Astronomët zbuluan një planet ku një vit i plotë është vetëm 16 orë

Astronomët kanë zbuluar një planet të ri jashtë sistemit tonë diellor i cili rrotullohet rreth yllit të tij në vetëm 16 orë.

Kërkimi i vazhdueshëm për planetët përtej sistemit tonë diellor ka rezultuar në mbi 4000 zbulime të botëve të largëta. Disa nga këta planetë të sapogjetur rrotullohen rreth yjeve që janë mijëra vjet dritë nga Toka. Botët e gjetura përfshijnë planetë të ngjashëm me Neptunin, si dhe gjigantë masivë gazi më shumë si Jupiteri ynë. Shkencëtarët madje kanë gjetur disa botë të ngjashme me Tokën. Zbulimi i fundit, megjithatë, është një “Jupiter i nxehtë” me gaz, ndryshe nga çka që kemi gjetur deri më tani.

Një vit në këtë planet ultra të nxehtë kalon për 16 orë

Gjatë viteve të fundit, astronomët kanë zbuluar një numër të “jupiterëve të nxehtë”. Këta planetë janë të ngjashëm me gjigantin tonë të gazit; megjithatë, ata rrotullohen rreth yjeve të tyre në më pak se 10 ditë.

Më e fundit e zbuluar është quajtur një “Jupiter ultrahot” pasi sipërfaqja e planetit besohet të arrijë deri në 3500 Kelvin. Është pothuajse aq e nxehtë sa një yll i vogël. Shkencëtarët e kanë quajtur planetin TOI-2109b dhe është planeti i dytë më i nxehtë që kemi zbuluar deri më tani.

Megjithatë, ajo që e bën me të vërtetë kaq interesant këtë gjigant gazi është fakti se ai rrotullohet rreth yllit të tij në 16 orë. Kjo do të thotë se një vit i tërë kalon në më pak se një ditë normale të Tokës.

Burimi: BGR