Android 12: gjithçka që duhet të dini për azhurnimin e Google

Google ka njoftuar azhurnimin e tij të madh në Android 12, i cili së shpejti do të hapet në beta për pajisjet Pixel të kompanisë dhe ato të bëra nga prodhuesit e palëve të treta.

Shpallur si pjesë e konferencës së zhvilluesve të Google në I/O në Kaliforni, Android 12 prezanton rishikimin më të madh vizual që nga viti 2014 së bashku me performancën e përmirësuar, një panel të ri të privatësisë dhe azhurnime për Google Maps dhe aplikacionet e Fotografitë.

Ja se çfarë duhet të dini në lidhje me azhurnimin.

Kur mund ta merrni?
Tani për tani mund ta merrni nëse zotëroni një smartphone Google Pixel ose një pjesë të pajisjeve të tjera nga prodhuesit e palëve të treta, duke përfshirë Asus, Nokia, OnePlus, Oppo dhe Xiaomi, të cilat janë të gjitha në procesin e bërjes së një versioni beta të Android 12, të disponueshëm për shkarkim.

Kujdes, disa gjëra mund të mos funksionojnë dhe mund të priten viruse me versionet beta të software-it.

Kushdo që zotëron një smartphone nga një prodhues tjetër siç është Samsung ka të ngjarë të duhet të presë disa muaj nga lëshimi përfundimtar i Android 12 nga Google në fund të verës.

Sa do të kushtojë?
Përditësimi është falas nga Google dhe prodhuesit e tjerë. Nëse ju kërkohet të paguani për një azhurnim, ka të ngjarë të jetë një mashtrim.

A do të funksionojnë aplikacionet tuaja?
Android 12 nuk e ka ndryshuar mënyrën e funksionimit të sistemit operativ kryesor, që do të thotë se pothuajse të gjitha aplikacionet duhet të funksionojnë mirë jashtë kutisë nëse ato janë azhurnuar në dy vitet e fundit.

Materiali You

Google po rishikon plotësisht pamjen e Android në versionin 12. Dizajni i ri Materiali You është një vazhdim i modelit ‘Material’ të mëparshëm, i prezantuar në 2014. Ai shton më shumë ngjyra, personalizim më të madh dhe një element të gjallërisë.

Pjesa më e madhe e ndërfaqes është bërë më e madhe dhe më e guximshme, nga një dizajn i ri i orës së re në ekranin e kyçjes deri te ndryshimet e rregullimeve të zgjatura në hijen e njoftimeve. Edhe blloku i hyrjes dhe vëllimi i rrëshqitësit janë dukshëm më të mëdha dhe më të lehta për t’u prekur.

Ndërveprime të ndryshme dhe animacione në të gjithë sistemin janë riparuar gjithashtu, duke iu përgjigjur më shpejt, më të butë dhe me një lulëzim vizual shumë më të madh, të tilla si një orë e madhe që zgjerohet në pamje të plotë pasi të keni larguar të gjitha njoftimet tuaja ose dallgëzimet e ngjyrave nëpër ekran kur ju vendosni telefonin tuaj në karikim.

Mbështetje e plotë për temën
Një shtyllë kryesore e shumë versioneve të palëve të treta të Android për vite me radhë, Google po paraqet mbështetje të mëtejshme për tema që mund të ndryshojnë pothuajse çdo aspekt të ndërfaqes. Një sistem i ri do të analizojë zgjedhjen tuaj të sfondit dhe do të ndryshojë ngjyrat e butonave, ikonave dhe elementëve të tjerë për ta plotësuar atë.

Ekzistojnë gjithashtu një bandë opsionesh të reja për widget, formën dhe madhësinë e ikonës dhe shumë gjëra të tjera.

Performancë më e shpejtë dhe jetëgjatësi më e madhe e baterisë
Google ka përmirësuar performancën dhe efikasitetin e sistemeve themelore të Android me deri në 22%. Kjo do të thotë që aplikacionet duhet të veprojnë më shpejt, ndërsa jeta e baterisë duhet të jetë më e gjatë.

Paneli i privatësisë, kamera, mikrofoni dhe vendndodhja

Google continues strengthening the privacy protections built into Android.

