6 pyetjet e rëndësishme që duhet t’i bëni vetes përpara se të lini një punë në korporatë për një startup

Startup-et shpesh mund të ofrojnë punë më emocionuese.

Emocioni i rritjes së shpejtë, nevoja për të pasur sukses dhe më shumë përgjegjësi, të gjitha veprojnë si tërheqje të mëdha për punonjësit. Por ato gjithashtu vijnë në thelb me rrezik, pasi shumica e startupeve dështojnë.

Bota e punës është kthyer përmbys në dy vitet e fundit, e nxitur pjesërisht nga pandemia, përveç një grupi të gjeneratës Z që kërkojnë punë. Shumë prej tyre kërkojnë që punëdhënësit – të cilët tashmë po përballen me Dorëheqjen e Madhe dhe lëvizjen kundër punës – t’i takojnë ata për çështje mjedisore, sociale dhe të qeverisjes dhe punës fleksibël. Është këtu ku startup-et e shkathëta mund të shkëlqejnë.

Nëse po mendoni të bashkoheni në një startup, ka disa gjëra që duhet të dini kur aplikoni: Kushtojini vëmendje përshkrimit të punës, prisni pak strukturë organizative dhe pyesni veten nëse mund ta përballoni rrezikun.

Insider kërkoi nga gjashtë ekspertë të burimeve njerëzore që të japin këshillat e tyre kryesore se si të përgatiteni për një intervistë dhe çfarë të pyesni veten dhe startup-in përpara se të pranoni një rol.

  1. A jeni të përgatitur për më pak strukturë?

Nëse jeni duke kërkuar për strukturë, mos u bashkoni me një startup,” tha Wendy McDougall, CEO i biznesit të teknologjisë së rekrutimit Firefish. “Nëse doni një rrugë të qartë drejt përparimit në karrierë, po kërkoni në vendin e gabuar”.

Kjo mund të ndryshojë në varësi të fazës së startup-it.

Nëse jeni në fazën embrionale të anëtarësimit në një startup, ka një probabilitet të lartë që nuk do t’ju jepet as luksi i një përshkrimi të punës. Mund t’ju jepet një funksion dhe shpresojmë se jeni të fuqizuar për ta drejtuar atë në tërësi.

Për t’u bërë i domosdoshëm, një punonjës startup-i duhet të jetë në gjendje të performojë në të gjitha fazat dhe të jetë i përgatitur të dijë gjithçka rreth biznesit “nga themeli”, tha Sarah Wisbey.

Në rastin kur ka një përshkrim pune, aplikantët duhet të kenë kujdes për gjuhën e koduar.

Mund të jetë më delikate në disa raste, por mënyra se si shkruhet një përshkrim i punës mund të përcjellë shumë për vlerat dhe kulturën më të madhe të një organizate,” tha Samantha Lawrence, nënkryetare e lartë e strategjisë së njerëzve në faqen e teknologjisë së karrierës Hired. Mënyra se si është shkruar një përshkrim i punës mund të tregojë se si është të punosh në një startup – “dhe nëse mund ta shohësh veten duke lulëzuar atje,” shtoi ajo.

  1. A jeni në nivelin e duhur në karrierën tuaj?

Anëtarësimi në një startup në fazën e hershme shpesh mund të nënkuptojë të drejtosh një ekip prej një ose të jesh punonjësi i parë teknik.

Për kandidatët e rinj, në veçanti, është e rëndësishme të kuptoni strukturën e ekipit të teknologjisë dhe më pas të vlerësoni nëse përvoja dhe niveli juaj do t’ju lejojnë të punoni në mënyrë autonome,” tha Aude Barral, shefi kreativ dhe bashkëthemelues i platformës së rekrutimit të zhvilluesve CodinGame.

Mund të ketë nivele të kufizuara mbikëqyrjeje ose shanse për të mësuar nga një mentor, ndërsa një sistem fleksibël menaxhimi mund të nënkuptojë gjithashtu bashkëpunim të ngushtë me themeluesit.

Për personin e duhur që nuk pengohet nga një kurbë më e madhe e të mësuarit, do të ketë më shumë mundësi për të mësuar dhe zhvilluar dhe për të fituar përvojë teknike më shpejt,” shtoi Barral.

  1. A jeni të hapur ndaj mënyrave jokonvencionale të punës?

Balanca e punës dhe e jetës dhe një mjedis fleksibël i punës renditen shumë në listat e dëshirave të shumë zhvilluesve, tha Barral, duke përmendur kërkimin e platformës së saj – “dhe kjo është një nga arsyet e shumta pse startup-et tërheqin kandidatë”.

“Startup-et kanë qenë në ballë të revolucionit fleksibël të punës,” tha Barral. “Shumë startup-e ofrojnë një mjedis modern pune me zyra miqësore dhe të përshtatura dhe mjete moderne që plotësojnë pritshmëritë e profesionistëve të teknologjisë së sotme.”

Startup-et që ofrojnë role fleksibël ose plotësisht të largëta mund të jenë gjithashtu më gjithëpërfshirëse, sipas Liz Johnson, një bashkëthemeluese e The Ability People and Podium.

Për njerëzit me fëmijë të vegjël, me aftësi të kufizuara ose nevoja të tjera, kjo mund t’i bëjë startup-et punëdhënës tërheqës,” tha ajo.

Hapësirat tradicionale të zyrave mund të jenë të paarritshme për punëtorët me aftësi të kufizuara dhe prindërit mund të përfitojnë nga koha fleksibile në mënyrë që të përshtatin punën rreth kujdesit për fëmijët,” shtoi ajo. “Pra, pyetni veten se çfarë është ajo që ju nevojitet për të përmbushur potencialin tuaj në punë dhe kontrolloni se cilat startup-e ofrojnë politikat fleksibël që ju nevojiten.”

