E preferoni kafen tuaj të zezë? Atëherë ndoshta ju pëlqen çokollata e zezë dhe e hidhur, sipas një studimi të ri që identifikon një bazë gjenetike për këto preferenca.
Nëse jeni ju, atëherë urime – ju jeni fituesi gjenetik me fat i një tipari që mund t’ju ofrojë një nxitje drejt shëndetit të mirë, sipas studiueses së kafeinës Marilyn Cornelis, një profesoreshë e asociuar e mjekësisë parandaluese në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern.
Studimet zbulojnë se sasi të moderuara të kafesë së zezë – midis 3 dhe 5 filxhanëve në ditë – ulin rrezikun e sëmundjeve të caktuara, duke përfshirë Parkinsonin, sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2 dhe disa lloje kanceri.
Por këto përfitime ka të ngjarë të jenë më të theksuara nëse kafeja nuk është me qumësht, sheqerna dhe aromatizime të tjera dhjamore që ne tentojmë të shtojmë.
Lexo: Po e pini kafen gabim – këto 3 truke mund të rrisin produktivitetin tuaj, thonë ekspertët
“Ne e dimë se ka prova në rritje që sugjerojnë se ka një ndikim të dobishëm të konsumit të kafesë në shëndet. Por duke lexuar midis rreshtave, kushdo që këshillon dikë të konsumojë kafe zakonisht do t’i këshillojë ata të konsumojnë kafe të zezë për shkak të ndryshimit midis konsumimit të kafesë së zezë dhe kafesë me qumësht dhe sheqer”, tha Cornelis.
“Njëra është natyrisht pa kalori. E dyta mund të shtojë ndoshta qindra kalori në kafenë tuaj dhe përfitimet shëndetësore mund të jenë krejt të ndryshme,” shtoi ajo.
Një gjen për kafe
Në hulumtimet e mëparshme, Cornelis dhe ekipi i saj zbuluan se një variant gjenetik mund të kontribuojë në arsyen pse disa njerëz shijojnë shumë filxhanë kafe në ditë, ndërsa të tjerët jo.
“Njerëzit me gjen metabolizojnë kafeinën më shpejt, kështu që efektet stimuluese kalojnë më shpejt dhe ata duhet të pinë më shumë kafe”, tha ajo.
“Kjo mund të shpjegojë pse disa individë duket se ndihen mirë duke konsumuar më shumë kafe në krahasim me dikë tjetër që mund të shqetësohet”, shtoi ajo.
Në një studim të ri të botuar në Nature Scientific Reports, Cornelis analizoi lloje më të sakta të pirësve të kafesë, duke ndarë adhuruesit e kafesë së zezë nga adhuruesit e kremit dhe sheqerit.
“Ne gjetëm se konsumuesit e kafesë me variantin gjenetik që reflekton një metabolizëm më të shpejtë të kafeinës, preferojnë kafenë e hidhur dhe të zezë,” tha Cornelis. “Ne gjetëm gjithashtu të njëjtin variant gjenetik tek njerëzit që preferojnë çajin e thjeshtë para çokollatës së ëmbël dhe të hidhur, të zezë mbi çokollatën më të butë me qumësht.”
Ushqimet e hidhura dhe nxitja mendore
Por këtu është një kthesë. Cornelis dhe ekipi i saj nuk mendojnë se preferenca ka të bëjë me shijen e kafesë së zezë ose çajit të thjeshtë. Në vend të kësaj, tha ajo, njerëzit me këtë gjen preferojnë kafenë dhe çajin e zi sepse e lidhin aromën e hidhur me rritjen e vigjilencës mendore që dëshirojnë nga kafeina.
“Interpretimi ynë është se këta njerëz barazojnë hidhërimin natyral të kafeinës me një efekt psiko-stimulues,” tha Cornelis. “Ata mësojnë të lidhin hidhërimin me kafeinën dhe nxitjen që ndjejnë. Ne po shohim një efekt të mësuar.”
E njëjta gjë vlen edhe për preferencën e çokollatës së zezë mbi qumështin, shtoi ajo.
“Kur mendojnë për kafeinën, mendojnë për një shije të hidhur, kështu që shijojnë edhe çokollatën e zezë”, tha Cornelis. “Është e mundur që këta njerëz janë thjesht shumë të ndjeshëm ndaj efekteve të kafeinës dhe ata gjithashtu kanë atë sjellje të mësuar me ushqime të tjera të hidhura.”
Çokollata e zezë përmban pak kafeinë, por shumë më tepër një përbërës të quajtur teobrominë, një stimulues i njohur i sistemit nervor që lidhet me kafeinën. Por nuk është mirë kur bëhet fjalë për teobrominë, doza më të larta mund të rrisin rrahjet e zemrës dhe të prishin gjendjen shpirtërore.
Çokollata e zezë është gjithashtu plot kalori, kështu që mbajtja e konsumit të ulët është e mirë për belin. Megjithatë, studimet zbulojnë se edhe një kafshatë e vogël e çokollatës së zezë në ditë mund të kontribuojë në shëndetin e zemrës dhe të zvogëlojë rrezikun e diabetit.
Kjo ndoshta për shkak se kakaoja përmban shumë flavanole – epikatekin dhe katekinë – komponime antioksidante që dihet se përmirësojnë qarkullimin e gjakut. Ushqime të tjera që përmbajnë flavanole përfshijnë çajrat jeshil, oolong dhe të zi; verë e kuqe; lakra jeshile; qepë; manaferrat; agrumet dhe soja.
Studimet e ardhshme do të përpiqen të trajtojnë preferencën gjenetike për ushqime të tjera të hidhura, tha Cornelis, “të cilat në përgjithësi janë të lidhura me më shumë përfitime shëndetësore”.
“Kjo mund të tregojë se individët që janë gjenetikisht të predispozuar për të konsumuar më shumë kafe janë të përfshirë edhe në sjellje të tjera potencialisht të shëndetshme,” tha ajo.
Burimi: CNN