Bill Gates parashikon se kompanitë e naftës “do të vlejnë shumë pak” në 30 vjet – ja pse

Nëse jeni duke kërkuar për një zgjedhje jashtëzakonisht afatgjatë të aksioneve nga miliarderi Bill Gates, këtu është: Shmangni Big Oil.

Ndërsa bota largohet nga karburantet fosile dhe adopton më shumë burime të pastra dhe të rinovueshme të energjisë, gjigantët e naftës që kanë dominuar tregjet për më shumë se një shekull mund të jenë në telashe, tha bashkëthemeluesi i Microsoft në një konferencë në samitin e klimës COP26 në Glasgow, Skoci, të enjten.

Disa nga këta gjigantë do të bien. E dini, 30 vjet nga tani, disa prej atyre kompanive të naftës do të vlejnë shumë pak”, tha Gates, një mbrojtës i hapur për investimin në energjinë e rinovueshme dhe teknologjitë e gjelbra, në konferencë, sipas Axios.

Kompanitë si ExxonMobil, BP dhe Royal Dutch Shell të gjitha kanë parë rënie të çmimeve të aksioneve të tyre gjatë pesë viteve të fundit – veçanërisht në fillimin e pandemisë Covid-19, e cila gjymtoi kërkesën për naftë dhe rezultoi në humbje të mëdha edhe për kompanitë më të mëdha të naftës dhe gazit.

ExxonMobil, prodhuesi më i madh i naftës dhe gazit në SHBA, humbi 20 miliardë dollarë vitin e kaluar. Kompania ende ka një vlerë tregu prej 275 miliardë dollarësh – por ndërsa vende si SHBA i ndryshojnë politikat e tyre energjetike për të luftuar ndryshimet klimatike dhe industria e automobilave po lëviz drejt një të ardhmeje elektrike, investitorët po bëhen gjithnjë e më të dyshimtë për të ardhmen e rezervave të naftës.

Kompanitë e mëdha të naftës që i drejtojnë bizneset e tyre drejt formave të energjisë së rinovueshme kanë një shans për të mbijetuar, tha Gates në konferencë. Por në maj, analisti i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Heymi Bahar tha për “Street Signs Europe” se kompanitë e mëdha të naftës nuk kanë gjasa të bëhen ndonjëherë liderë në teknologjitë e rinovueshme.

“A do të bëhen ata investitorët kryesorë të teknologjisë së rinovueshme? Përgjigja është jo”, tha Bahar. “A do të rrisin ritmin e tyre? Po sigurisht.”

Në Glasgow, Gates tha se ai beson se kompanitë e naftës mund të kalojnë bizneset e tyre relativisht lehtë nga lëndët djegëse fosile në burime më të pastra të energjisë. Ai përmendi hidrogjenin me karbon të ulët – i cili, kur digjet, lëshon më pak karbon në ajër sesa gazrat serrë të sotëm – si një shembull të mundshëm.

Ne kemi një infrastrukturë tubacioni në Shtetet e Bashkuara që ndoshta mund të riparohet për të transmetuar hidrogjen”, tha Gates.

Por historiku i tij i investimeve nuk tregon optimizëm. Në librin e tij të fundit, “Si të shmangim një fatkeqësi klimatike”, Gates shkroi se në vitin 2019, ai hoqi të gjitha “pronat e tij të drejtpërdrejta në kompanitë e naftës dhe gazit, siç bëri besimi që menaxhon fondacionin e Gates”.

Burimi: CNBC