Bitcoin është i tmerrshëm për planetin! Tani ka zgjedhje më të mira

Pavarësisht angazhimit të tij të deklaruar për qëndrueshmëri, CEO i Tesla, Elon Musk kohët e fundit investoi shumë në një produkt ku kërkesat ekstreme të energjisë dhe shoqatat e pakëndshme të të cilit e kanë bërë atë një plagë planetare.

Tesla dha 1.5 miliard dollarë në Bitcoin, kriptomonedha dominuese në botë. Mes një krize klimatike në zhvillim, Bitcoin po gllabëron më shumë energji elektrike se e gjithë Argjentina.

Mijëra kompjuterë të personalizuar me fuqi të lartë, të lidhur së bashku në depot e improvizuara në të gjithë botën, po konsumojnë sasi marramendëse energjie – më shumë se 60% e të cilave vijnë nga lëndët djegëse fosile – në ndjekje të Bitcoin dhe monedhave të tjera të kriptuara. Këta “minatorë” të Bitcoin konkurrojnë vazhdimisht për të fituar shpërblime për regjistrimin e transaksioneve në librin botëror të Bitcoin.

Dizajni i Bitcoin siguron që minatorët duhet të pësojnë një kosto llogaritëse dhe kështu një shpenzim monetar për të marrë pjesë në mirëmbajtjen e librit kryesor. Rezultati nga një llogaritje e minierave nuk është asgjë më shumë se një numër që demonstron në pjesën tjetër të rrjetit se energjia elektrike ishte konsumuar. Ky shpenzim i përpjekjeve llogaritëse është metrika që u mundëson minatorëve të arrijnë një konsensus për gjendjen e saktë të librit.

Shpërblimi dixhital i parave për minierat dhe sasia e energjisë elektrike që minierat hanë, rriten ndërsa çmimi i Bitcoin rritet.

Rritja e çmimit Bitcoin, që pasoi investimin e fundit të Tesla-s ka të ngjarë të shkaktojë një kërcim në konsumin e energjisë elektrike të Xinjiang.

Entuziastët janë të shpejtë për të mbrojtur Bitcoin, duke pretenduar se minierat përdorin energji që rinovohet ose përndryshe do të shkojnë dëm. Ka pak të vërtetë në këtë. Operacionet e minierave janë shumë të lëvizshme dhe ato gravitojnë atje ku ka një tepricë të energjisë së lirë. Një shembull i preferuar i përkrahësve të Bitcoin është provinca Sichuan e Kinës, shtëpia e digës së madhe të Tri Gorges. Në sezonin e shirave, prodhimi i energjisë së digës tejkalon kërkesën, kështu që ka mjaft energji të pastër për minierat me një çmim të ulët.

Por më tipike është provinca Xinjiang, një qendër globale për nxjerrjen e Bitcoin për shkak të disponueshmërisë së energjisë elektrike ultra të lirë me energji qymyri. Sipas Bloomberg, rritja e çmimit të Bitcoin që pasoi investimin e fundit të Tesla-s ka të ngjarë të shkaktojë një rritje të konsumit të energjisë elektrike në Xinjiang.

Mbrojtësit kundërshtojnë se përfitimet e Bitcoin meritojnë konsumin e saj të energjisë. Ata thonë se ka një vlerë të qenësishme në një sistem që lidh një monedhë dixhitale me një platformë pagese, të ndara nga çdo shtet-komb ose bankë qendrore. Ata flasin për atë se është i decentralizuar, diskret dhe imun ndaj inflacionit.

Në të vërtetë, Bitcoin është provuar i dobishëm në vendet në zhvillim me sisteme bankare të luhatshme dhe monedha të paqëndrueshme. Një biznes i vogël në Kenia ose Nigeri, për shembull, mund të importojë celularë nga Malajzia pa tarifa bankare dhe shkëmbime të vështira valutash. Tregtia ndërkombëtare është një zonë ku Bitcoin dhe kriptomonedhat e tjera kanë lulëzuar.

