Apple tani ka një afat kohor për kalimin e iPhone në USB-C

Bashkimi Evropian ka vendosur një afat deri më 27 dhjetor 2024 për prodhuesit e pajisjeve që të kalojnë në USB-C për të dhënat e tyre dhe portat e karikimit, që do të thotë se Apple do të duhet të braktisë lidhësin e iPhone Lightning në një moment para kësaj.

Ndërsa vendimi i BE-së ishte marrë tashmë, data është zhvillimi i ri. Do të thotë që iPhone 16 i vitit 2024 do të jetë në gjendje të largohet pa USB-C, por iPhone 17 i vitit 2025 do të duhet ta përfshijë atë.

Ekziston një zbrazëtirë, e cila është se Apple mund ta bëjë iPhone 17 plotësisht pa portë, kështu që do të mbështetet në Wi-Fi për transferimin e të dhënave dhe karikimin me valë për të mbushur baterinë. Pajisjet që karikojnë vetëm me valë përjashtohen nga rregullat e reja të BE-së.

Ora po troket

Ne kemi dëgjuar tashmë thashethemet se Apple po mendon të kalojë iPhone 15 në USB-C për portin e tij – ose të paktën modelet Pro të telefonit. Megjithatë, është e drejtë të thuhet se ne kemi dëgjuar të njëjtin thashetheme për disa iPhone të njëpasnjëshëm në këtë pikë.

Për prodhuesit e laptopëve, afati i BE-së zgjatet deri në prill 2026. Përveç kësaj, kompanitë e harduerit do të duhet të sigurohen që të jetë e disponueshme e njëjta shpejtësi karikimi pavarësisht nga ngarkuesi që përdoret, për të përmirësuar përputhshmërinë.

Kjo vlen vetëm për BE-në sigurisht, por nuk do të jetë e vlefshme që kompanitë si Apple të bëjnë një ekzekutim të produkteve të saj me USB-C dhe një pa të. Tani është vetëm një pyetje se sa kohë do të duhet të presim për të parë një iPhone USB-C.

Analiza: rruga drejt USB-C

Ka qenë një rrugë e gjatë deri në adoptimin e USB-C nga iPhone. Është diçka që ne e kemi kërkuar që nga iPhone 12 në vitin 2020, dhe thashethemet rreth Apple duke bërë kalimin në celularët e saj kryesorë kanë qarkulluar për aq kohë sa po ashtu.

Apple është sigurisht i njohur me teknologjinë: ai tashmë përdor standardin në portat e tij MacBook dhe në pajisjet e tij iPad. Edhe iPad-i i nivelit fillestar kaloi në USB-C në fillim të këtij viti, kështu që janë vetëm iPhone-ët që ende përdorin standardin Lightning.

Ka kuptim që Apple të ndryshojë me të vërtetë – në këtë pikë nuk ka shumë arsye për t’u përmbajtur me standardin e tij të pronarit. Drejtuesit e Apple kanë pranuar publikisht se do t’u duhet të respektojnë çdo direktivë të vendosur nga BE.

Do të habiteshim nëse Apple pret deri në iPhone 17 për të prezantuar USB-C, por iPhone 15 mund të jetë pak më herët. Të gjitha këto janë spekulime, por ndoshta iPhone 16 – koha e parashikuar e mbërritjes, shtator 2024 – do të jetë i pari që do të mbajë USB-C.

Burimi: Tech Radar