Banka Botërore refuzon kërkesën e El Salvador për Bitcoin

Banka Botërore ka refuzuar një kërkesë nga El Salvador për të ndihmuar në zbatimin e Bitcoin si tender ligjor.

Huadhënësi ndërkombëtar përmendi shqetësimet mbi transparencën dhe ndikimin mjedisor të minierave Bitcoin.

Më parë këtë muaj, vendi i Amerikës Qendrore njoftoi planet për t’u bërë kombi i parë që miraton zyrtarisht monedhën dixhitale.

Ai synon të përdorë Bitcoin si një tender paralel ligjor së bashku me dollarin amerikan.

Vendimi i Bankës Botërore mund të thotë se vendi përballet me probleme në goditjen e afatit të tij për të siguruar që Bitcoin të pranohet në të gjithë vendin në tre muajt e ardhshëm.

Ne jemi të përkushtuar për të ndihmuar El Salvadorin në shumë mënyra, duke përfshirë transparencën e monedhës dhe proceset rregullatore,“-i tha një zëdhënës i Bankës Botërore agjensisë së lajmeve Reuters përmes postës elektronike.

Ndërsa qeveria na u afrua për ndihmë për Bitcoin, kjo nuk është diçka që Banka Botërore mund të mbështesë duke pasur parasysh të metat mjedisore dhe transparencën,”-shtuan ata.

Kjo vjen pasi Ministri i Financave i El Salvador Alejandro Zelaya tha të mërkurën se vendi i kishte kërkuar Bankës Botërore ndihmë teknike me zbatimin e kriptovalutës si një mënyrë zyrtare e pagesës.

Z. Zelaya gjithashtu tha se diskutimet me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) kanë qenë të suksesshme, duke thënë se FMN nuk ishte “kundër” zbatimit të Bitcoin.

Por FMN javën e kaluar tha se pa “probleme makroekonomike, financiare dhe ligjore” me miratimin e Bitcoin nga El Salvador.

Javën e kaluar, El Salvador u bë vendi i parë në botë që klasifikoi zyrtarisht Bitcoin si një monedhë të ligjshme.

Kongresi i tij miratoi propozimin e Presidentit Nayib Bukele për të mbështetur monedhën e kriptuar.

Presidenti Bukele tha se qeveria kishte bërë histori dhe se ky veprim do ta bënte më të lehtë për Salvadoreanët që jetojnë jashtë për të dërguar para në shtëpi.

Sipas legjislacionit Bitcoin do të bëhet tender ligjor, së bashku me dollarin amerikan brenda 90 ditëve nga miratimi nga Kongresi.

Ligji i ri do të thotë që çdo biznes duhet të pranojë Bitcoin si mjet ligjor për mallra ose shërbime, përveç nëse nuk është në gjendje të sigurojë teknologjinë e nevojshme për të përpunuar transaksionin.

Ekonomia e El Salvadorit mbështetet shumë në dërgesat e parave, ose paratë e dërguara nga jashtë, të cilat përbëjnë rreth 20% të prodhimit të brendshëm bruto të vendit (PBB).

Më shumë se dy milion salvadoreanë jetojnë jashtë vendit, por vazhdojnë të mbajnë lidhje të ngushta me vendin e tyre të lindjes, duke dërguar më shumë se 4 miliard dollarë çdo vit.

Burimi: BBC News