A mund të luajë ChatGPT rolin e Cupid? Si AI po trondit aplikacionet e takimeve

Inteligjenca artificiale ka parë përparime të mëdha, veçanërisht në vitet e fundit. Nga robotët për të ndihmuar në shtëpi te makinat që drejtojnë vetë, padyshim që po ndryshon jetën personale të njerëzve – por ç’të themi kur bëhet fjalë për dashurinë?

Nga 1,500 aplikacionet e takimeve atje, pikat variojnë nga përputhshmëria e bazuar në astrologji deri te faqet e dedikuara për kulturën e ndërlikuar.

Pavarësisht nga bollëku i opsioneve, megjithatë, hulumtimi ka treguar se 90% e përdoruesve të Gen Z janë të frustruar me aplikacionet e takimeve.

Ndërkohë në botën Millennial, Tinder zbuloi në një sondazh të vitit 2018 se 72% e kësaj gjenerate zgjedhin në mënyrë proaktive të jenë beqarë për të kursyer para dhe për t’u fokusuar te vetja, puna dhe pavarësia e tyre.

Mënjanë këtë këndvështrim disi dëshpërues, rreth tre të katërtat e Millenials dhe Gen Zers mund të gjenden ende në aplikacione nga Bumble në Hinge dhe më gjerë, sipas një sondazhi të vitit 2021 në SHBA. Pra, çfarë mungon?

Një i sapoardhur në treg, Iris Dating, mendon se mund të jetë mbështetja shtesë e teknologjisë së integruar të AI – veçanërisht, ChatGPT.

Tashmë e dimë që ChatGPT është vendosur shpejt si më i miri i llojit të tij në pak muaj që nga fillimi i tij.

Teknologjia ka bërë bujë për të ndihmuar njerëzit në punë, në arsim dhe më gjerë.

Por duke e integruar atë në një aplikacion takimesh, ChatGPT do të jetë në gjendje të gjenerojë biografi të profilit shumë të personalizuar për përdoruesit që pasqyrojnë interesat dhe karakterin e tyre në një mënyrë që mund të jetë e vështirë për ne njerëzit e thjeshtë të arrijmë vetëm (të paktën pa shpenzuar orë të tëra duke i shqyrtuar çdo fjalë).

Iris Dating thotë se profilet e hiper-personalizuara dhe përdorimi më i gjerë i AI nga aplikacioni do t’i përshtatin më lehtë përdoruesit me llogari të pajtueshme – për të ndihmuar “të gjithë ata që janë të lodhur duke rrëshqitur nëpër profile të pafundme”.

Most Promising Dating Apps In India 2021 - Inventiva

Sipas një sondazhi të kryer nga zhvilluesit e chatbot-it Tidio, 67% e të anketuarve beqarë thonë se do të përdorin një aplikacion të fuqizuar nga AI për të gjetur një partner.

Por çështja me AI që krijon një profil autentik që mund të funksionojë në një algoritëm optimal për të arritur rezultatet që përdoruesit dëshirojnë është se përfshin njerëzit e vërtetë në anën tjetër që ndajnë shumë informacione personale të tmerrshme për të kultivuar atë profil të përsosur.

Megjithatë, sipas gjetjeve të Tidio, 70% e njerëzve do të ishin të gatshëm të ndajnë informacione duke përfshirë financat, ADN-në dhe gjendjen e shëndetit mendor nëse garantohej se do të përmbushnin përputhjen e tyre të përsosur.

Ka edhe rreziqe të tjera, sigurisht. Për shembull, catfishing – kur dikush krijon një profil të rremë në internet për të mashtruar njerëzit që kërkojnë dashuri, zakonisht për të marrë para prej tyre. Lejimi i AI të krijojë profile super të personalizuara mund t’i ndihmojë mashtruesit e tillë të prenë objektivat e tyre edhe më efektivisht.

Janë ngritur gjithashtu shqetësime se përdorimi i ChatGPT është një shkelje e besimit, sipas hulumtimit nga OkCupid. Në fakt, rreth 70% e përdoruesve të saj thanë se nuk do të ndiheshin rehat me përgjigjet jo domosdoshmërisht të shkruara nga personi me të cilin besojnë se po flasin.

Sa i përket Iris Dating, aplikacioni që duket se është në krye të dashurisë në kohën e AI, ai tashmë ka grumbulluar rreth 2 milionë përdorues, duke e përshkruar veten si “një aplikacion takimesh i gjeneratës së ardhshme që përdor inteligjencën artificiale për të parashikuar tërheqjen reciproke”.

Burimi: Euronews