Pavarësisht mënyrave jokonvencionale të punës, mund të ketë më shumë mbikëqyrje dhe ekspozim për shkak të mungesës së një hierarkie.

Ju duhet patjetër të jeni të vetë-motivuar për të lulëzuar në një mjedis startup-i,” tha Theo Margolius, një bashkëthemelues dhe shefi operativ i faqes për punë teknologjike Otta.

Për shkak se skuadra është e vogël, është shumë e qartë se çfarë ndikimi keni si individ dhe nuk ka ku të fshiheni apo vend për t’u larguar”, tha ai. “Duhet t’i bashkoheni një startupi nëse doni të punoni shumë, të përparoni shpejt dhe të mësoni shumë.

  1. A do të kujdeset startup-i për mirëqenien tuaj?

Nëse ka pak ose aspak investim në mbështetjen dhe përfitimet e mirëqenies, mendoni dy herë përpara se të nënshkruani,” tha Wisbey.

Një tregues mund të jetë nëse ata ofrojnë një politikë pune jashtë vendit, tha ajo, pasi kjo tregon besimin dhe deri në çfarë mase startup-i vlerëson ekuilibrin punë-jetë.

Kandidatët gjithashtu duhet të flasin me njerëzit e startup-it ose drejtuesin e kulturës dhe të pyesin se çfarë po bëjnë për të mbështetur punonjësit dhe pse është e rëndësishme.

Intervistojini ata dy herë më shumë. Ju do të kaloni më shumë nga jeta juaj në punë se kudo tjetër,” shtoi Wisbey. “Merreni kaq seriozisht.”

Nuk është domosdoshmërisht një flamur i kuq nëse një startup nuk ka një “person njerëzor” të përkushtuar ose ekip të burimeve njerëzore, thjesht mund të mos jetë ende në atë fazë, tha Margolius i Otta.

Shumë startup-e kujdesen vërtet mirë për punonjësit e tyre. Kjo ndodh sepse ata duan të tërheqin njerëzit më të mirë në biznesin e tyre dhe e dinë se duhet të ofrojnë një mjedis të shkëlqyer pune për ta bërë këtë,” tha ai.

Këshilla kryesore e Margolius për marrjen e mbështetjes është të qenit “me të vërtetë proaktiv” për të kontaktuar me një menaxher ose themeluesit e startup-it. “Shumicën e kohës ata do të bëjnë çmos për të ndihmuar”, tha ai.

Përfitimet e punës mund të duken si konsiderata të parëndësishme, por shëndeti juaj mendor dhe fizik duhet të jetë gjithmonë mbi gjithçka tjetër,” tha ajo.

  1. A mund të përballoni të rrezikoni?

Shumica e startupeve dështojnë, gjë që e bën punën për një të rrezikshme dhe të pasigurt.

“Është e rëndësishme të zbulohet nëse biznesi është i mbështetur nga sipërmarrjet ose i bllokuar,” tha Wisbey. “Kërkoni mbështetjen tuaj për investitorët e kompanisë. Merrni parasysh se nëse ata kanë sponsorë me reputacion, ata kanë më shumë gjasa të kenë rritje më të mirë.”

Mendoni nëse ekspozimi ndaj njerëzve të tij, mundësitë e rrjetëzimit dhe mësimet do të “kundërbalancojnë rrahjet e zemrës që do të përjetoni në çdo ngritje,” shtoi Wisbey. Për punonjësit e hershëm, ka gjithashtu “potencial të madh” për të fituar një kthim përmes opsioneve të aksioneve.

  1. Pyesni veten pse duhet të zgjidhni këtë startup mbi të tjerët?

Edhe startup-et në fazat e hershme duhet të jenë në gjendje të përcjellin një pamje të plotë të markës, duke përfshirë misionin, vizionin dhe pikën unike të shitjes. Kjo i ndihmon kandidatët të kuptojnë pse një startup është i duhuri për ta.

Nëse kjo nuk është e qartë nga përshkrimi i punës ose faqja e internetit, kjo nuk është një shenjë e mirë,” tha Hired’s Lawrence. “Është një flamur i kuq më i madh nëse vizioni, misioni ose kultura e një startupi ju duket konfuz ose i paqartë.”

Johnson i Podiumit përsëriti nevojën për një pamje të plotë të markës. Punonjësit e mundshëm duhet “të marrin në pyetje manifestin e një kompanie” për t’u siguruar që ai përputhet me vlerat e tyre, tha ajo.

Aty ku kompanitë vlerësojnë përfshirjen dhe barazinë, ato kanë më shumë gjasa të jenë të ndryshme dhe, nga ana tjetër, më shumë gjasa të jenë të suksesshme,” shtoi ajo. “Përtej kësaj, kompanitë gjithëpërfshirëse në përgjithësi do të jenë vende më progresive, mbështetëse dhe bashkëpunuese për të punuar.”

Por në fund të fundit, ndiqni intuitën tuaj

“Për të pasur sukses në një mjedis startup-i me ritme të shpejta, duhet të jeni “të uritur” për të,” tha McDougall nga Firefish. “Emocioni më i madh për t’iu bashkuar një biznesi në këtë fazë të hershme është të largoheni nga zona juaj e rehatisë çdo ditë.”

“A ju emocionon apo ju frikëson kjo ide? Jini të sinqertë me veten dhe kjo do t’ju tregojë nëse bashkimi me një startup është lëvizja e duhur për ju.”

Burimi: Insider