Banka Qendrore Evropiane mban një takim urgjent për të diskutuar për krizën e tregut

Banka Qendrore Evropiane po mban një takim urgjent të politikës monetare të mërkurën, pasi yield-et e obligacioneve u rritën ditët e fundit për shumë qeveri në të gjithë zonën e euros.

Ata do të kenë një takim ad hoc për të diskutuar kushtet aktuale të tregut,” tha një zëdhënës i bankës qendrore për CNBC.

Kostot e huamarrjes për shumë vende janë rritur ndjeshëm ditët e fundit. Në fakt, më herët të mërkurën, një masë e njohur si matësi i frikës së Evropës – diferenca midis yield-eve të obligacioneve italiane dhe gjermane, e cila vëzhgohet gjerësisht nga investitorët – u zgjerua në marzhin e saj më të lartë që nga fillimi i vitit 2020. Rendimenti i obligacionit 10-vjeçar të qeverisë italiane kaloi gjithashtu 4% në fillim të kësaj jave.

Lëvizjet në tregun e obligacioneve, të cilat nxjerrin në pah nervozizmin midis investitorëve, u lidhën me shqetësimet se banka qendrore do të shtrëngojë politikën monetare më agresive sesa pritej më parë.

Në të njëjtën kohë, BQE-ja dështoi javën e kaluar të jepte ndonjë detaj në lidhje me masat e mundshme për të mbështetur vendet e eurozonës me borxhe të larta, gjë që ushqeu më tej shqetësime në komunitetin e investimeve.

Euro lëviz më lart kundrejt dollarit amerikan pas njoftimit të BQE

Megjithatë, në vazhdën e njoftimit të së mërkurës, yield-et e obligacioneve ranë dhe euro u zhvendos më lart kundrejt dollarit amerikan. Euro u tregtua me 0.7% me 1.04 dollarë përpara tregut të hapur në Evropë.

Aksionet e bankave italiane gjithashtu u rritën në fund të njoftimit. Intesa Sanpaolo dhe Banco Bpm u rritën me 5% në orët e hershme të tregtimit evropian.

Reagimi i deritanishëm i tregut sugjeron se disa aktorë të tregut presin që BQE të adresojë shqetësimet mbi fragmentimin financiar dhe në të vërtetë të japë njëfarë qartësie se çfarë lloj masash mund të marrë për të mbështetur kombet me borxhe të larta.

Vendimi i BQE-së për t’u mbledhur të mërkurën vjen gjithashtu vetëm disa orë përpara një vendimi për normat nga Rezerva Federale e SHBA. Pritjet e tregut tregojnë për një rritje të normës me 75 pikë bazë, rritja më e madhe që nga viti 1994.

Duke folur për Karen Tso të CNBC të mërkurën, ministri francez i financave Bruno Le Maire tha se nuk do të shqetësohej nëse lëvizjet e Fed do të dëmtonin rritjen ekonomike në Francë. “Pika kyçe tani dhe për muajt e ardhshëm është ulja e nivelit të inflacionit,” tha ai.

Ngritja atëherë kur nevojitet?

Njoftimi i së mërkurës pasoi gjithashtu një fjalim të një prej anëtarëve të bankës qendrore që synonte të trajtonte disa nga shqetësimet e fundit të tregut mbi fragmentimin financiar.

Isabel Schnabel, një anëtare e bordit ekzekutiv të BQE-së, tha në Paris të martën: “Angazhimi ynë ndaj euros është mjeti ynë kundër fragmentimit. Ky angazhim nuk ka kufi. Dhe historia jonë e hyrjes kur është e nevojshme e mbështet këtë angazhim.

Një nga momentet më përcaktuese në historinë e BQE-së ndodhi në vitin 2012 kur ish-presidenti Mario Draghi tha se banka qendrore do të bënte “çfarëdo që të duhej” për të mbrojtur monedhën e përbashkët. BQE u pa gjithashtu nga shumë njerëz si një rritje e konsiderueshme dhe e menjëhershme në vazhdën e pandemisë së koronavirusit.

Fragmentimi financiar është një rrezik për zonën e euros. Edhe pse 19 anëtarët e eurozonës kanë kapacitete të ndryshme fiskale, ata ndajnë të njëjtën monedhë. Si i tillë, paqëndrueshmëria në një vend mund të përhapet në kryeqytetet e tjera euro.

Ne do të reagojmë ndaj emergjencave të reja me mjete ekzistuese dhe potencialisht të reja. Këto mjete mund të duken përsëri ndryshe, me kushte, kohëzgjatje dhe garanci të ndryshme për të qëndruar në mënyrë të vendosur brenda mandatit tonë. Por nuk mund të ketë dyshim se, nëse dhe kur është e nevojshme, ne mund dhe do të hartojmë dhe vendosim instrumente të reja për të siguruar transmetimin e politikës monetare dhe si rrjedhim mandatin tonë parësor të stabilitetit të çmimeve”, tha Schnabel të martën.

Burimi: CNBC