjati ndan “të menduarit e tij hapur” në faqe. Por sinqeriteti i Musk e ka futur edhe atë në ujë të nxehtë. Në vitin 2018, Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim paditi Musk për shkeljen e ligjit të letrave me vlerë pasi ai postoi në Twitter se kishte “siguruar financime” për të bërë Teslën private. SEC dhe Musk arritën një marrëveshje që kërkonte që disa nga tweetet e tij të miratoheshin paraprakisht, megjithëse avokatët e tij po përpiqen t’i japin fund kësaj marrëveshjeje.

Këtu janë katër ndryshime që Musk mund të kërkojë në Twitter:

Ndryshimi i moderimit të përmbajtjes

Çfarë lejohet dhe nuk lejohet në Twitter është një temë për të cilën Musk ka postuar që para se të zbulonte aksionet e tij në kompani. Në fund të marsit, për shembull, Musk postoi në Twitter një sondazh duke pyetur nëse përdoruesit besonin se Twitter po mbronte fjalën e lirë. Ai tha se rezultatet e sondazhit do të ishin “shumë të rëndësishme”.

“Fjala e lirë është thelbësore për një demokraci funksionale”, shkroi Musk në Twitter. “A besoni se Twitter i përmbahet me rigorozitet këtij parimi?”

Rreth 70% e 2 milionë të anketuarve u përgjigjën jo. “Duke pasur parasysh se Twitter shërben si sheshi publik de facto i qytetit, dështimi për t’iu përmbajtur parimeve të fjalës së lirë minon rrënjësisht demokracinë. Çfarë duhet bërë?” tha ai në një postim vijues në Twitter, duke shtuar një pyetje tjetër nëse nevojitet një platformë e re.

Luftimi i mashtrimeve të kriptomonedhave

Mashtrimet me kriptomonedha kanë qenë një gjemb në anën e Twitter-it dhe ato janë një problem që ka ndikuar personalisht Musk.

Mashtruesit kanë imituar Musk duke përdorur llogari të rreme në faqe të ndryshme të mediave sociale në një përpjekje për t’i bërë njerëzit të japin kriptomonedhë. Në vitin 2020, llogaria e Musk ishte gjithashtu ndër llogaritë e profilit të lartë në Twitter që u hakuan për të nxitur një mashtrim të bitcoin.

Në janar, Musk u ankua se Twitter po shpenzonte kohë në produkte të tilla si fotografitë e profilit që shfaqin tokenë të pandryshueshme, asete të verifikuara në një blockchain, në vend që të luftonte bots kripto spam.

Twitter po shpenzon burime inxhinierike në këtë bs, ndërkohë që mashtruesit e kriptove po bëjnë një festë bllokimi të spambotit në çdo temë!?”, shkroi ai në Twitter.

Ai bëri një ankesë të ngjashme javën e kaluar, duke postuar në Twitter se këto robotë janë “problemi i vetëm më i bezdisshëm” në Twitter.

Lëshimi i një butoni redaktimi (edit)

Përdoruesit e Twitter kanë kërkuar prej kohësh një mënyrë për të redaktuar tweet-et e tyre për gabime shkrimi dhe probleme të tjera, por funksioni shumë i kërkuar nuk ka qenë në krye të prioriteteve të kompanisë. Twitter përfshiu një mënyrë për të zhbërë tweet-et si pjesë e planit të tij të abonimit në Twitter Blue 3 dollarë në muaj.

Më 4 prill, Musk solli sërish idenë e një butoni redaktimi, duke postuar një tjetër sondazh në Twitter. “A doni një buton redaktimi”, shkroi ai në Twitter, duke shkruar gabimisht fjalët po dhe jo. Më shumë se 4 milionë vota u hodhën, me pothuajse tre të katërtat që mbështesin idenë.

Hapja e algoritmit të Twitter

Përdoruesit e mediave sociale janë ankuar se algoritmet kontrollojnë jetën e tyre, duke i tërhequr ata të kalojnë më shumë kohë në Twitter, Facebook dhe platforma të tjera. Disa përdorues të Twitter preferojnë t’i shohin tweet-et sipas rendit kronologjik. Në mars, Twitter riktheu një ndryshim që do të shfaqte si parazgjedhje furnizimin algoritmik pas ankesave të përdoruesve.

Musk ka sugjeruar që Twitter mund ta bëjë algoritmin me burim të hapur. Musk nuk specifikoi se çfarë do të kërkonte kjo, por softueri me burim të hapur është i disponueshëm falas dhe mund të ndryshohet. Ai e paraqiti idenë në një sondazh të 24 marsit. Rreth 83% e 1 milion të anketuarve thanë po.

Dorsey u duk se miratoi rezultatet, duke postuar në Twitter: “Zgjedhja se cili algoritëm të përdoret (ose jo) duhet të jetë e hapur për të gjithë”.

Burimi: CNet