74% e të rinjve duan të ndërrojnë punë për të krijuar aftësi

Jeni të frustruar me vendin tuaj të punës? Dëshironi të zhvilloni aftësi të reja për të ndihmuar në karrierën tuaj?

Rezulton se nuk jeni vetëm. Një studim i ri i publikuar nga Amazon ka zbuluar se 74% e punonjësve të Millennial dhe Gen Z ka ‘të ngjarë të largohen nga puna brenda vitit të ardhshëm’ për shkak të mungesës së mundësive për zhvillimin e aftësive.

Përveç kësaj, 78% kanë frikë se nuk kanë aftësi për të avancuar karrierën e tyre. 71% janë të shqetësuar se nuk kanë arsim për të avancuar karrierën e tyre, ndërsa 58% janë të shqetësuar se aftësitë e tyre tashmë janë të vjetruara. 70% gjithashtu ndihen të papërgatitur për të ardhmen e punës.

Ku i lë kjo njerëzit të lëvizin vitin e ardhshëm? Sipas të anketuarve, 89% ndihen jashtëzakonisht deri diku të motivuar për të përmirësuar aftësitë e tyre, me 76% të atyre që ia atribuojnë dëshirën e tyre të re pandemisë. Zhvillimi i aftësive është një prioritet kryesor për 83% të punëtorëve – gati 90% tashmë kanë filluar të investojnë në aftësi të reja për t’i përdorur në punë.

Kjo nxitje për të përmirësuar njohuritë individuale mund të shkaktojë një ndryshim më të madh në punësim. Sipas studimit, dy të tretat e punonjësve kanë ‘jashtëzakonisht ose disi’ të ngjarë të largohen brenda vitit të ardhshëm. Mungesa e mundësive për rritje është shkaku kryesor.

Numrat rriten më tej kur shikoni Gen Z dhe Millennials në mënyrë specifike. Nëse i keni ndjekur statistikat e punëdhënësve gjatë viteve të fundit, i gjithë ky lajm nuk duhet të jetë një surprizë e madhe.

Të rinjtë janë veçanërisht të etur për t’u zhytur në punë të pavarur, për të krijuar bizneset e tyre ose për të shtrirë aftësitë e tyre në fusha dhe marka të shumta. Ideja për t’i qëndruar besnike një firme korporative për dekada në të njëjtën kohë është plotësisht një mbetje e së kaluarës.

Ndërsa paratë nuk janë nxitja e vetme për përpjekjen për të zgjeruar grupin e aftësive të dikujt, ato sigurisht që janë një faktor i madh. Kostoja e jetesës po rritet në mënyrë eksponenciale, vlerat e monedhës po bien dhe pagat nuk po vazhdojnë. Të kesh më shumë agjenci financiare dhe të mbështetesh më pak në vullnetin e kompanive është një model tërheqës për të rinjtë që janë rritur kryesisht në pasiguri ekonomike.

47% thanë se ishin gjithashtu të nxitur nga ndikimi pozitiv në kushtet e punës dhe karrierën e gjeneratës së ardhshme. 48% thanë se donin të gjenin një ekuilibër më të mirë punë-jetë, dhe 41% thanë se qëllimi është i rëndësishëm.

Çfarë mund të thotë kjo për punëdhënësit? Nëse po kërkoni të mbani punëtorët tuaj, mund të jetë një ide e mirë të investoni në seminare të ndryshme aftësish dhe plane arsimore nëse nuk jeni tashmë duke e bërë. T’u japësh punonjësve një ndjenjë përparimi personal është jetike në një treg pune kërkues dhe gjithnjë në ndryshim.

Burimi: Thred.