BE propozon ndalimin gradual të naftës ruse në raundin e gjashtë të sanksioneve kundër Moskës

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, të mërkurën vendosi sanksione të reja kundër Kremlinit, të cilat do të përfshijnë një fazë gjashtëmujore të largimit të importeve të naftës së papërpunuar ruse.

Pushtimi i paprovokuar i Ukrainës nga Rusia dhe provat e krimeve të luftës, e kanë shtyrë Bashkimin Evropian të ndërmarrë hapa më të guximshëm për sanksionet e energjisë. Por vendosja e masave që mund të zvogëlojnë ose shkurtojnë plotësisht furnizimet ruse të energjisë në BE ka qenë një detyrë e ndërlikuar për bllokun.

Kjo është për shkak se rajoni është i varur nga Rusia për disa burime të energjisë, duke përfshirë naftën. Në vitin 2020, importet ruse të naftës përbënin rreth 25% të blerjeve të papërpunuara të bllokut, sipas zyrës së statistikave të rajonit.

Le të jemi të qartë: nuk do të jetë e lehtë”, tha presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen gjatë një fjalimi në Parlamentin Evropian të mërkurën.

“Disa shtete anëtare janë shumë të varura nga nafta ruse. Por ne thjesht duhet të punojmë për të. Tani ne propozojmë një ndalim të naftës ruse. Ky do të jetë një ndalim i plotë i importit për të gjithë naftën ruse, në det dhe tubacione, të papërpunuar dhe të rafinuar.”

Lexo: Vendet e BE-së dhe raporti i tyre me naftën dhe gazin rus

Përjashtimet

Ndalimi ka qenë një temë shumë e diskutueshme brenda BE-së, por masa mori më shumë vrull pasi Gjermania mbështeti idenë. Dy vende të BE-së – Sllovakia dhe Hungaria, të cilat të dyja varen shumë nga energjia ruse – kanë kërkuar përjashtime.

Von der Leyen zgjodhi të mos jepte asnjë detaj mbi përjashtimet gjatë fjalimit të saj, por tre zyrtarë të BE-së, të cilët nuk deshën të përmenden për shkak të natyrës së ndjeshme të çështjes, konfirmuan për CNBC se propozimi i komisionit përfshin këtë fleksibilitet – duke i dhënë Hungarisë dhe Sllovakisë një periudhë më të gjatë kohore për të hequr gradualisht naftën ruse.

Dy nga zyrtarët anonimë thanë se të dy vendet do të kenë kohë deri në fund të vitit 2023 për të ndalur importet e naftës ruse.

Duke folur të mërkurën, von der Leyen shpjegoi se periudha gjashtëmujore e largimit për shumicën e vendeve të BE-së do t’i jepte kohë tregjeve të mallrave për t’u përshtatur.

Ne maksimizojmë presionin ndaj Rusisë, ndërsa në të njëjtën kohë minimizojmë dëmin kolateral ndaj nesh dhe partnerëve tanë në mbarë globin. Sepse për të ndihmuar Ukrainën, ekonomia jonë duhet të mbetet e fortë,” shtoi ajo.

Lufta në Ukrainë ka sjellë shqetësime të reja ekonomike për BE-në. Rajoni e kishte nisur vitin në një bazë pozitive pas dy vitesh përballje me pandeminë e koronavirusit, por kjo mori një fund të papritur pasi u zhvillua konflikti në Ukrainë.

Embargoja e naftës bazohet në ndalimin e qymyrit rus që u shpall muajin e kaluar. Ai gjithashtu ngre mundësinë e kufizimeve për gazin natyror rus, gjithashtu.

Gazi natyror përfaqëson burimin më të rëndësishëm të energjisë nga Rusia për BE-në, duke zënë rreth 40% të të gjitha importeve të bllokut. Ndërprerja e tij brenda natës do të kishte pasoja të mëdha ekonomike.

Burimi: CNBC