5 këshilla si të pajtoheni me respekt me mendimin e dikujt tjetër

Aq shumë sa mund të jemi në përputhje me dikë, aq shumë mund të ketë raste kur thjesht nuk pajtohemi me ta. Kjo është në rregull dhe shumë normale. Do të ishte jashtëzakonisht e pazakontë të binim dakord për gjithçka gjatë gjithë kohës.

Kush jemi ne si individ është rezultat i asaj që jemi që nga lindja, natyra jonë, por kush bëhemi është formuar kryesisht nga ndikimi i atyre që na rrethojnë. Familja jonë, miqtë tanë, komuniteti ynë, arsimi ynë, ku jetojmë dhe shumë faktorë të tjerë na ndikojnë fuqimisht dhe na ndihmojnë të zhvillojmë mendimet, qëndrimet, sjelljet dhe besimet tona. Ne mund të zgjedhim të mos pajtohemi për shumë tema me ata, edukata e të cilëve është shumë e ndryshme nga e jona. Ne mund të lëvizim në botë dhe të mësojmë se të tjerët kanë mendime të ndryshme nga tonat, por sidoqoftë, aq të vlefshme sa tonat.

Bota në të cilën jetojmë është bërë një vend shumë i ndarë. Sidomos në mediat sociale gjeni njerëz me mendjen e tyre të ndarë dhe thjesht e dini që nuk ka vend për diskutim. Nëse nuk jeni dakord, fluturojnë ofendimet dhe zakonisht, kushdo që ka një pikëpamje të kundërt bëhet emër i keq në lojë. Kjo është ajo që ndodh kur njerëzit vërtet besojnë se mendimi i tyre është më i lartë se i të gjithë të tjerëve dhe ata nuk mund ta pranojnë se mund të ketë ndonjë këndvështrim tjetër. Në fund të fundit, të shkretët ju, thjesht nuk e kuptoni dhe do të vuani sepse thjesht nuk jeni “zgjuar”.

Padyshim, ne zakonisht nuk e ndjekim këtë rrugë ekstreme me njerëz që i njohim mirë, njerëz me të cilët ne ndërveprojmë rregullisht. Por, ka ende raste kur ka tension dhe fërkime për shkak të këndvështrimeve dhe perspektivave të ndryshme. Përfundimi është, ne duhet të gjejmë mënyra për të lejuar shprehjen dhe mendimin personal dhe të jemi gjithëpërfshirës të besimeve të gjithsecilit dhe ta bëjmë këtë në mënyrë civile dhe me respekt.

Këtu janë disa këshilla për t’ju ndihmuar të diskutoni tema ku ka pikëpamje të kundërta dhe madje edhe më shumë, kur temat janë të ngarkuara dhe të ndjeshme.

Jini mendjehapur. Nëse do të zhvilloni një diskutim ku ka pikëpamje të kundërta, bëni një përpjekje të përbashkët për të lënë mënjanë mendimin dhe gjykimin tuaj. E di që është e vështirë, por është e vetmja mënyrë që të jesh i drejtë me personin që je duke përfshirë diskutimin dhe mënyra e vetme për të vlerësuar drejt temën. Njerëzit shpesh nxitojnë në një diskutim me këndvështrime dhe besime të ndryshme dhe janë të gatshëm për të kundërshtuar gjithçka që thuhet që është në kundërshtim me këndvështrimin dhe mendimin e tyre. Nëse nuk ka vend për ndryshim në të menduarit tuaj, atëherë çfarë kuptimi ka të bësh një diskutim.

Dëgjoni. Ju do të habiteni se sa e vështirë është ta bësh ndonjëherë. Shpesh është e vështirë për njerëzit që thjesht të heshtin dhe të marrin për të mirëqena fjalët që dikush tjetër po flet. Ata duan të futen dhe të japin një mendim, të kundërshtojnë një argument, menjëherë të mos pajtohen. Dhe, sigurisht, varësisht nga sa e nxehtë është tema, njerëzit duan t’ju tregojnë se si ndihen dhe të shprehin emocionet e tyre. Të dëgjuarit është një art. Mundohuni të mbani një mendje të qartë, pa menduar për përgjigjen tjetër dhe përpiquni të jeni i pranishëm në mënyrë që të dëgjoni gjithçka siç po ju thuhet.

Mbajini faktet. Kur ka pikëpamje të kundërta, ka të paktën dy anë të historisë dhe nganjëherë më shumë. Para se të përfshiheni në një diskutim, jini të qartë me veten tuaj se çfarë ka të bëjë me këndvështrimin tuaj dhe pse jeni dhënë shumë për ta parë atë ashtu si e bëni. Ndonjëherë njerëzit thjesht duan të kenë të drejtë dhe ata do të luftojnë deri në fund në një diskutim në mënyrë që të provojnë se kanë të drejtë. Kur i përmbaheni fakteve, argumenti juaj është logjik dhe i drejtpërdrejtë. Vetëm faktet duhet ta mbajnë një diskutim të gjallë dhe të ndershëm.

Mbajtja e fakteve gjithashtu ju jep mundësinë të mësoni rreth mendimit, bindjeve dhe këndvështrimit të dikujt tjetër që mund të mos i keni hasur kurrë më parë ose nuk e keni kuptuar plotësisht dhe që në fund të fundit, mund t’ju ndihmojë të zgjeroni mënyrën tuaj të të menduarit dhe ndjenjës dhe të hapeni deri në ide dhe pikëpamje më të ndryshme.

Mbajini emocionet larg diskutimit. Kjo është gjithashtu e vështirë për t’u bërë, veçanërisht nëse jeni dhënë shumë në temë. Një diskutim fillon dhe njerëzit janë zakonisht të gatshëm të dëgjojnë. Por nëse gjërat përshkallëzohen dhe diskutimi nxehet (dhe ju del nga duart), ajo që ndodh shpesh është që njerëzit të humbin durimin e tyre dhe të nxehen. Kthehet personale. Fillojnë të bërtiturat. Fyerjet rrotullohen dhe njerëzit në mënyrë të pashmangshme thonë gjëra që në të vërtetë nuk i thonë. Kështu që diskutimi baltoset dhe bëhet një justifikim për njerëzit që të gjykojnë ashpër, të kritikojnë, nënçmojnë dhe abuzojnë verbalisht.

Dini kur të dilni. Kur të keni provuar më të mirën tuaj për të pasur një diskutim me pikëpamje të kundërta, por nuk mund të kapërceni një pikë të caktuar, atëherë dini kur ta quani atë të mbyllur. Ju akoma mund të dëshironi të pohoni këndvështrimin tuaj dhe kjo është në rregull, por ndoshta jo me personin që keni marrë pjesë në diskutim. Kur njerëzit duan të mbajnë pikëpamjen e tyre dhe të mos tunden ose të binden që të përqafojnë një mënyrë tjetër për të parë temën në fjalë, atëherë është koha të shtrëngoni duart dhe me respekt të bini dakord të mos pajtoheni.

Burimi: Psychology Today