A mund të jenë panelet diellore lundruese një zgjidhje për krizën klimatike?

Klima ka qenë, si gjithmonë, një pikë diskutimi në Forumin Ekonomik Botëror (WEF) 2023 në Davos dhe diskutimet janë mbështetur kryesisht në ndikimin e mundshëm që teknologjitë e reja në zhvillim mund të kenë në kthimin e valës për një planet në rrezik.

Miguel Stilwell, CEO i EDP, një nga ofruesit dhe investitorët kryesorë të energjisë në botë në energjinë e rinovueshme, foli për Euronews Next në margjinat e Davos për teknologjitë e nevojshme për të ndihmuar në luftimin e krizës klimatike.

David Walsh, Euronews Next: Çelësi në axhendën këtu në Davos është kriza klimatike dhe rritja e çmimeve të energjisë. Si përshtatet EDP në atë peizazh?

Miguel Stilwell, CEO i EDP: EDP është një kompani globale e energjisë së rinovueshme, dhe kështu mendoj se ka një rol kritik për të luajtur në këtë tranzicion të energjisë që po ndodh. Unë mendoj se kjo është përshpejtuar tani me luftën në Ukrainë dhe me këtë fokus të rinovuar jo vetëm në anën mjedisore, por gjithashtu shumë në çështjen e sigurisë energjetike, pavarësisë energjetike, dhe gjithashtu si t’i reduktojmë kostot. Pra, ne kemi qenë një lojtar tani në sektorin e burimeve të rinovueshme për më shumë se 20 vjet duke investuar gjatë kësaj periudhe në rajone të ndryshme të botës. Evropa është padyshim tregu ynë primar. Dhe kështu ne vazhdojmë të investojmë për t’u siguruar që mund të ofrojmë kosto më të ulëta, siguri energjetike dhe gjithashtu të reduktojmë emetimet.

Energjia e rinovueshme është një pjesë thelbësore e krizës klimatike dhe si e trajtojmë atë. Çfarë është duke bërë në burimet e rinovueshme që është vërtet e rëndësishme që duhet të dimë?

Pra, ne kemi qenë një nga lojtarët kryesorë në energjitë e rinovueshme tani për 20 vitet e fundit. Ne investojmë në erë në tokë dhe gjithashtu në det të hapur dhe gjithashtu diellor. Dhe ka disa risi të ndryshme, mendoj unë, që kanë vazhduar në industri gjatë dy viteve të fundit, dhe ne kemi qenë në krye të kësaj.

Për sa i përket offshore, ne kemi një portofol të madh si në Evropë, në Skoci, Francë dhe Poloni, por edhe tani në SHBA në Bregun Lindor, Kaliforni. Pra, teknologjitë e ndryshme në det të hapur po bëhen një teknologji gjithnjë e më e pjekur. Por edhe brenda industrisë në det të hapur, teknologjia lundruese në det të hapur po fillon gjithashtu të marrë një shkallë. Dhe ne kemi qenë në krye të kësaj për sa i përket energjisë diellore.

Ne gjithashtu jemi fokusuar, jo vetëm në solaren tuaj standarde, por edhe në gjëra të tilla si diellore lundruese, për shembull, në diga ose në det. Ne kemi një projekt në Singapor gjithashtu një lloj solar lundrues atje dhe më pas bashkimin e këtyre teknologjive të ndryshme. Dhe kështu, unë mendoj se EDP ka një historik dhe gjithashtu përpiqet të përdorë infrastrukturën sa më efikase të jetë e mundur, duke kombinuar bateritë e erës dhe diellore në të njëjtën pikë ndërlidhjeje. Dhe kështu të gjitha këto janë risi të ndryshme që kanë ndodhur, dhe ne kemi qenë disi në krye të kësaj.

Po edhe në Evropë? Së fundmi ju përuruat digën Alqueva në Portugali. Së fundmi ka pasur probleme me thatësirat në Portugali. Si po ndihmon kjo me atë situatë dhe gjithashtu me prodhimin e energjisë në Portugali?

Pra, ne patëm një nga thatësirat më të këqija në shekullin e kaluar vitin e kaluar në Portugali. Për fat të mirë, tani gjërat kanë lëvizur në anën tjetër. Në fakt po bien shumë shi. Ajo që ne kemi bërë, megjithatë, nuk është vetëm duke përfituar nga digat që kemi në Portugali, por ne kemi vendosur energji diellore në ato poshtë. ¨

Për shembull, unë fola për diellore lundruese. Alqueva është diga artificiale më e madhe në Evropë që vendos energji diellore lundruese. Po e kombinojnë edhe me erën dhe të gjitha të lidhura me hidrocentralin, i cili tashmë ekziston. Pra, ju keni vendosur tre teknologji të ndryshme duke injektuar në të njëjtën pikë ndërlidhjeje. Ky është vetëm një shembull.

Duke pasur parasysh që kriza klimatike dhe burimet e rinovueshme janë të larta në axhendën e WEF, çfarë mesazhi po i sillni Davos-it? Dhe a po e dëgjojnë njerëzit këtu mesazhin që po sillni?

Mendoj se mesazhi kryesor është se tranzicioni i energjisë është imperativ. Ne duhet ta bëjmë këtë për të gjitha arsyet e mira, për shkak të tranzicionit energjetik, për shkak të ndryshimeve klimatike, për shkak të pavarësisë energjetike dhe sepse redukton kostot. Ky është mesazhi kryesor. Dhe është e mundur që ne kemi teknologjinë, kemi kapitalin. Ne duhet ta rrisim këtë.

Dhe kjo varet nga të paturit e regjimeve rregullatore të qëndrueshme dhe të kemi sinjalet e duhura të çmimeve dhe nga sigurimi që ne mund të zhbllokojmë të gjithë potencialin ose potencialin e biznesit, duke bashkuar politikëbërësit publikë dhe iniciativën private për t’u siguruar që ne mund ta realizojmë atë. Dhe me të vërtetë mendoj se kjo është një çështje ekzistenciale në të cilën ne të gjithë duhet të fokusohemi dhe të bashkojmë të gjithë aktorët e ndryshëm për ta bërë këtë.

Një nga kritikat e Davos-it është se njerëzit nuk dëgjojnë dhe se bashkëpunimi nuk është gjithmonë aty. A e shihni se do të ndodhë në të ardhmen në burimet e rinovueshme dhe krizën klimatike?

Dëgjo, ne duhet ta bëjmë dhe duhet ta bëjmë më shpejt. Atëherë çfarë është bërë? Unë mendoj se ndonjëherë është zhgënjyese. Ritmi nuk duket sikur ka qenë mjaftueshëm i shpejtë. Unë jam optimist. Unë mendoj se do të arrijmë atje.

Por ne duhet të vazhdojmë ta përcjellim mesazhin. Ne duhet të sigurohemi që të gjithë të përqendrohen në realizimin e gjërave. Pra, nuk është vetëm retorikë, nuk është vetëm fjalë, por që ne po e realizojmë këtë në terren me projekte konkrete, duke e realizuar atë, duke ofruar energji më të pastër me çmime të përballueshme për të gjithë konsumatorët.

Burimi: Euronews