Amerikanët sot janë më të varfër

Miliona familje amerikane ranë në varfëri vitin e kaluar pasi fondi i ndihmës pandemike të financuar nga qeveria mbaroi dhe të ardhurat u tkurrën, sipas të dhënave të reja nga SHBA. Fëmijët u goditën rëndë, me shkallën e varfërisë që u dyfishua në krahasim me vitin 2021.

Rritja e varfërisë është “katastrofike”, tha në një deklaratë Sharon Parrott, presidente e Qendrës për Buxhetin dhe Prioritetet e Politikave. Parrott vuri në dukje fundin e zgjerimit të kredisë federale tatimore për fëmijët në 2022 si një shkak i rritjes së varfërisë së fëmijëve dhe u bëri thirrje ligjvënësve që të rivendosin përfitimin.

Rritja më e madhe e varfërisë në më shumë se gjysmë shekulli

Viti i kaluar shënoi gjithashtu fundin e të gjitha përfitimeve të epokës së pandemisë që ndihmuan familjet të qëndronin në këmbë gjatë krizës shëndetësore, të tilla si kontrollet stimuluese dhe kredia tatimore për fëmijë, e cila shpërndau deri në 300 dollarë për fëmijë.

“Rritja e shkallës së varfërisë, më e madhja në mbi 50 vjet, si në përgjithësi ashtu edhe për fëmijët, nënvizon rolin kritik që luajnë zgjedhjet e politikave në nivelin e varfërisë dhe vështirësive në vend,” tha Parrot.

Amerikanët fitojnë më pak

Familjet amerikane gjithashtu fituan më pak vitin e kaluar. Të ardhurat mesatare të familjeve në vitin 2022 ishin 74,580 dollarë, një rënie prej 2.3% nga viti 2021 dhe viti i tretë me radhë që të ardhurat janë ulur.

“Këto janë rënie të rëndësishme statistikisht,” tha në një email Rob Wilson, president i Employco USA dhe një ekspert i tendencave të punësimit. “Ndërsa shumë njerëz nxituan për të mbrojtur rënien e vitit 2020 si rezultat i pandemisë COVID-19, fakti që të ardhurat e amerikanëve janë ende në rënie edhe tani është shumë shqetësues”.

Pagat nuk po ecin me inflacionin, duke çuar në rënie të të ardhurave, shtoi ai.

Marrë nga cbsnews.com