Duke ditur se cilat aplikacione u keni dhënë leje për të hyrë në cilën pjesë të telefonit ose të dhënave tuaja mund të jetë një fushë e minuar e cilësimeve. Paneli i ri i privatësisë përpiqet ta zgjidhë atë duke ju dhënë një vend për të parë se çfarë po aksesohet në telefonin tuaj, sa shpesh dhe nga cilat aplikacione, dhe revokoni lejet më lehtë.

Google gjithashtu ka bërë një alarm që shfaqet në të djathtë të sipërm të ekranit kur një aplikacion përdor kamerën ose mikrofonin, i ngjashëm me atë të prezantuar së fundmi nga Apple. Kur një aplikacion hyn në clipboard, Android gjithashtu do të tregojë një sinjalizim, përsëri i ngjashëm me iOS.

Android 12 gjithashtu do të detyrojë aplikacionet t’ju japin një zgjedhje midis përdorimit të vendndodhjes suaj të saktë ose të përafërt, të tilla si përafërsisht aty ku jeni për aplikacionin e motit, por vendin e saktë që qëndroni për aplikacionin tuaj të hartës.

Bërthama e llogaritjes private
Si pjesë e “privatësisë nga dizajni” të ri i Google, kompania tani po emëron dhe kontrollon hapur sistemet AI që veprojnë drejtpërdrejt në telefon, sesa të mbështetet në dërgimin e informacionit përmes internetit në një server. Kompania ka prezantuar në mënyrë të vazhdueshme shërbime të tilla si titrat e drejtpërdrejtë të Android-it në video, tipari i njohjes së muzikës “tani duke luajtur” dhe sistemi i saj i përgjigjes inteligjente për mesazhet që ekzekutohen në telefon, gjë që i bën ato më të shpejtë, por edhe dukshëm më privatë.

Sameer Samat, një ekzekutiv i ngarkuar me Android, tha: “Private Compute Core na lejon të prezantojmë teknologji të reja që janë private sipas modelit, duke na lejuar të mbajmë informacionin personal të sigurt, privat dhe lokal në telefonin tuaj.

Google Maps

Përveç ndryshimeve nën kapakun e Android, Google gjithashtu njoftoi azhurnimet e ardhshme të aplikacioneve të saj. Google Maps është duke prezantuar një sistem të ri rrugëzimi që zgjedh rrugë që shmangin shoferët që të frenojnë shumë, duke zvogëluar gjasat e aksidenteve dhe duke përmirësuar efikasitetin.

Informacioni i drejtpërdrejtë i Google nga dyqanet dhe vendndodhjet po zgjerohet në zona, duke treguar se sa e zënë është një pjesë e një qyteti ose lagjeje në hartë.

Fotografitë e Google
Kujtimet, të cilat janë koleksione fotografish bazuar në vendndodhjen, kohën dhe datën siç janë pushimet, po marrin një azhurnim të UA. Google tani do të bëjë analizë më të thellë të fotove tuaja, duke parë ngjyrën dhe formën e objekteve të tilla si një çantë shpine, për shembull, për të lidhur fotot së bashku dhe për të nxjerrë në pah automatikisht momente interesante.

Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të ndaloni sistemin duke nxjerrë në pah foto të njerëzve të veçantë, kohërave ose faktorëve të tjerë, të cilët do të ndihmojnë në heqjen ose ndalimin e rishfaqjes së kujtimeve të dhimbshme. Një “dosje e mbyllur” e mbrojtur nga kodkalimi do të sigurojë një hapësirë ​​për të ruajtur fotot veçmas në mënyrë që ato të mos shfaqen në burimin tuaj kryesor ose në aplikacione dhe shërbime të tjera.

Më në fund, aplikacioni do të përdorë gjithashtu AI për të krijuar momente të animuara nga dy fotografi relativisht të ngjashme, të tilla si dy shkrepje të një personi që kthen kokën për të parë kamerën. E bën këtë duke ekstrapoluar informacionin nga dy fotot dhe duke krijuar imazhe të reja ndërmjet tyre për të mbushur një foto të animuar.