Ajay Banga, do drejtojë Bankën Botërore për 5 vite

Banka Botërore ka tashmë drejtuesin e ri. Nga 2 qershori 2023 , Ajay Banga do drejtojë këtë institucion për një mandat pesë vjeçar.

Ajay Banga së fundmi shërbeu si Zëvendës Kryetar në General Atlantic. Më parë, ai ishte President dhe CEO i Mastercard, një organizatë globale me afro 24,000 punonjës. Nën udhëheqjen e tij, MasterCard nisi Qendrën për Rritje Gjithëpërfshirëse. Ai ka qenë Kryetar Nderi i Dhomës Ndërkombëtare të Tregtisë, duke shërbyer si Kryetar nga 2020-2022. Banga u bë këshilltar i fondit të përqendruar në klimën e General Atlantic, BeyondNetZero, në fillimin e tij në 2021. Banga shërbeu si Bashkëkryetar i Partneritetit për Amerikën Qendrore, një koalicion organizatash private që punon për të avancuar mundësitë ekonomike në të gjithë popullatat e nënshërbyera në El Salvador , Guatemala dhe Hondurasi. Ai ishte më parë në bordet e Kryqit të Kuq Amerikan, Kraft Foods dhe Doë Inc.

Ajay Banga është një bashkë-themelues i Institutit të Gatishmërisë Kibernetike dhe ishte nënkryetar i Klubit Ekonomik të Nju Jorkut. Ai u nderua me Medaljen e Shoqatës së Politikës së Jashtme në 2012, Çmimin Padma Shri nga Presidenti i Indisë në 2016, Medaljen e Nderit të Ellis Island dhe Çmimin e Lidershipit Global të Këshillit të Biznesit për Mirëkuptim Ndërkombëtar në 2019, dhe Miqtë e Dalluar të Shërbimit Publik të Singaporit Ylli në 2021.

Drejtorët Ekzekutivë ndoqën procesin e përzgjedhjes të rënë dakord nga aksionerët në vitin 2011. Procesi përfshinte një emërim të hapur, të bazuar në merita dhe transparent, ku çdo shtetas i anëtarësimit të Bankës mund të propozohej nga çdo Drejtor Ekzekutiv ose Guvernator nëpërmjet një Drejtori Ekzekutiv. Kjo u pasua më pas nga një analizë e plotë dhe një intervistë gjithëpërfshirëse e z. Banga nga Drejtorët Ekzekutivë.

Bordi pret të punojë me z. Banga në procesin e Evolucionit të Grupit të Bankës Botërore, siç u diskutua në Takimet e Pranverës së Prillit 2023, dhe mbi të gjitha ambiciet dhe përpjekjet e Grupit të Bankës Botërore që synojnë të trajtojnë sfidat më të vështira të zhvillimit me të cilat përballen vendet në zhvillim.

Presidenti i Grupit të Bankës Botërore është gjithashtu Kryetar i Bordit të Drejtorëve Ekzekutiv të Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim (IBRD). Ai është kryetar i Bordit të Drejtorëve të Shoqatës Ndërkombëtare të Zhvillimit (IDA), Korporatës Ndërkombëtare Financiare (IFC), Agjencisë Shumëpalëshe të Garancisë së Investimeve (MIGA) dhe Këshillit Administrativ të Qendrës Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Investimeve Mosmarrëveshjet (ICSID).

Burimi: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2023/05/03/ajay-banga-selected-14th-president-of-the-world-bank