Meta kërcënon se do të mbyllë Facebook dhe Instagram në Evropë

Meta Platforms Inc. ka kërcënuar të tërheqë Facebook dhe Instagram nga Evropa nëse nuk është në gjendje të vazhdojë transferimin e të dhënave të përdoruesve në SHBA.

Rregullatorët evropianë po ripunojnë aktualisht rregulloren se si të dhënat evropiane transferohen përtej Atlantikut, pasi marrëveshja e mëparshme e Mburojës së Privatësisë me SHBA-në u shpall e pavlefshme nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë në korrik 2020.

Në raportin e saj vjetor të botuar të enjten, Meta tha se nëse nuk mund të mbështetet në marrëveshje të reja ose ekzistuese – të tilla si të ashtuquajturat klauzola standarde kontraktuale – për të zhvendosur të dhënat, atëherë “ka gjasa të mos jetë në gjendje të ofrojë një numër të produkteve dhe shërbimeve më të rëndësishme, duke përfshirë Facebook dhe Instagram, në Evropë.”

Ndërsa nuk ka gjasa që Meta të tërheqë produktet e saj kryesore nga një prej tregjeve më fitimprurëse, përgjigja e saj nxjerr në pah tensionin në rritje midis kompanisë së mediave sociale dhe ligjvënësve mbi pronësinë e të dhënave të përdoruesve.

Komisioni Evropian tha se negociatat me Uashingtonin janë intensifikuar, por ato “kërkojnë kohë duke pasur parasysh gjithashtu kompleksitetin e çështjeve të diskutuara dhe nevojën për të vendosur një ekuilibër midis privatësisë dhe sigurisë kombëtare”, shkroi një zëdhënës i Komisionit në një deklaratë për Bloomberg të hënën.

“Vetëm një marrëveshje që është plotësisht në përputhje me kërkesat e vendosura nga gjykata e BE-së mund të sigurojë stabilitetin dhe sigurinë ligjore që presin palët e interesuara në të dy anët e Atlantikut,” shtoi zëdhënësi.

Në gusht 2020, agjencia irlandeze e mbrojtjes vendosi që përdorimi i klauzolave ​​standarde kontraktuale nga një kompani për të përpunuar të dhënat evropiane shkelte GDPR duhet të pezullohej. Vendimi përfundimtar duhet të merret në gjysmën e parë të këtij viti.

Autoritetet e mbrojtjes së të dhënave po shqyrtojnë gjithnjë e më shumë këto lloj masash sigurie plotësuese që i kanë lejuar kompanitë të dërgojnë të dhëna në mungesë të një marrëveshjeje të re, sipas Patrick Van Eecke, një partner dhe drejtues i kibernetikës dhe të dhënave në firmën ligjore Cooley LLP.

“Nuk jam i befasuar që kompanitë jashtë Evropës po rishqyrtojnë nëse ka apo jo kuptim të vazhdojnë të ofrojnë shërbime në tregun evropian pasi nuk ka më shumë opsione të mbetura,” tha Van Eecke.

Nuk është hera e parë që Facebook kërcënon të ndalojë shërbimet e tij. Në vitin 2020 tha se planifikon të bllokojë njerëzit dhe botuesit në Australi nga shpërndarja e lajmeve, në një përpjekje për të kundërshtuar një ligj të propozuar që detyron kompaninë të paguajë firmat mediatike për artikujt e tyre.

Burimi: Bloomberg