OBSH po gjurmon nënvariantet e omicron BA.4 dhe BA.5 ndërsa përhapen nëpër Afrikë dhe Evropë

Nënvariantet Omicron BA.4 dhe BA.5 qarkullojnë në nivele të ulëta në disa vende brenda Afrikës Jugore dhe Evropës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Dy nënvariantet e llojit shumë ngjitës Covid-19 janë zbuluar në Botsvanë, Afrikën e Jugut, Gjermani dhe Danimarkë, mes vendeve të tjera, tha të enjten drejtuesja teknike e OBSH-së për Covid-19, Maria Van Kerkhove.

BA.4 dhe BA.5 nuk duket se janë më ngjitëse ose vdekjeprurëse se mutacioni origjinal i omicron deri më tani, por kjo mund të ndryshojë pasi zbulohen më shumë raste, shtoi ajo. Van Kerkhove theksoi nevojën për të mbajtur sisteme “të fuqishme” të mbikqyrjes së gjenomit që do t’i lejojnë vendet të gjurmojnë dhe analizojnë dy nënvariantet, si dhe versionet e mëparshme të omicron.

“Është ende herët. Ajo që duhet të sigurohemi është që ne të vazhdojmë të kemi aftësinë për të gjurmuar, aftësinë për të ndarë dhe aftësinë për të analizuar në mënyrë që të mund t’u përgjigjemi pyetjeve si kjo,” tha Van Kerkhove gjatë një konference të OBSH-së që u transmetua drejtpërdrejt në platformat e mediave sociale të organizatës.

Vërejtjet e saj vijnë disa ditë pasi OBSH tha se po gjurmonte disa dhjetëra raste të BA.4 dhe BA.5, përveç varianteve të mëparshme të omicron si BA.1, BA.2, BA.3 dhe BA.1.1.

Valë e re rastesh

Ai gjithashtu vjen pasi nënvarianti më ngjitës BA.2 përparon në disa pjesë të botës, duke nxitur një valë të re rastesh Covid pas rritjes së paprecedentë të shkaktuar nga varianti origjinal i omicron, BA.1, gjatë dimrit. BA.2 është tani lloji dominues globalisht. Në SHBA, përbën rreth 85% të rasteve të reja të sekuencuara dhe është edhe më dominues në rajonin verilindor të vendit ku përfaqëson rreth 92% të rasteve të reja të sekuencuara, sipas të dhënave nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Mostra më e hershme BA.4 u mblodh në Afrikën e Jugut më 10 janar, por të dhënat tregojnë se “akumulimi i gjenomeve” dhe përhapja gjeografike e nënvariantit është më e fundit, sipas një raporti nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar të lëshuar javën e kaluar. Që nga 8 prilli, Afrika e Jugut kishte raportuar 41 raste BA.4, Danimarka raportoi tre raste, Botsvana raportoi dy dhe Anglia, si dhe Skocia, raportuan nga një secila.

“Megjithëse numri i gjenomave totale është i vogël, përhapja e dukshme gjeografike sugjeron që varianti po transmetohet me sukses,” tha në një raport Ministria e Shëndetësisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Raporti tha gjithashtu se kishte 27 sekuenca të raportuara të BA.5 që nga 8 prilli, të cilat u raportuan të gjitha në Afrikën e Jugut midis 25 shkurtit deri më 25 mars. Por Ministria e Shëndetësisë e Botsvanës të hënën tha se kishte identifikuar rastet BA.4 dhe BA.5 midis individëve të vaksinuar plotësisht të moshës 30 deri në 50 vjeç, raportoi Reuters.

OBSH filloi të gjurmonte BA.4 dhe BA.5 për shkak se ato kanë mutacione të reja “që duhen studiuar më tej për të kuptuar ndikimin e tyre në potencialin e imunitetit të arratisjes”, sipas Reuters.

Të dy nënvariantet kanë mutacione shtesë në rajonin e majës, një pjesë e virusit që përdoret për të pushtuar qelizat njerëzore dhe mutacione unike jashtë atij rajoni, sipas një raporti të OBSH-së të botuar të mërkurën. Mutacione të tilla janë të lidhura me “karakteristikat e mundshme të arratisjes imune”, thuhet në raport.

Burimi: CNBC