Arsyeja pse nuset veshin vello në ditën e tyre të dasmës është shumë e frikshme

Të porsamartuarit ndjekin shumë zakone e tradita, por pa menduar fillimisht për to. Zbulimet tregojnë se shoqërueset e nuseve kanë ekzistuar që nga kohërat e lashta Romake dhe janë përdorur fjalë për fjalë si “karrem” për shpirtrat e këqij dhe për të mashtruar ish-paditësit që mund të shfaqeshin në ditën e martesës së tyre dhe t’i jepnin fund të gjithave në tragjedi.

Kjo zbulesë na bëri të pyesim veten se nga vjen zakoni i vellos së dasmës. Epo, bëhu gati sepse aksesori që i jep prekjen e fundit më mahnitëse veshjes së dasmës ka një origjinë vërtet të frikshme dhe kjo ndoshta do t’ju zemërojë shumë gjithashtu.

Velloja për herë të parë u bë e njohur në kohën Romake, kur një çarçaf i kuq, i quajtur “flakë”, u përdor për të mbuluar nusen nga koka te këmbët. Kjo duhej ta bënte nusen të dukej sikur po digjej, e cila, nga ana tjetër, kishte për qëllim të frikësonte shpirtrat e këqij, që përpiqeshin  t’i prishnin ditën e saj të madhe.

Me kalimin e kohës, vello vazhdoi si një metodë për të maskuar nusen nga shpirtrat e këqij dhe, natyrisht, u përdor që burri i ardhshëm të mos e shihte gruan e re derisa të përmbushej festa. Zbulimi i nuses, momenti kur dhëndri heq vellon, simbolizoi kalimin e pronësisë së gruas: nga babai i saj tek burri i saj.

Dhe nëse kjo informatë nuk është e mjaftueshme për t’ju bërë të urreni vellot e dasmës një herë e mirë, mbase fakti që, sipas Bustle, fustanet me bisht si vello ishin krijuar për të rënduar nuset që të mos mund të shpëtonin, do t’ju bëjë./ProBizz.al/