Amazon fillon dërgesat me dron në Kaliforni dhe Teksas

Amazon ka filluar dërgimin e porosive me dron në Kaliforni dhe Teksas, raportoi të mërkurën media Ars Technica.

Amazon Prime Air operon në Lockeford, Kaliforni, dhe College Station, Teksas, sipas raportit. Amazon Prime Air është një shërbim shpërndarjeje me dron i operuar nga platforma e tregtisë elektronike Amazon. Banorët e të dy qyteteve mund të regjistrohen për shërbimin dhe Amazon më pas do të konfirmojë nëse ata mund të dorëzojnë në mënyrë të sigurtë në adresën e klientit.

Pasi të futen në bord, klientët do të shohin artikuj të përshtatshëm për Prime Air në Amazon. Ata do të bëjnë një porosi siç do të bënin zakonisht dhe do të marrin një kohë të parashikuar të mbërritjes me një gjurmues statusi për porosinë e tyre.

Për këto dërgesa, droni do të fluturojë në vendin e caktuar të dorëzimit, do të zbresë në oborrin e shtëpisë së klientit dhe do të rri pezull në një lartësi të sigurt. Më pas do të lëshojë në mënyrë të sigurt paketën dhe do të ngrihet përsëri në lartësi, tha Amazon.

Dronët përdorin algoritme për të identifikuar çdo objekt statik si oxhaqet ose pengesat lëvizëse si avionët e tjerë, ndërsa fluturojnë në vendin e dorëzimit. Nëse identifikohen pengesa, dronët do të ndryshojnë automatikisht kursin për t’i shmangur ato në mënyrë të sigurt. Ata gjithashtu do të sigurojnë që ka një zonë të vogël rreth vendndodhjes së dorëzimit që është e pastër nga çdo person, kafshë ose pengesa të tjera.

Propozimi i shpërndarjes së dronëve të gjigantit të shitjes me pakicë u miratua nga Administrata Federale e Aviacionit në gusht të këtij viti. Ngarkesa maksimale për Prime Air është pesë paund dhe Amazon thotë se 85% e dërgesave të saj bien nën atë peshë, raportoi Ars Technica.

Amazon do të zgjerojë gradualisht dërgesat me drone për më shumë klientë.

Burimi: The Hindu