Aplikacioni Truth Social i Trump do të lançohet në shkurt

Rrjeti i ri social i ish-presidentit Donald Trump, Truth Social, do të nisë në iOS më 21 shkurt, sipas një listimi në App Store. (Kjo është Dita e Presidentëve, nëse nuk e dinit.) Aplikacioni po krijohet nga Grupi i Medias dhe Teknologjisë Trump (TMTG), kompania e re mediatike e Trump, e udhëhequr nga ish-deputeti i SHBA-së, Devin Nunes.

Truth Social duket shumë si një klon Twitter, bazuar në pamjet e ekranit në listën e App Store. Faqja e profilit e shfaqur në një pamje të ekranit duket pothuajse saktësisht si ajo e Twitter-it dhe postimet duket se kanë ikona për përgjigje, retweet, të preferuara dhe shpërndarje. (Truth Social përshkruan çdo postim individual si një “të vërtetë” në përshkrimin e aplikacionit. Ekuivalenti i retweet-it me sa duket quhet “re-truth”.)

Dizajni i ngjashëm me Twitter i rrjetit social nuk është pothuajse i rastësishëm. Twitter ishte megafoni i preferuar i Trump për vite me radhë, derisa ai u ndalua përgjithmonë në janar 2021 menjëherë pas kryengritjes së 6 janarit në Kapitolin e SHBA. Në maj, ai lançoi atë që ishte në thelb një blog ku postonte komente të gjata në Twitter, por nuk ishte aq popullor sa llogaria e tij e mëparshme në Twitter dhe u mbyll më pak se një muaj pasi u hap. Trump paditi Twitter në tetor në një përpjekje për të rivendosur llogarinë e tij.

Është e paqartë nëse 21 shkurti është gjithashtu kur Truth Social do të jetë i disponueshëm në web dhe/ose Android. Nëse vizitoni faqen e internetit të Truth Social për momentin, ka vetëm një buton për të porositur paraprakisht aplikacionin falas në App Store dhe një formular që mund të plotësoni për t’u bashkuar me një listë pritjeje. Është gjithashtu e paqartë nëse rrjeti social do të jetë vetëm me ftesë kur të lançohet.

Truth Social tashmë është lançuar në beta për “vetëm për mysafirë të ftuar”, tha Trump si pjesë e një njoftimi në dhjetor në lidhje me partneritetin e TMTG me faqen e shpërndarjes së videove Rumble (i cili do të ofrojë teknologji video dhe transmetimi për Truth Social).

Megjithatë, Truth Social tashmë ka goditur disa polemika. Truth Social është ndërtuar duke përdorur kodin burimor të Mastodon, por në tetor, Mastodon publikoi një deklaratë duke thënë se Truth Social ishte në kundërshtim me licencën e software-it të Mastodon sepse Truth Social pretendoi se ishte i patentuar dhe sepse Truth Social nuk e ndau kodin e tij burimor. Mastodon tha se i dërgoi një letër zyrtare shefit ligjor të Truth Social duke kërkuar që të shpërndante kodin burimor dhe që atëherë Truth Social ka shtuar një seksion “Open Source” në faqen e saj të internetit.

Burimi: The Verge