Apple iOS 16: Ja çfarë ka të re dhe si ta instaloni atë

Apple lëshoi përditësimin e saj të ri të madh të software-it iOS 16 për iPhone të hënën. Ka shumë veçori të reja dhe është i disponueshëm për këdo që ka një iPhone 8 ose më të ri.

Apple lëshon përditësime të mëdha të software-it çdo vit për të ndihmuar në mbajtjen e iPhone të freskët. Dhe, ndryshe nga Android i Google, është i disponueshëm për të gjitha pajisjet e mbështetura në të njëjtën kohë. Përditësimi i këtij viti është i madh, me një ekran krejtësisht të ri të kyçjes që mund të personalizohet me fontet dhe miniaplikacionet, të cilat më parë ishin zhvendosur në ekranin bazë.

Apple

Ka shumë ndryshime, por këtu janë disa nga pikat kryesore për të cilat duhet të dini.

Çfarë ka të re në iOS 16

How to edit an iMessage in iOS 16
Si të redaktoni një iMessage në iOS 16
Todd Haselton | CNBC
 • Edit and unsend iMessages. Përdoruesit mund të modifikojnë ose anulojnë dërgimin e një mesazhi në iMessage brenda 15 minutave pas dërgimit të tij. Përdoruesi tjetër do të jetë në gjendje të shohë që mesazhi është redaktuar ose hequr.
 • Schedule emails ahead of time.  Aplikacioni i integruar Mail në iPhone do t’i lejojë përdoruesit të planifikojnë emailet për t’i dërguar më vonë. Ai gjithashtu ka një veçori të re, më funksionale të kërkimit që Apple thotë se ofron “rezultate më të sakta dhe më të plota”. Ai gjithashtu ka një opsion të ri të zhbërjes së dërgimit.
 • Better group texting with Android users. Përdoruesit e Android më në fund do të shohin reagimet Tapback nga përdoruesit e iMessage, si të qeshurat, zemrat dhe më shumë, brenda zinxhirëve të tekstit. Kjo do të thotë se nuk do t’i merrni reagimet të dërgohen si mesazhe të veçanta. Duhet të jetë një përmirësim i madh për përdoruesit e iPhone që dërgojnë mesazhe me përdoruesit e Android.
 • Smarter Dictation. Diktimi më i zgjuar të lejon të thuash tekste dhe i shënon ato automatikisht me presje, pika, pikëpyetje dhe madje edhe emoji – thuaj diçka si “emoji me fytyrë të lumtur” dhe do të shtohet.
Dictation in iOS 16
Dictation in iOS 16
Apple
 • Safety Check. Kjo i lejon përdoruesit të çaktivizojnë shpejt të gjitha shërbimet dhe aplikacionet, si p.sh. vendndodhjen, shpërndarja me të tjerët, si p.sh. anëtarët e familjes. Apple tha se Kontrolli i Sigurisë është krijuar në partneritet me grupet e grave dhe do ta bëjë më të lehtë për përdoruesit të qëndrojnë privatë ose të mbrojnë të dhënat personale dhe sigurinë kur largohen nga marrëdhëniet abuzive.
 • Control notifications in new ways. Njoftimet tani shfaqen në fund të ekranit kur telefoni juaj është i kyçur dhe mund t’i fshehni lehtësisht. Po kështu, mund të ndryshoni modalitetin tuaj të Focus, për të heshtur disa njoftime kur jeni në gjumë, në punë ose në pushime, duke prekur dhe mbajtur ekranin e kyçjes.
 • Customizable lock screens. Përdoruesit do të jenë në gjendje të shtojnë miniaplikacione më të vogla me të dhëna në kohë reale në ekranin e tyre të kyçjes.
Custom lock screens in iOS 16
Custom lock screens in iOS 16
Apple
 • Add multiple stops in Apple Maps. Përdoruesit tani mund të shtojnë ndalesa të ndryshme në një rrugë në Apple Maps, që do të thotë se mund të shtoni një pitstop në kafene gjatë rrugës për në punë. Është një veçori që është tashmë e disponueshme në Google Maps, por do të jetë e mirëpritur për përdoruesit e iPhone. Maps ka gjithashtu një veçori të re të kartës Transit që do t’ju lejojë të rimbushni kartën tuaj, të shihni koston e udhëtimit tuaj dhe më shumë.
