A mundet Ketamina dhe I.A. të përmirësojnë mirëqenien? Ky startup dëshiron ta provojë

Po sikur dikush t’ju thoshte se një ilaç psikodelik mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave të depresionit, ankthit dhe kushteve të tjera të shëndetit mendor?

Një numër në rritje studimesh sugjerojnë se përdorimi i ketaminës, i cili është miratuar për përdorim si anestetik, mund të jetë gjithashtu i dobishëm në zonat ku antidepresantët kanë dështuar. Kjo nevojë në rritje dhe një ndryshim i perceptimit të vlerës së psikedelikave si medikamente, mund të shpjegojë pse kompani të tilla si Nue Life, një startup i gjeneratës së ardhshme të shëndetit mendor, po shfaqen.

I sintetizuar në vitin 1962, ketamina është një ilaç më i ri në krahasim me të tjerët në klasën e psikedeliqëve me potencial për efekte terapeutike. Ekziston ekstazia, e njohur ndryshe si MDMA, e cila u zhvillua për herë të parë në 1912. Më pas erdhi dimetiltriptamina (DMT) në 1931 dhe acidi lisergjik dietilamid (LSD) në 1938.

Terapia me ketamine po fiton vëmendje në një kohë kur kriza e shëndetit mendor në botë po përkeqësohet. Midis gushtit 2020 dhe shkurtit 2021, numri i të rriturve amerikanë me simptoma të fundit të një çrregullimi ankthi ose depresiv u rrit nga 36.4 përqind në 41.5 përqind, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se depresioni prek rreth 280 milionë njerëz anembanë globit.

Siç e sheh shefi ekzekutiv i Nue Life, Juan Pablo Cappello, nevoja e tregut është e qartë sepse ekzistojnë vetëm opsione nënvlerësuese trajtimin e kushteve të shëndetit mendor. Ai shpjegon se ilaçet kundër depresionit lehtësojnë dhe maskojnë simptomat — për të mos përmendur që disa nga këto ilaçe kanë një listë efektesh anësore.

Shumë opsione të disponueshme sot janë vërtet të vjetruara. Administrata e Ushqimit dhe Barnave miratoi antidepresantin e Eli Lilly, Prozac, në 1987. Një nga antidepresantët më të këshilluar është Zoloft, i cili fitoi miratimin për t’u shitur në SHBA në 1990.

Dhe nuk është sekret që terapia e bisedave mund të jetë e shtrenjtë dhe shumë pacientë nuk mbulohen nga sigurimet shëndetësore. Por Cappello pyet veten se në vend që të maskohen simptomat me ilaçe, a ka ndonjë mënyrë për të luftuar shkakun rrënjësor të vuajtjes dhe sëmundjes?

Veçanërisht gjatë Covid-it dhe bllokimit të hershëm, ne pamë një nevojë të madhe për të ndihmuar gratë, veteranët dhe njerëzit e tjerë që përjetonin simptoma të depresionit dhe donim të gjenim zgjidhje për ata që nuk kishin sukses me mjekimet dhe trajtimet tradicionale,” thotë ai.

Gjyshja kiliane e Cappello-s së pari zgjoi interesin e tij për mjekësinë e bimëve dhe traditat indigjene. Ky interes nuk do të ishte i përkohshëm. Cappello, i cili është një avokat nga tregtia, i kaloi 20 vitet e fundit duke mbështetur kërkime psikodelike. Dhe, pasi gërmuan në kërkime mbi psikedelikët dhe teknologjinë e veshjes, Cappello dhe ekipi i tij “parashikuan kombinimin e të dyjave për të krijuar një plan trajtimi të personalizuar që mund të sjellë ndryshime të thella”.

Dhe kështu lindi Nue Life.

Kompania financohet nga Jack Abraham, nga Atomic, dhe Jon Oringer, nga Shutterstock. Tani për tani Nue Life ofron terapi me ketaminë në shtëpi, por planifikon të zgjerojë ofertën e saj me zhvillimin e kërkimit dhe legjislacionit. Kompania nuk është e lidhur me asnjë institucion kërkimor apo spital.

Ja se si funksionon: Pacientët e mundshëm kontaktojnë kompaninë përmes aplikacionit ose me telefon për një konsultë telemjekësie. Pasi i nënshtrohen asaj që kompania thotë se është një proces rigoroz shqyrtimi, kandidatëve për terapi u përshkruhet ketaminë orale dhe Nue Life dërgon një dozë të vetme në shtëpinë e pacientit. Pacientit i kërkohet të ketë një kujdestar fizik i cili do të monitorojë përvojën e ketaminës me ta, e cila zgjat mesatarisht rreth dy orë.

