Tubacioni i hidrogjenit midis Spanjës dhe Francës do të përfundojë deri në 2030 dhe do të kushtojë 2.5 miliardë euro

Tubacioni nënujor midis Barcelonës dhe Marsejës do të transportojë vetëm hidrogjen dhe duhet të përfundojë deri në vitin 2030, thanë udhëheqësit të premten.

Projekti H2MED, i rënë dakord midis liderëve të Francës, Portugalisë dhe Spanjës në tetor, fillimisht ishte menduar të transportonte gaz natyror.

Por duke folur pas një takimi trepalësh përpara një samiti të krerëve të EUMED në Alicante, kryeministri portugez Antonio Costa konfirmoi se korridori i ri do t’i kushtohet “ekskluzivisht hidrogjenit të gjelbër”.

Tubacioni duhet të kushtojë rreth 2.5 miliardë euro, sipas kryeministrit spanjoll Pedro Sanchez, dhe të mundësojë transportin e dy milionë tonëve hidrogjen në vit.

Presidenti francez Emmanuel Macron, nga ana e tij, konfirmoi se të tre vendet do ta paraqesin projektin në Komisionin Evropian deri më 15 dhjetor për ta shpallur atë si një “projekt me interes të përbashkët”. Kjo do t’i mundësonte asaj të kërkojë deri në 50% të kostos së saj nga fondet e BE-së.

Macron gjithashtu vlerësoi se ajo duhet të përfundojë deri në vitin 2030.

BE-ja e ka bërë hidrogjenin gur themeli të strategjisë së saj për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050 me pjesën e hidrogjenit në përzierjen energjetike të bllokut që shihet të arrijë deri në 20% deri në mesin e shekullit.

Ajo i është përgjigjur gjithashtu luftës së Rusisë në Ukrainë duke zbuluar një plan prej 210 miliardë eurosh, të quajtur RePowerEU, për të përshpejtuar tranzicionin e energjisë, për të diversifikuar furnizimet me energji dhe për të rritur lidhjet midis shteteve anëtare.

“Lufta ruse kundër Ukrainës e ka bërë të qartë se ne duhet të përforcojmë sigurinë tonë energjetike në Evropë. Natyrisht, kjo siguri përfshin rritjen e aftësisë sonë për të prodhuar energji pa u mbështetur në palët e treta. Dhe gjithashtu, edhe nëse jemi të detyruar të importojmë disa energjia, është e rëndësishme që të diversifikojmë burimet dhe rrugët e marra nga importet e energjisë. Sa më shumë diversifikim, aq më pak varësi do të kemi,” u tha Costa gazetarëve.

Gjithashtu e pranishme në takimin në Alicante, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha se projekti H2MED “shkon në drejtimin e duhur” pasi “ka potencialin të na ndihmojë të ndërtojmë një shtyllë të vërtetë hidrogjeni evropian”.

“Ne do të prodhojmë dhjetë milionë ton hidrogjen të rinovueshëm në BE deri në vitin 2030 dhe planifikojmë të importojmë gjithashtu 10 milionë tonë të tjerë. Hidrogjen që do të duhet të arrijë industrinë tonë. Kjo është arsyeja pse ne kemi identifikuar gjithashtu një sërë korridoresh strategjike duke përfshirë një kalim Evropa nga Perëndimi në Lindje, nëpërmjet Gadishullit Iberik”.

“Kjo është arsyeja pse sot e mirëpres ngrohtësisht këtë marrëveshje midis Francës, Spanjës dhe Portugalisë,” tha ajo.

Portugalia aktualisht prodhon hidrogjenin e rinovueshëm më të përballueshëm në BE, sipas një raporti nga Hydrogen Europe, i cili gjithashtu vlerësoi se dekarbonizimi me hidrogjen do të kërkojë 15 trilion dollarë midis 2022 dhe 2050.

Burimi: Euronews