FMN: Rritja globale e çmimit të karbonit do të kufizonte ngrohjen globale

Një marrëveshje nga disa ose të gjitha vendet e Grupit të 20 për një rritje fleksibël e tarifimit global të çmimit të karbonit do të ndihmonte në kufizimin e paralajmërimit global në 1.5 deri në 2 gradë Celsius, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar në një letër të re të stafit të lëshuar të premten.

Një marrëveshje e tillë do të mbulonte një përqindje të madhe të emetimeve globale të dioksidit të karbonit, duke shënuar një hap të madh drejt reduktimeve të nevojshme në gazrat serë, tha Drejtori Menaxhues i FMN Kristalina Georgieva në një event të organizuar nga Instituti Brookings.

Për të ndihmuar në shpëtimin e planetit, ne duhet të punojmë së bashku për të parandaluar që një krizë klimatike të kthehet në një katastrofë,”-tha Georgieva. “Ne e shohim një rritje ndërkombëtare të çmimit të karbonit si një mundësi e vlefshme për të arritur një marrëveshje të tillë dhe do të vazhdojmë punën tonë mbi të.”

Ekspertët thonë se emetimet duhet të ulen nga një të katërtën në gjysmën për ta mbajtur ngrohjen globale nën 2 gradë Celsius. FMN ka rritur përpjekjet e tij mbi ndryshimin e klimës, duke përmendur ato që i sheh si “rreziqe të mëdha për funksionimin e ekonomive të botës”.

Georgieva dhe zyrtarë të tjerë të FMN argumentojnë se politikat e duhura klimatike mund të sigurojnë gjithashtu mundësi të jashtëzakonshme për investime, rritje ekonomike dhe punë të gjelbërta.

Uljet e nevojshme të emisioneve nuk kishin gjasa të ndodhnin nëse çmimi global i karbonit nuk do të arrinte në 75 dollarë për ton deri në fund të dekadës, nga vetëm 3 dollarë për ton tani, tha Georgieva.

Rritja e kostos së burimeve ndotëse të energjisë do të siguronte stimuj të fuqishëm për rritjen e efikasitetit të energjisë, tha dokumenti, bashkëshkruar nga Vitor Gaspar, kreu i Departamentit të Çështjeve Fiskale të FMN dhe Ian Parry, një ekspert i lartë i politikës fiskale mjedisore në fond.

Shkresa, e cila është ende duke u diskutuar me bordin e FMN-së dhe anëtarët e fondit, argumenton se miratimi i një rritje fleksibile dhe të diferencuar të taksave të karbonit me çmime që variojnë nga 25 dollarë në 75 dollarë për një ton mund të ulë emetimet me 23% deri në 2030.

Ai tha se skema mund të fillojë me emetuesit më të mëdhenj – Shtetet e Bashkuara, Kina, Bashkimi Evropian dhe India dhe kombet e tjera të G20 – dhe gradualisht të zgjerohet për të përfshirë vendet e tjera.

Georgieva tha se taksat e karbonit do të ishin një mekanizëm efikas për të zbatuar një rritje të çmimit të karbonit, por rregullimi, tregtia e emetimeve dhe masa të tjera mund të japin rezultate ekuivalente.

Një rritje e çmimit të karbonit do të ishte gjithashtu “më pak përçarëse dhe shumë më efektive sesa rregullimet e vendosura në mënyrë të njëanshme të kufirit”, tha Georgieva, sipas një teksti të vërejtjeve të saj.

Burimi: Reuters