Ketamina është një ilaç shumë i sigurt dhe efektiv, por është kritike për ne që dikush të ketë një kujdestar personal,” thotë Cappello. Kujdestarët duhet të kalojnë një kurs trajnimi në internet, megjithëse praktikuesit e infermierëve janë gjithashtu të disponueshëm sipas kërkesës nëse kujdestari ka ndonjë pyetje ose shqetësim. Ketamina mori miratimin e FDA si një anestetik në vitin 1970, por ende nuk ka marrë miratimin për të trajtuar depresionin dhe kushte të tjera. Por, kohët e fundit, spray hundor Spravato (një i afërm i ngushtë i ketaminës) mori miratimin e FDA në mars 2019 për përdorim për depresionin rezistent ndaj trajtimit.

Por ketamina nuk është pa famë. Disa e njohin atë si një qetësues kuajsh, të tjerë e njohin drogën si “Special K”, për shkak të popullaritetit të tij rekreativ në skenën rave dhe klubeve. Në doza të larta, droga mund të shkaktojë kriza ose t’i sjellë përdoruesit të ashtuquajturat “vrima K”, ku disa përshkruajnë përvoja jashtë trupit. Por në doza të ulëta, mund të relaksojë mendjen dhe të lehtësojë dhimbjen. Hulumtimet sugjerojnë se ketamina mund të rrisë prodhimin e neurotransmetuesit glutamate, i cili ndihmon neuronet të rindërtojnë lidhjet e humbura. Deri më sot, Nue Life ka organizuar 22,500 përvoja të ketaminës pa asnjë rezultat serioz negativ.

Kompania ofron dy programe, sipas faqes së saj të internetit. Një program njëmujor përfshin gjashtë përvoja të ketaminës, e cila kushton 1250 dollarë. Programi katër mujor ofron 18 trajtime me ketaminë për 2750 dollarë.

Dorëzimi i ketaminës për pacientët është vetëm pjesa e parë e trajtimit; e dyta është që më pas të përdoren të dhënat dhe A.I. për të rekomanduar hapat e mëtejshëm. “Misioni i vërtetë është të shfrytëzojmë ato përvoja për të ndihmuar [pacientët] të bëjnë punën e thellë të nevojshme për të shëruar shkakun themelor të traumës dhe sëmundjes,” thotë Cappello.

Nue Life mat rezultatet e pacientit përmes mbledhjes së të dhënave dhe më shumë të dhëna do të thotë rekomandime më të mira për pacientët. Aty A.I. hyn. Për shembull, A.I. e inkorporuar në platformën Nue Life mund të rekomandojë që një pacient të kontrollohet me psikoterapistin e tij dhe t’i ofrojë të caktojë një seancë terapie përmes një mjeti në internet. Ai përdor gjithashtu fenotipizimin digjital, një proces që tërheq të dhëna nga smartphone-t dhe pajisjet e tjera për të studiuar modelet në sjellje. Kompania merr pëlqimin paraprak përpara se të lidhë aplikacionin e saj me pajisjet e veshura të pacientëve.

Fenotipi digjital mund të ndihmojë Nue Life të vërtetojë përgjigjet subjektive të pacientëve të saj para dhe pas terapisë me ketaminë duke parë shënuesit digjitalë të depresionit, ankthit dhe PTSD-së, thotë kompania. Nëse një pacient thotë se po ecën mirë, por në realitet nuk po flenë, nuk po ushtrohen ose nuk po ndërveprojnë me telefonin e tyre në mënyrë të shëndetshme, atëherë kompania është në gjendje t’i hetojë pacientët e saj pak më thellë. “Tech mund të jetë një mjet që na lejon të ofrojmë përvoja më efektive dhe të personalizuara për pacientët tanë,” thotë Cappello.

Një pyetje e madhe dhe një pengesë për Nue Life, si dhe kompanitë e tjera në hapësirë, është se sa kohë do t’i duhet shoqërisë, zbatimit të ligjit dhe rregullatorëve për të kapërcyer stigmën që lidhet me barnat si ketamina. Por ndërsa më shumë kompani, si startup-i gjerman Atai Life Sciences, marrin dritën jeshile për të kryer prova klinike që shqyrtojnë ketaminë dhe depresionin (Atai po përdor një formë jopsikodelike të ketaminës), këto trajtime ka të ngjarë të rriten në popullaritet. Dhe segmenti po zhvillohet, me të paktën një parashikues që lidh tregun e synuar të adresueshëm për psikedelikët në fushën e 10.75 miliardë dollarëve deri në vitin 2027.

“Nevoja dhe mundësia nuk kanë qenë kurrë më të mëdha për një qasje të re ndaj shëndetit mendor, duke u fokusuar në shërimin e thellë,” thotë Cappello.

Burimi: Inc