Amerika mban të pandryshuara normat e interesit

Banka Qendrore e SHBA ka njoftuar se do të mbajë të qëndrueshme normat e interesit. Rezerva Federale e mbajti objektivin për normën e saj bazë në 5 % -5,25% duke thënë se donte kohë për të vlerësuar ndikimin e rritjes së normave deri më tani. Banka ka rritur tashmë normat 10 herë që nga marsi 2022, ndërsa lufton për të vënë nën kontroll inflacionin. Parashikimet e bankave tregojnë se shumica e zyrtarëve presin që normat të rriten më tej. Kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell tha se banka ishte ende duke pritur për prova se inflacioni po ngadalësohej “në mënyrë vendimtare” – megjithëse ai ka rënë ndjeshëm nga kulmi i tij vitin e kaluar, pasi është ulur tronditja ndaj çmimeve të ushqimit dhe energjisë nga lufta në Ukrainë.

“Ne thjesht nuk po shohim shumë përparim,” tha ai. “Ne do të duhet të vazhdojmë me të.”

Çmimet e konsumit u rritën me 4 % në 12 muajt deri në maj, duke u rritur vetëm 0.1% nga një muaj më parë, përshtatur nga BBC për Probizz raportoi të martën Departamenti i Punës. Por kjo mbetet më e lartë se norma prej 2 % që banka e konsideron të shëndetshme. Çmimet për shumë artikuj përtej ushqimit dhe energjisë vazhdojnë të rriten në mënyrë të vazhdueshme. Fed e ka ngritur tashmë normën e saj standarde në nivelet më të larta që nga viti 2007, në përpjekje për të frenuar rritjet. Rritjet e mëtejshme, pas një pauze, do të ndiqnin një rrugë të gdhendur nga bankat qendrore në vende të tilla si Australia dhe Kanadaja, të cilat së fundi njoftuan rritje të normave pas një pushimi, duke përmendur presionet kokëfortë të inflacionit.

Në SHBA, z. Powell tha se zyrtarët donin kohë për të vlerësuar se si ekonomia po përshtatej me kalimin në norma më të larta, pasi ndryshimi sjell tek njerëzit në kosto më të larta për hipotekat, kreditë e biznesit, kartat e kreditit dhe huamarrjet e tjera.

Përkthyer dhe përshtatur nga BBC për Probizz.al