7 gjërat që duhet të dini për resortet e reja hënore 5 miliardë dollarëshe që po vijnë në planetin Tokë

Vetëm 12 njerëz kanë shkelur ndonjëherë në Hënë. Pra, pse të mos ndërtojmë katër mini-hëna në planetin Tokë në mënyrë që 10 milionë njerëz të mund të vizitojnë një sipërfaqe hënore model çdo vit?

Kjo është ideja vizionare e “Hënës”, një ndërtim vërtet sferik 224 metra i lartë i projektuar për të qenë një vendpushim destinacioni unik dhe luksoz. I përgatitur për të kushtuar 5 miliardë dollarë për t’u ndërtuar, është puna e Moon World Resorts Inc. (MWR), një licencues i dizajnit arkitekturor dhe pronës intelektuale me bazë në Kanada.

Këtu janë shtatë gjërat që duhet të dini për “Hënën”:

  1. Do të ofrojë turizëm masiv në hapësirë… për 500 dollarë

Është projektuar për çdo gjë, nga pushimet luksoze dhe pushimet e mirëqenies te eventet dhe konventat, por ka një tërheqje kryesore; një sipërfaqe hënore për të eksploruar. “Ai synon ata që dëshirojnë të marrin pjesë në turizëm autentik hapësinor me një çmim të përballueshëm”, tha Michael R. Henderson, bashkëthemelues i Moon World Resorts. “Hëna mund të strehojë 2.5 milionë astronautë të ftuar vjetor në sipërfaqen e saj hënore… me turizmin hapësinor që më në fund po ngrihet – me koston e tij penguese për pjesëmarrje – koha e Hënës është perfekte!”

Do të jetë falas për të hyrë në “Moon”, por përvoja kryesore do të kushtojë 500 dollarë.

  1. Do të përfshijë një “koloni hënore”

Turneu 90-minutësh në sipërfaqen hënore prej 10 hektarësh do të përfshijë një vizitë në “një koloni hënore autentike funksionale”. Kur në sipërfaqe të ftuarit do të jenë në gjendje të eksplorojnë sipërfaqen hënore dhe të vizitojnë… diçka. “Siç mund ta vlerësoni, shumë nga kjo mbetet e fshehtë,” tha Henderson. “Sidoqoftë, imagjinoni veten në një mjedis autentik në kohë reale… nuk është realitet i shtuar apo virtual… ju në fakt do të besoni se jeni në Hënë.”

  1. Ai gjithashtu përfshin një udhëtim me një anije

Për të arritur në sipërfaqen hënore, të ftuarit do të bëjnë një udhëtim me një anije, e cila do të lëvizë brenda zonës së zbrazët të sferës së brendshme të ndërtesës. “Sapo të ftuarit të hyjnë në objektin e Shuttle, ata do të kenë një kontroll të shpejtë mjekësor, kontroll të sigurisë, veshje, informim për sigurinë, informim eksplorimi, pastaj ata hipin në sistemin tonë unik të anijes,” tha Henderson. “Mysafirët do të përjetojnë ngritjen dhe të gjithë udhëtimin në Hënë.” Po flasim për një përvojë audio-vizuale jashtë kësaj bote.

  1. Është frymëzuar nga muzeu Guggenheim Bilbao (Spanjë)

Asnjëri nuk ishte i përfshirë me “Moon”, por është frymëzuar nga arkitekti kanadezo-amerikan Frank Gehry – më i njohur për muzeun e tij Guggenheim Bilbao në Spanjë – dhe arkitektin e ndjerë britanik Richard Rogers. “Hëna do të jetë ndërtesa më e madhe e vërtetë sferike në botë,” tha Henderson. “Shumë ndërtesa pretendojnë se janë sfera, ndërsa në fakt ato janë thjesht ndërtesa me kupola.”

MWR shpreson qartë që veçantia e ndërtesës së saj të “sferës së vërtetë” do të ketë një “Efekt Bilbao” të ngjashëm si Guggenheim i Gehry.

Muzeu Guggenheim Bilbao, projektuar nga arkitekti Frank Gehry. Muzeu është një atraksion kryesor turistik në Bilbao dhe një moment historik arkitektonik GETTY
  1. ‘Hëna’ do të ndizet gjatë natës

Natyrisht, sfera e “Hënës” do të ndizet gjatë natës për të imituar fazat e Hënës aktuale. “Një mori efektesh ndriçimi do të jenë të disponueshme duke përfshirë rrezet në të gjithë sferën e HËNËS,” tha Henderson.

MOON do të përfshijë një klub nate të frymëzuar nga një anije kozmike aliene. MOON WORLD RESORTS INC.
  1. Mund të hapet rreth viteve 2027-2028

“Hëna” kërkon një program planifikimi para-zhvillues 12-mujor, i ndjekur nga një proces ndërtimi 48 mujor. “Nëse terreni prishej në 2023, mund të hapej rreth 2027-28,” tha Henderson. Ka plane tentative për më shumë katër vendpushime “Moon” në SHBA, Emiratet e Bashkuara Arabe, Singapor dhe Spanjë.

  1. Është ndoshta shumë vizionare për Las Vegas

Las Vegas është një opsion i qartë,” tha Henderson. “Sidoqoftë, SHBA-ja ka humbur mojo-n e saj për ndërtesa interesante siç mund të shihet nga zhvillimet aktuale në Las Vegas Strip.” Henderson mendon se zhvillimet aktuale atje janë “kuti katrore të mërzitshme me imagjinatë zero”, rezultat i korporatave që “drejtohen nga kontabilistë dhe jo nga vizionarë”.

Ndoshta Kina ose Emiratet e Bashkuara Arabe do të jenë të parat, së shpejti do ta zbulojmë!” tha Henderson.

Burimi: Forbes