Apple iPhone dhe pajisjet e tjera do të detyrohen të përdorin një karikues të përbashkët pas miratimit të ligjit nga BE

Ligjvënësit evropianë miratuan të martën një ligj të ri që do të kërkonte që pajisjet elektronike të përdorin një karikues të përbashkët.

Parlamenti Evropian miratoi rregullin, i cili, nëse miratohet, do të thotë që të gjithë telefonat celularë, tabletët dhe kamerat e shitura në Bashkimin Evropian duhet të pajisen me një portë karikimi USB Type-C deri në fund të vitit 2024.

Kjo do të prekte kompani si Apple dhe të tjera që aktualisht nuk përdorin USB Type-C. iPhone i Apple përdor ngarkuesin e tij Lightening. Në teori, Apple do të duhet të përfshijë llojin e zakonshëm të karikimit nëse do të shesë iPhone-ët e saj në BE.

iPad dhe MacBook më të rinj të Apple janë tashmë të pajisur me porte USB-C.

Apple nuk ishte menjëherë në dispozicion për koment kur u kontaktua nga CNBC.

Rregullat e tarifimit, të cilat kanë më shumë se 10 vjet në përgatitje, aktualisht po kalojnë në procesin legjislativ të BE-së, kështu që nuk kanë hyrë ende në fuqi.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, ra dakord për legjislacionin në qershor. Tani Parlamenti Evropian i ka dhënë dritën jeshile. Tani i takon Këshillit Evropian, i cili përbëhet nga përfaqësues të qeverive të vendeve të BE-së, t’i japë miratimin përfundimtar përpara se të bëhet ligj.

Ligjvënësit e BE-së argumentojnë se rregullat do të reduktojnë humbjet pasi konsumatorët nuk kanë nevojë të blejnë një karikues të ri sa herë që blejnë një pajisje. BE tha se kjo do të reduktojë prodhimin dhe asgjësimin e karikuesve të rinj.

Nëse ligji miratohet, në teori, konsumatorët do të jenë në gjendje të përdorin një karikues Samsung USB Type-C për të karikuar iPhone-in e tyre të pajtueshëm.

Ky ligj i dëshmuar për të ardhmen lejon zhvillimin e zgjidhjeve inovative të tarifimit në të ardhmen dhe do të përfitojë të gjithë – nga konsumatorët e frustruar deri te mjedisi ynë i cenueshëm,” tha Alex Agius Saliba, një anëtar i Parlamentit Evropian, në një deklaratë për shtyp.

Burimi: CNBC