Apple bëhet kompania e parë në botë që arrin vlerën prej 3 trilion dollarësh

Apple të hënën u bë kompania e parë që arriti një vlerë të tregut të aksioneve prej 3 trilion dollarësh. Megjithatë, deri në fund të seancës së tregtimit të ditës, vlera ra në 2.99 trilion dollarë pasi aksioni i saj u mbyll në 182.01 dollarë.

Që nga debutimi i iPhone në 2007, çmimi i aksioneve të markës është rritur me afërsisht 5,800%. Apple gjithashtu dëshmoi rritje të shpenzimeve për pajisjet gjatë bllokimeve të COVID-19.

Vlera e tregut prej 3 trilion dollarësh për Apple tregon se investitorët e saj janë të sigurt se produktet dhe shërbimet e saj do të vazhdojnë të kenë ndikim midis blerësve.

Aksionet e gjigantit të teknologjisë u rritën mbi 30% në 2021 pasi kërkesa për iPhone, Mac dhe iPad u rrit gjatë pandemisë.

Marka po eksploron gjithashtu sipërmarrje të reja si realiteti virtual dhe makinat e automatizuara që emocionojnë më tej investitorët.

U deshën 16 muaj për të arritur një vlerë prej 3 trilion dollarësh

Në vitin 1980, Apple kishte debutuar në bursë me një vlerë tregu prej 1.8 miliardë dollarë. Me shpejtësi deri në gusht 2018, ajo u bë kompania e parë që arriti një vlerësim prej 1 trilion dollarësh.

Markës iu deshën pak më shumë se 16 muaj për të parë rritjen e vlerës së saj nga 2 trilion dollarë në 3 trilion dollarë, ku 500 miliardë dollarë iu shtuan vlerës së saj të tregut që nga 15 nëntori 2021.

Microsoft pas Apple me një kapitalizim tregu prej 2.5 trilion dollarë

Në tetor 2021, Apple humbi titullin e kompanisë më të vlefshme në botë ndaj Microsoft, e cila aktualisht ka një kapital tregu prej 2.5 trilion dollarë. Saudi Aramco vlerësohet në 1.9 trilion dollarë, ndërsa Amazon, Alphabet dhe Tesla kanë më shumë se 1 trilion dollarë.

Cilat janë planet e ardhshme të Apple?

Joshja e Apple në treg është rritur për shkak të përqafimit të shpejtë të teknologjive si inteligjenca artificiale (AI), 5G dhe realiteti virtual (VR).

Marka është gjithashtu lideri i tregut në tregun kinez të smartphone-ve, duke mposhtur rivalët si Xiaomi dhe Vivo.

Apple pritet të lançojë automjetin e vet elektrik në vitet e ardhshme për të rivalizuar kompani si Tesla dhe Google.

Burimi: NewsBytes