50 vite bashkim, 50 vite axhendë! Emiratet e Bashkuara Arabe tregojnë planet e reja ekonomike

Ndërsa Emiratet e Bashkuara Arabe festojnë jubileun e artë këtë dhjetor, kombi po krijon një axhendë për 50 vitet e ardhshme bazuar në zhvillimin dhe mundësitë e tij të vazhdueshme.

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë njoftuar kështu planet për të nisur 50 iniciativa të reja ekonomike për të rritur konkurrencën e vendit dhe për të tërhequr 126 miliardë euro në investime të huaja direkte gjatë nëntë viteve të ardhshme.

Një nismë, 10 me 10, synon të rrisë eksportet e Emirateve të Bashkuara Arabe me 10 përqind në vit në 10 tregje globale. Projekte të tjera përfshijnë investimin në teknologji dhe krijimin e vizave të reja për sipërmarrësit dhe punëtorët e kualifikuar, dhe një zgjerim të sponsorizimeve familjare për të tërhequr dhe mbajtur banorët. Një tjetër do të shohë Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bankën e Zhvillimit të Emirateve (EDB) të investojnë 1.1 miliardë euro në teknologjinë industriale dhe sektorët e rëndë të teknologjisë.

Ahmed Mohamed Al Naqbi, CEO i Bankës së Zhvillimit të Emirateve tha se EDB është këtu për të ndihmuar si një partner financimi për disa nga këto projekte. “Ka dy nisma kryesore në të cilat ne po punojmë. Njëra është pesë miliardë dirhemë që do të ndahen në treg si financim për NVM-të gjatë pesë viteve të ardhshme deri në vitin 2025. Ne po shikojmë gjithashtu sigurinë ushqimore, prodhimin, kujdesin shëndetësor dhe infrastrukturën.

Një ligj i ri i të dhënave u zbulua gjithashtu nga Omar Sultan Al Olama, Ministri i Shtetit i Emirateve të Bashkuara Arabe për Inteligjencën Artificiale, Ekonominë Dixhitale dhe Punën në Largësi. Ai tha se ata donin të siguroheshin që ekonomia digjitale dhe kompanitë e ekonomisë digjitale të kenë një nxitje të madhe për të ardhur në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe për t’i thirrur Emiratet e Bashkuara Arabe në shtëpi.

euronews
Ahmed Mohamed Al Naqbi, CEO i Emirates Development Bank

“Ne e dimë se peizazhi në sferën e ekonomisë digjitale po ndryshon vazhdimisht. Ne e dimë se ka tendenca të reja që po vijnë, kështu që ne nuk pretendojmë se jemi gjithmonë në pararojë. Ne duam të përpiqemi vazhdimisht të jemi liderët në hapësirë”.

Burimi: Euronews