4 mësime lidershipi që mund të mësojmë nga Mbretëresha Elizabeth II

Me përfundimin e hidhur të mbretërimit 70-vjeçar të Mbretëreshës Elizabeth, mësimet e udhëheqjes së Elizabeth si sovrane nuk mund të minimizohen. Elizabeta u hodh në fron relativisht e patrajnuar. Ajo trashëgoi një pozitë shumëdimensionale si sovrane e vendit të saj dhe figurë e Komonuelthit të Kombeve. Për shtatë dekada, Elizabeth kaloi rrugën e saj përmes triumfit, tragjedisë dhe traumës, megjithatë përjetoi rritje eksponenciale dhe admirim të pakrahasueshëm.

Si një sipërmarrës, është me një sy të mprehtë që ne duhet të mbledhim grumbullin e përvojave të pafundme të krijuara nga Elizabeth. Si pronare biznesi, mësimet mbi udhëheqjen e saj mbajnë një qasje dinamike për mënyrën se si ne duhet ta drejtojmë biznesin tonë. Mbretëresha Elizabeth e kuptoi se platforma e saj ishte si një vizionare. Platforma e saj nuk ishte e fokusuar në kënaqësinë e menjëhershme, por ajo ishte e pozicionuar ndaj paqëndrueshmërisë së motit. Madhëria e saj e kuptoi fuqinë e të luajturit të lojës së gjatë.

  1. Mbani qetësinë dhe vazhdoni

Si një sipërmarrës, ne i nënshtrohemi lëvizjeve të egra të paqëndrueshmërisë, rritjes dhe inovacionit. Elizabeta u ngjit në fron përmes një kthese të papritur të ngjarjeve. Xhaxhai i saj Eduardi dha dorëheqjen, duke e lënë të atin e Elizabeth-it, trashëgimtarin hezitues të fronit. Elizabeth filloi moshën e saj të re, duke mos e pozicionuar veten si një nga figurat më të fuqishme në botë. Në vend të kësaj, ajo u përfshi në një martesë pasionante me Philip-in, një oficer detar, i cili me guxim ofroi aventura dhe normalitet për princeshën e re.

Në moshën 26-vjeçare, ndërsa ishte në një turne zyrtar në Kenia, Princesha Elizabeth u bë mbretëreshë. Babai i saj vdiq në moshë të re dhe në rrahjet e tij të fundit të zemrës, ajo u bë sovrane. Me stoicizmin e të parëve të saj, ajo përqafoi detyrat e saj dhe u bë, ndoshta, nëna më e famshme e punës në planet. Elizabeta e kuptoi rëndësinë e detyrës dhe sigurimin e trashëgimisë së kurorës.

Mësimi i nxjerrë është se ndërsa ne, si sipërmarrës, përballemi me ulje dhe ngritje të jashtëzakonshme, ne duhet të ruajmë një ekuilibër. Ne duhet të kuptojmë prioritizimin e detyrave dhe t’i kryejmë ato me kapacitetin tonë të plotë. Të kalosh valën e së panjohurës dhe të kesh këmbëngulje për të ruajtur qartësinë e misionit është thelbësore për rritjen dhe suksesin afatgjatë.

  1. Asnjëherë mos u ankoni, kurrë mos shpjegoni

Legjenda thotë se motoja e Familjes Windsor është, “Kurrë mos u anko, kurrë mos shpjego“. Ky besim flet për forcën në udhëheqje si gur themeli i të qenit fener për markën tonë. Mbretëresha Elizabeth ishte marka e Mbretërisë së Bashkuar. Ajo ishte e palëkundur dhe konsekuente dhe nuk merrej me mendjelehtësi, aleanca politike dhe thashetheme.

Kur liderët modernë shpesh përfshihen në devijimet e dramës, sjelljet e tyre në mënyrë diskrecionale dhe rrethimi me këshilltarë të besuar krijon një ekosistem respekti. Është e rëndësishme të monitoroni prezencën e markës suaj dhe të jeni të qëndrueshëm në mesazhet që dëshironi të ilegaloni.

  1. Përshtatuni me ndryshimin

Mbretërimi i Mbretëreshës zgjati shtatë dekada, të cilat gërshetuan brenda dhe jashtë ndryshimeve sociale, politike dhe personale. Afati i saj kohor i karrierës nënvizon një histori të dokumentuar të lidhur me adhurimin publik dhe të zhytur në mospëlqim të plotë.

Pranimi i saj u pagëzua në ashpërsinë e zymtë të një realiteti të pasluftës dhe u shndërrua në magjepsjen dhe rininë që përuroi pozicionin e saj si sovrane. Elizabeth, në vitet ’90, ra subjekt i një neverie të thellë për liderin stoik të paaftë për t’u lidhur me vendin e saj pas vdekjes së Princeshës Diana. Në fund të fundit, trashëgimia e saj u ndërtua mbi aftësinë e saj të palëkundur për t’u përshtatur gjatë kohërave sfiduese.

Popullariteti i Mbretëreshës Elizabeth gërshetohet brenda dhe jashtë kënaqësisë, adhurimit dhe vetëkënaqësisë. Aftësia e saj për të përcaktuar tendencat, nevojat dhe dëshirat e perandorisë së saj e mbajti atë një prani të qëndrueshme në ndërgjegjen e konsumit të markës së saj.

Kjo përshtatje është po aq e rëndësishme për sipërmarrësit që lundrojnë në luhatjet në biznesin e tyre. Një model solid biznesi duhet të ketë bazat për të mbështetur tregjet e trazuara, tendencat dhe ndryshimet socio-ekonomike. Është e rëndësishme të kuptoni vizionin dhe qëndrueshmërinë afatgjatë të biznesit tuaj dhe të jeni fleksibël në mënyrën se si i qaseni pozicionimit të markës suaj.

  1. Trajnoni pasardhësit tuaj

Ndërtimi i një biznesi është një detyrë e mundimshme dhe mund të ndjehet e izoluar. Ju duhet të keni një plan rezervë dhe një pasardhës që kupton misionin dhe vizionin e biznesit tuaj. Mbretëresha Elizabeth, me zell, mentoroi dhe trajnoi në mënyrë strategjike trashëgimtarët e saj të dukshëm. Elizabeta e kuptoi instinktivisht se qëndrueshmëria e monarkisë qëndronte jo vetëm mbi supet e saj, por mbi supet e trashëgimtarëve të saj, Charles, William dhe George. Me saktësi, optika më e fundit mbretërore i portretizoi pasardhësit e saj si anëtarë të fortë dhe të aftë të firmës.

Qëndrimi i gjerë i Elizabeth si monarke i dha asaj aftësinë për të trajnuar dhe mentoruar monarkët e ardhshëm. Ajo fali kohë ekskluzive për t’i trajnuar ata mbi përgjegjësitë që pritej të përfundonin. Elizabeta e kuptoi, nëpërmjet përvojës, se ishte detyra e saj t’ua kalonte pishtarin brezave të ardhshëm.

Ashtu si me sipërmarrësit, është thelbësore të ndani kohë të vlefshme për të mentoruar dhe mësuar ekipin tuaj, në mënyrë që ata të kenë mjetet për të lehtësuar misionin dhe qëllimet përfundimtare të biznesit tuaj. Trashëgimia dhe mësimet e Mbretëreshës Elizabeth do të jetojnë për brezat në vijim. Udhëheqja e saj ka ofruar një udhërrëfyes të mrekullueshëm për liderët në mbarë botën.

Burimi: Entrepreneur