Ajri i Çernobilit tani është 47% me më pak rrezatim radioaktiv

Një kompani zvicerane që fokusohet në teknologjinë e qëndrueshme për mjedisin ka bashkëpunuar me një biznes shtetëror ukrainas që është përgjegjës për përgjegjësitë mjedisore të termocentralit – duke rezultuar në një ulje prej 47 përqind të niveleve të rrezatimit në ajër dhe tokë në Çernobil.

Exlterra (Përsosmëri për Tokën) dhe Ecocentre e Specializuar e Ndërmarrjeve Shtetërore (SSE Ecocentre) kanë bashkuar forcat për të zbatuar teknologjinë e quajtur Sistemi Pasiv i Ndarjes së Bërthamës (NSPS).

NSPS u testua në një sipërfaqe prej 1 hektari midis nëntorit 2019 dhe shtatorit 2020 dhe në fund të kësaj periudhe, nivelet e ndotjes nga rrezatimi në tokë janë ulur me 37 për qind dhe në ajër me 47 për qind, sipas Interesting Engineering.

Burimi: Alamy

Tani, ulja e rrezatimit në nivele normale është e mundur në pesë vjet, në krahasim me 24 mijë, që është goxha e pabesueshme.

Sergiy Kireiev, Drejtor i Përgjithshëm i SSE Ecocentre në Çernobil, tha: “Këto rezultate janë të jashtëzakonshme.

“Është hera e parë në 35 vjet që një teknologji e tillë ka arritur të ulë kaq ndjeshëm nivelin e radioaktivitetit në tokë dhe ajër.

“Kjo është një shpresë e vërtetë për të gjithë zonën, duke përfshirë trajtimin e sarkofagut.”

Ne jemi në rrugën e duhur për të arritur objektivin tonë afatgjatë për kthimin e zonës së instaluar në nivelet bazë ose natyrore pesë vjet pas përfundimit të instalimit,” tha Frank Muller, CEO i Exlterra.

Ai shtoi: “Ne do të vazhdojmë të ofrojmë shërbimet tona për të ndihmuar zonën e përjashtimit të Çernobilit, duke përfshirë zonën përreth fabrikës Nr. 4, dhe ne gjithashtu duam të ofrojmë shpejt zgjidhjen tonë në vende të tjera problematike në mbarë botën, duke përfshirë Fukushima në Japoni.

“Ne mund të shmangim shkarkimin e ujit radioaktiv në oqeane dhe kështu të parandalojmë një katastrofë të re ekologjike.”

Burimi: Alamy

Presidenti dhe CTO i Exlterra Andrew Niemczyk tha, “Ajo që dukej e pamundur është tani një realitet.

“NSPS është një risi që lejon pozitronet të përshpejtohen natyrshëm në një sistem pasiv për të hequr zonat e kontaminuara.

“Ai shfrytëzon burimet e rinovueshme të energjisë të pranishme në natyrë për të përshpejtuar ndjeshëm procesin e dekompozimit natyror të ndotësve në tokë.

“Kjo është ajo që e bën këtë shpikje unike – përdor energjitë natyrore për të zgjidhur ndotjen industriale pa përdorur zëvendësues kimikë ose manipulime të tokës.

“Ne jemi vetëm në fillim të aplikimit të virtytshëm të një teknologjie të tillë.

Burimi: Alamy

“Ashtu si me teknologjitë tona të tjera të komercializuara me sukses, ne kemi treguar se mund të përdorim burimet e natyrës për të shëruar plagët që i shkaktojmë.

“Emëruesi i përbashkët i teknologjive tona, të instaluara nën tokë, është përdorimi i forcave natyrore dhe të rinovueshme për të arritur rezultate të prekshme.”

Burimi: Ladbible