Apple Watch Medications
Apple Watch Medications
Source: Apple
 • Medication and sleep tracking in the health app. Aplikacioni Health i Apple tani i lejon përdoruesit të fusin medikamentet e tyre dhe t’i njoftojnë kur është koha për të marrë ilaçe. Pronarët e Apple Watch do të jenë gjithashtu në gjendje të monitorojnë gjumin dhe rrahjet e zemrës së tyre në aplikacionin shëndetësor të iPhone.
Translate text in images in iOS 16 wiht quick actions
Translate text in images in iOS 16 wiht quick actions
Apple
 • Artificial Intelligence automatically sorts, edits and translates photos. Apple po përdor inteligjencën artificiale për të përkthyer tekstin në foto ose video që bën përdoruesi. Ju gjithashtu mund të hiqni një subjekt nga një foto, si një person, dhe ta vendosni atë në imazhe ose aplikacione të tjera si një ngjitës. Në një përditësim të mëvonshëm, iOS 16 gjithashtu do të ndajë automatikisht fotografi me njerëzit që njeh në foto, si miqtë ose anëtarët e familjes.
Apple iPhone Keys in Wallet
Apple iPhone Keys in Wallet
Source: Apple
 • Apple Pay Later. Kjo veçori i lejon përdoruesit të paguajnë blerjet e bëra me Apple Pay përmes katër pagesave për gjashtë javë. Apple Wallet në iOS 16 gjithashtu do ta bëjë më të lehtë ndarjen e kartave digjitale ose çelësat e shtëpisë përmes mesazheve.
 • Updated Apple Home app. Apple ridizajnoi aplikacionin Home për të treguar më mirë gjëra të tilla si kamera të shumta brenda dhe përreth shtëpisë tuaj. Kompania tha se po mbështet gjithashtu Matter, një standard i hapur për pajisjet inteligjente të shtëpisë si bravat, dritat dhe blindat.
Source: Apple
 • Use your iPhone as a webcam. Përdoruesit tani mund të përdorin iPhone-in e tyre si një kamerë në internet në një veçori të quajtur Continuity Camera me montimin e duhur të laptopit dhe versionin e ri të macOS. Versioni i ri i macOS është vendosur të debutojë më vonë këtë vjeshtë, megjithatë, kështu që kjo veçori nuk do të funksionojë derisa të përfundojë.
 • “Hey Siri, hang up.” Siri do të mbyllë një FaceTime ose një telefonatë për ju. Thjesht duhet të thuash, “Hey Siri, hang up.
 • Fitness+ on iPhone. Nuk do t’ju duhet një Apple Watch për të përdorur abonimin premium të Apple Fitness+, i cili kushton 9,99 dollarë në muaj. Ai ofron shumë video stërvitje dhe meditimi, duke përfshirë klasat e çiklizmit, stërvitje me intervale me intensitet të lartë dhe më shumë.
 • Handoff with FaceTime. Kjo veçori ju lejon të zhvendosni thirrjen tuaj FaceTime nga iPhone në një pajisje tjetër, si Mac ose iPad, pa pasur nevojë të mbyllni telefonin. Ai gjithashtu do të kalojë automatikisht çdo kufje Bluetooth që keni lidhur me iPhone tuaj në pajisjen e re. Do të kërkojë përditësimet më të fundit për Mac dhe iPad, megjithatë, të cilat do të vijnë më vonë këtë vjeshtë.
 • Coming later: Live Activities. Kjo veçori, e cila ju lejon të vendosni miniaplikacione në ekranin tuaj bazë, do të hyjë në përdorim në një përditësim më të vogël të iOS 16 që vjen më vonë këtë vit. Ju do të jeni në gjendje të bëni gjëra të tilla si të shihni saktësisht se kur vjen porosia juaj e ushqimit ose të kontrolloni rezultatin aktual për një ekip që po ndiqni pa e shkyçur telefonin tuaj.

Si të instaloni iOS 16 në iPhone tuaj

 • Hapni Settings në iPhone tuaj.
 • Prekni “General”.
 • Zgjidhni “Software Update”. Përditësimi do të shkarkohet dhe iPhone juaj do të rindizet automatikisht pasi të jetë gati.

Burimi: CNBC