Banka Qendrore Evropiane paralajmëron se një kufi i çmimit të gazit të BE-së rrezikon stabilitetin financiar

BE ka qenë në diskutime intensive për disa javë mbi mënyrën e vendosjes së një kufiri në çmimet e gazit dhe diskutimet vazhdojnë përpara një takimi ministror të martën.

BQE ka paralajmëruar ndërkohë se masa mund të ketë pasoja për tregjet financiare.

Komentet janë në përputhje me shqetësimet e ngritura nga vende të tilla si Gjermania dhe Holanda, të cilat kanë kërkuar garanci më të forta se kufiri nuk do të shqetësojë tregjet.

Banka Qendrore Evropiane është e shqetësuar për rreziqet e mundshme për tregjet financiare nga një kufi në mbarë BE-në mbi çmimet e gazit natyror.

Blloku ka qenë në diskutime intensive për disa javë mbi mënyrën e vendosjes së një kufiri në çmimet e gazit. Masa – e krijuar për të parandaluar kostot e larta për konsumatorët – po rezulton e diskutueshme për Evropën në mes të një krize akute energjetike pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, sugjeroi në nëntor që kufiri duhet të ulet në 275 euro (290.33 dollarë) për megavat orë. Megjithatë, disa shtete anëtare argumentuan se kjo nuk shkoi aq larg sa duhet dhe nuk kishte gjasa të shkaktohej.

TTF holandez, standardi kryesor i Evropës për çmimet e gazit natyror, tregtohej të premten me rreth 135.50 euro për megavat orë.

Diskutimet mbi kufirin vazhdojnë midis 27 vendeve anëtare të BE-së përpara një takimi ministror të martën – pasi BQE paralajmëron se kufiri mund të ketë pasoja për tregjet financiare.

BQE-ja pranon se mekanizmat që synojnë të zbutin nivelet ekstreme të çmimeve dhe paqëndrueshmërinë në tregjet me shumicë të gazit, në parim, mund të lehtësojnë një sërë rreziqesh për stabilitetin financiar, duke përfshirë rreziqet e ekspozuara gjatë periudhave të çmimeve të larta dhe të paqëndrueshme të gazit në vitin 2022,” Banka tha në një dokument të enjten.

Megjithatë, BQE konsideron se dizajni aktual i mekanizmit të propozuar të korrigjimit të tregut, në disa rrethana, mund të rrezikojë stabilitetin financiar në zonën e euros”, shtoi ai.

Komentet janë në përputhje me shqetësimet e ngritura nga vende të tilla si Gjermania dhe Holanda, të cilat kanë kërkuar garanci më të forta se kufiri nuk do të shqetësojë tregjet.

Mbështetësit e kufirit të çmimit kanë argumentuar se instrumenti do të monitorohet rregullisht dhe mund të ndalet nëse rregullatorët, përfshirë Bankën Qendrore Evropiane, identifikojnë ndonjë shqetësim financiar.

Disa shpresojnë se një vendim për kufirin e çmimit mund të arrihet në takimin e ministrave të energjisë të BE-së në Bruksel, Belgjikë.

Shpresojmë që kjo të mbyllet në nivel ministrash javën e ardhshme. Por ka ende diskutime në periferi. Do të shohim”, tha për CNBC të enjten një zyrtar që punon për kryeministrin e një vendi të BE-së, i cili nuk donte të emërohej për shkak të ndjeshmërisë së bisedimeve.

Një zyrtar tjetër që punon në Bruksel, i cili nuk donte të emërohej për shkak të afërsisë së tyre me bisedimet, tha: “Konsensusi duket shumë i paarritshëm“.

Bllokimi mbi masën nxjerr në pah se sa e ndjeshme – dhe teknike – është ajo.

Në të vërtetë, disa ministra të energjisë e kanë përshkruar propozimin fillestar për të kufizuar çmimet në 275 euro për megavat orë si një “shaka”.

Shumë vende, si Polonia, Greqia, Spanja dhe Portugalia, janë të prirur të zbatojnë kufirin e çmimeve. Këto vende janë më pak të afta për të zbutur ndikimin e krizës së energjisë tek konsumatorët, dhe si rezultat kanë kërkuar zgjidhje në mbarë BE-në.

Kostas Skrekas, ministri i mjedisit dhe energjisë i Greqisë, i tha Julianna Tatelbaum të CNBC muajin e kaluar se kufiri duhet të jetë nën 200 euro për megavat orë.

Kufiri i çmimit në 275 euro nuk është një kufi çmimi. Askush nuk mund të… përballojë të blejë gaz me këtë çmim të shtrenjtë për një kohë të gjatë. Ne me siguri besojmë se kufiri i çmimit nën 200 euro, ndërmjet 150 dhe 200 euro, do të ishte më realist”, tha ai.

Dy zyrtarë evropianë konfirmuan për CNBC se propozimi aktual që po diskutohet është një kufi prej 220 euro për megavat orë. Megjithatë, kjo mund të ndryshojë përsëri përpara se ministrat të takohen të martën.

Sipas të njëjtit propozim, kufiri do të aktivizohej vetëm kur çmimet janë 58 euro më të larta se çmimi i referencës së LNG-së për 10 ditë tregtimi radhazi, dhe çmimet evropiane të gazit tejkalojnë kufirin e çmimit për dy javë.

Burimi: CNBC