Bitcoin akoma zotëron mbështetje të fortë në qarqet lirbertariane dhe kjo është domethënëse sepse ideologjitë e krahut të djathtë historikisht kanë përbuzur veprimin e qeverisë për të adresuar ndryshimin e klimës.

Por justifikimet e tjera të gjurmës së karbonit të Bitcoin janë të dyshimta. Ju mund të vendosni një vlerë të lartë të anonimitetit nëse doni të blini ilaçe të paligjshme në rrjetin e errët ose nëse po planifikoni një sulm ransomware, por për shumicën prej nesh, nuk është veçanërisht e dobishme. Pretendimi rreth imunitetit nga inflacioni është diskutuar nga ekonomistët e zakonshëm dhe kjo nuk do të thotë shumë për ekonomitë e zhvilluara që kanë parë inflacion të dobët për dekada.

Është arsyetimi i cituar shpesh i pavarësisë nga çdo monedhë kombëtare ku shfaqen rrënjët ideologjike të Bitcoin. Rëndësia që i kushtohet Bitcoin për të mos qenë e lidhur me një bankë qendrore buron nga origjina e saj në lëvizjen cypherpunk, një grup i Zonës së Gjirit të vitit 1990 i përqendruar në përdorimin e kriptografisë për qëllime politike. Ata eksperimentuan me koncepte moderne si para të gatshme dixhitale të anonimizuara, që përfundimisht gjetën rrugën e tyre në letrën e bardhë kryesore që nisi Bitcoin në 2008.

Bitcoin akoma zotëron mbështetje të fortë në qarqet lirbertariane dhe kjo është domethënëse sepse ideologjitë e krahut të djathtë historikisht kanë përbuzur veprimin e qeverisë për të adresuar ndryshimin e klimës. “Politika e Bitcoin” e David Golumbia ndriçon lidhjet e thella midis pionierëve kripto-anarkistë të Bitcoin dhe fondamentalizmit të tregut të lirë që ende përshkon një segment të konsiderueshëm të komunitetit Bitcoin.

Universi ‘Bitcoin’ është zgjeruar shumë përtej botës cypherpunk, kryesisht sepse është bërë më shumë një aset spekulativ sesa një mjet shkëmbimi. Kapitalizimi i tij në treg arriti në 1 trilion dollarë këtë shkurt. Investitorët tolerantë ndaj rrezikut nuk pengohen nga paqëndrueshmëria ekstreme e çmimeve të Bitcoin.

Nëse preferoni kriptovalutën tuaj pa anën grumbulluese të gazit serë, keni zgjedhje të tjera.

Por demat e Bitcoin tani kanë të bëjnë me konkurrentë të frikshëm. Shkëmbimet në internet ofrojnë qindra kriptovaluta dhe derivate më të vogla, shumë prej të cilave shmangin koston e minierave që stigmatizon Bitcoin. Facebook po zhvillon kriptovalutën e vetë dhe më e rëndësishmja, kombet po lëshojnë monedha dixhitale të bazuara në bllok.

Piloti i Kuanit të juan dixhital është duke u zhvilluar dhe euro dixhitale është në fazat e sapolindura. Pra, nuk është për t’u habitur që Rezerva Federale e Sh.B.A tani po thotë se dollari dixhital është një përparësi për 2021.

Çfarë do të nënkuptojnë këto monedha të reja dixhitale të bankës qendrore për Bitcoin është një çështje debati. Por një gjë është e sigurt: Ata nuk do të kërkojnë algoritmin e rëndë të minierave që nxit oreksin e tepruar të Bitcoin-it për energji.

Bitcoin ishte një risi e shkëlqyer dhe elegante – por pa nevojë shkatërruese për planetin. Nëse preferoni kriptovalutën tuaj pa anën grumbulluese të gazit serë, keni zgjedhje të tjera.

Lini Bitcoin prapa për Elon dhe kripto-kaubojtë dhe vetëm shpresoni që flluska e tyre të shpërthejë!

Burimi: wbur